Spring naar inhoud
Zoeken

Deze super­jonge cock­tail­bar­tenders zijn in de race voor beste bar­tender van Nederland

Roger BloemRoger

Je zou denken dat er jaren en jaren ervaring voor nodig zijn om mee te kunnen doen aan Diageo's World Class bartending competitie. Natuurlijk helpt het mee als je alle ins en outs kent, alle cocktails al een keer gemaakt hebt en de smaken en geuren van verschillende dranken exact weet te benoemen. Deze jonge bartenders bewijzen echter het tegendeel. Cityguys bezocht in Amsterdam Vincent Nouws in Bar de Vlieg, Tim Lefèvre in Regular & Jack en Nikolas Vlamos in de W Lounge.

Vin­cent Nouws — Bar de Vlieg

Vincent begon op zijn 18e als stagiair bij The Fabulous Shaker Boys. Eerst op kantoor, maar al snel trok de bar hem meer aan. Glazen ophalen in een pop-up bar op vrijdag en zaterdag na zijn kantoordienst was zijn eerste klusje. Negen jaar later staat hij bij de laatste 10 van World Class.

“Ik ben superblij met de top 10, maar ik bereid mij nu vooral voor op de speedronde voor de laatste vier. Ik kijk ter voorbereiding naar de finalisten van World Class VS. Die gasten zijn zo goed!”

Vincent doet niet voor de eerste keer mee, toen hij vier jaar geleden net was begonnen met mixologie deed hij ook mee, maar was hij minder succesvol. “Ik was zo onder de indruk van de bartender die voor mij zijn presentatie deed, dat ik helemaal dicht sloeg. Ik had een black-out, heb mijn excuses aangeboden en ben van het podium gegaan. Het heeft mij vier jaar gekost om van deze deceptie te herstellen, maar dit jaar kom ik kneiterhard terug.”

Het heeft mij vier jaar gekost om van deze decep­tie te her­stellen, maar dit jaar kom ik kneit­er­hard terug.”

Als we naar de filmpjes en foto’s van de voorronde kijken geloven we gelijk dat Vincent keihard terugkomt. Of tenminste… Vincent? Van de smoothboy die voor ons staat is op de foto’s weinig over. We kijken naar Vincents versie van Marilyn Manson, maar dan in een outfit van een dictator. Vol trots en enthousiasme vertelt hij: “Jongens, dit is The Drinktator. Hij staat voor kwaliteit en efficiëntie en heeft zijn eigen drinktatuur.”

Ik ga Ned­er­land sowieso win­nen hoor! Ik ben al Spaans aan het leren.”

Ik kan bijna niet geloven dat ik kijk naar dezelfde jongen en ben gefascineerd door deze verschijning die dus zo nu en dan in de Supperclub door de zaal schijnt te lopen. Ondertussen maakt Vincent voor ons een drankje met het thema sustainability, waarvoor hij alle producten in de natuur heeft gevonden. Ik heb een siroop uit rozen getrokken, daarna de roos laten weken en het stengeltje van de roos gebruik ik als garnish. “Dit is echt topshit!”

Als laatste vragen we wat Vincent gaat doen als hij wint. Is ie dan voor altijd The Drinktator? “Heb je het nu over Nederland of Mexico? Ik ga Nederland sowieso winnen hoor! Ik ben al Spaans aan het leren.”

Bar de Vlieg

  • Spuistraat 294, Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info
Vincent Nouws bar de Vlieg

Tim Lefèvre — Door 74

Sinds we Tim kennen zijn we een beetje verliefd op Tim. Of zou het komen door zijn met madame jeanette infused picklejuice die hij ons serveerde met de woorden “Heren, vandaag doen we geen shots. Dit zijn sipplebacks ;).” Een week later waren we terug om 3 liter van dit magische goedje op te halen voor ons eigen feestje dat mede dankzij Timmie een groot succes werd.

De bartending carriere van deze 24-jarige Belg gaat in vogelvlucht. Een jaar geleden deed hij nog de European Bartender School. Hij verhuisde naar Amsterdam, waar hij naast zijn werk voor The Fabulous Shaker Boys, drie dagen in Regular & Jack stond. Ik zeg stond, want sinds vorige week heeft Tim definitief de overstap gemaakt naar Door 74. “Als bartender in Amsterdam werk je ernaartoe om in Door 74 te werken. Zolang ik kan bijleren blijf ik bijleren.”

Ik doe mee voor de fun en de ervar­ing, maar ga nu wel echt voor de winst.”

Tim maakt een cocktail voor ons met Zacapa 23 en ‘no soul syrup’ (only ginger) geserveerd in een oud blikje en vertelt over zijn voorbereiding voor World Class. “Ik word wakker, ontbijt, ga naar Mystique om twee uur lang m’n speedronde te oefenen. Op mijn vrije dagen studeer ik. Ik doe mee voor de fun en de ervaring, maar ga nu wel echt voor de winst.”

Voor Tim valt er nog wat meer te behalen dan een ticket naar Mexico. Ook een bezoekje naar Tales of The Cocktail in New Orleans staat voor hem op het spel. “Ja, dat is een leuk dealtje dat ik heb gesloten met de baas.”

Door 74

  • Reguliersdwarsstraat 74, Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more
Tim Lefevre Door74

Niko­las Vlam­os — W Lounge

In oktober 2016 was Nikolas Vlamos 12 uur in Nederland voor een sollicitatie bij The W Lounge in Amsterdam. Een week later was de bartender al naar Amsterdam verhuisd. Hij behaalde een plek bij de laatste 10 met een cocktail die naar eigen zeggen helemaal niet zo lekker was, maar waarvan het verhaal en de origine wel helemaal klopte.

Sus­tain­abil­i­ty is not a trend. It’s a way to change the world.”

De 24-jarige Griek heeft een mooie kijk op het thema sustainability. “Sustainability is not a trend. It’s a way to change the world.” Dit vertaalt hij door in de cocktail die hij voor ons serveert: een whiskey sour op een groene manier. Voor deze cocktail heeft hij eigen siropen gemaakt. Egg white gebruikt hij niet, want dan gooi je steeds een dooier weg. In plaats daarvan gebruikt hij het water dat hij heeft gebruikt bij het koken van bonen.

In de finale kan het zomaar zijn dat hij tegenover zijn collega Cristiano Del Lungo komt te staan.

I don’t want to make him cry.”
Nikolas en Cristiano W Lounge

Nikolas en Cristiano lijken goed voorbereid te zijn op de finale en dat komt vooral door de support die ze van elkaar hebben. “Until the day of the finals we are supporting eachother and I hope he wins over someone else. I don’t want to beat him myself, because I don’t want te make him cry.”

W Lounge

  • Spuistraat 175, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more
Double W Lounge
De winnaar van World Class Nederland gaat naar Mexico om daar mee te doen aan de World Class Global Finals. Cityguys bezocht alle 10 bartenders die in de finale van World Class staan en zal uiteraard ook verslag doen van de finale op 29 mei a.s. Wil je hier ook bij zijn? Aanstaande maandag om 15:00 barst de finale los! Onder de Facebookcomments geven we een aantal kaarten weg om hierbij te zijn!

Doe ff sociaal joh!