Spring naar inhoud
Zoeken
Cityguys selectie bar

Beste Nieuwe Bars van Ams­ter­dam — Cityguys Selec­tie 2019

Steven StrijboschSteven

Wat is een zelfrespecterend en trendgevoelig horecaplatform zonder jaarlijkse awardshow? Eh, Cityguys! Tot nu dan. Bij ons (nog) geen urenlange documentairereeks of presentatie van Katja Schuurman, maar wel een stuk tekst met her en der een plaatje. Revolutionair. Zoals u van ons gewend bent. In zes artikelen zullen we onze keuzes uitgebreid toelichten, want vergeet niet: er kunnen er maar drie per categorie de winnaar zijn. Vandaag: de beste nieuwe bars van Amsterdam.

Onze favori­ete nieuwe bars van het jaar

Om uitdroging te voorkomen moet een mens toch drinken. Dus dat hebben we maar gedaan. In totaal bezochten we dit jaar zo’n 100 bars. Per persoon. Misschien zijn we een beetje verslaafd. Alhoewel, laat dat misschien maar gewoon weg. “Hallo, wij zijn Cityguys en wij zijn verslaafd.” Dit zijn onze favoriete, nieuwe bars van Amsterdam. We hebben als zeer strenge, doch deskundige, jury vooral gelet op toegankelijkheid, innovatie en meerwaarde voor de stad.

3. Lagu­ni­tas TapKabinet

Zitten er in hemelsnaam nog niet genoeg cafés in De Pijp? Blijkbaar niet. Het TapKabinet van deze IPA-brouwer stond al trots te shinen op onze Cityguys Tapmap, maar heeft ook de rest van het jaar bewezen een van onze favoriete nieuwe spots van Amsterdam te zijn. Belachelijk lekkere bieren (voor de Little Sumpin’ Sumpin’ Ale fietsen we graag een blokje om), prima bordspellen en zeer betaalbare burgers (rechtstreeks van de grill van de Burger Bar). Onbekend met Lagunitas? Dan raden we een proeverij op een plateautje aan. Daar zit namelijk ook meteen de MAXIMUS bij. “Onze IPA, maar dan on steroïds.” Beuken dus. Nu nog die akelige mason jars uit het glazenassortiment en we zijn helemaal gelukkig.

Lagunitas Tapkabinet

  • Eerste van der Helststraat 62A, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

2. Bar Mokum

Deze nieuwe, speak-easy cocktailbar aan de Ferdinand Bolstraat is pas twee maanden open en heeft direct onze harten veroverd. Wanneer je hier via het verstopte trappenhuis (naast Moak Pancakes) naar binnenloopt vraag je jezelf direct af: is dit binnen of buiten?! Bar Mokum heeft namelijk enkele karakteristieke Amsterdamse geveltjes nagebouwd. Een hoerenhuis, een brouwerij, een brandende Heineken-gevellamp; zelfs de bar is gebaseerd op de pagode in het Vondelpark. Wij duiken hier graag even naar binnen voor een Kopstoot of een Graftak. (Nee, niet je bejaarde oma, zoek maar even op…)

Kun je deze bar nu écht niet vinden? Of kom je gewoon niet verder dan de Heineken Brouwerij? Geen probleem. We zijn zelfs zó fan van deze zaak (en van cocktailkoning Leroy) dat we er op 31 januari 2020 meteen een feestje geven. Kun je meteen je Dry January-beloftes aan de wilgen hangen.

Bar Mokum

  • Ferdinand Bolstraat, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

1. Proe­flokaal t Blauwe Thee­huis — Brouw­er­ij IJ

Stel, je hebt een brouwerij die is gevestigd in een van de meest karakteristieke gebouwen van Amsterdam, hoe top je dat met een tweede locatie? Zo dus. Met het Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis heeft Brouwerij ‘t IJ zelfs de grootste critici — en dat zijn er nogal wat — de mond gesnoerd. Zelfs de grootste misgunnende buurtbewoner moet toegeven: het nieuwe paviljoen in het Vondelpark is van bijzondere schoonheid en houdt elke historische waarde in ere. Klasse. Ook knap: de onnavolgbare productie-output van deze brouwerij. Of het nu hun Theehuis-pils, de samenwerking met Frits of de IJndejaars is; er gaat vrijwel geen week voorbij of deze brouwerij pompt er een nieuw biertje uit. IJndrukwekkend zou ik het bijna willen noemen.

Teleurgesteld?

Zijn we jouw (favoriete) café of cocktailbar vergeten? Dat kan gebeuren. We zijn soms net mensen. (We zijn alleen machines als er Becherovka in de buurt is.) In totaal hebben we dit jaar zo’n 100 nieuwe horeca-etablissementen bezocht. Dan speelt je Korsakoff wel eens op. Óf we vonden het gewoon een waardeloze tent (of iets dergelijks), dat kan natuurlijk ook. JP en de andere imposante leden van de jury zijn immers meedogenloos. Gelukkig staan we altijd open voor feedback: je kunt ons bijvoorbeeld hartstikke snel bereiken via ons Instagram-account.

Doe ff sociaal joh!