Spring naar inhoud
Zoeken
Whisky Steven Cityguys

Hier drink je de beste whisky’s in Amsterdam

Steven StrijboschSteven

Als fervent liefhebber van Japanse whisky’s, old-fashioned cocktails én wellicht toekomstig deelnemer van de Schotse ‘Dramathon’ — een hardloopwedstrijd waarbij je van de ene whiskytempel naar de ander rent — is het eigenlijk buitengewoon schandalig dat ik nog geen guide heb geschreven over whisky drinken in Amsterdam. Daar komt nu verandering in. Dit zijn onze favoriete plekken om optimaal van deze graantraktatie te genieten.

Café Zilt

Een van onze favoriete verborgen parels van het Red Light District. Of het nu komt door het klassieke kostuum van de kastelein, het taalgebruik (“Komt allen in drommen maar houdt rekening met onze buren bij het kenbaar maken van Uw enthousiasme.”) of de gespeelde muziek (“Het is hier geen kinderdisco!”); in dit café op de Zeedijk waan je jezelf heel even in een andere eeuw. Eigenaar Michael Bruynse weet van whisky’s—én hoe je dronken Engelsen buiten moeten houden.

Café Zilt

  • Zeedijk 49, Amsterdam
Meerrrr info
Cafe Zilt Whisky

Whisky­bar L&B

Een bruine kroeg in een zijstraat van het Leidseplein, schuin tegenover Café de Gieter—dat kan nooit veel soeps zijn, toch?! Niets is minder waar. Bij L&B geniet je op een toegankelijke, studentikoze manier van bijna 2000 (!) whisky’s. Ga aan de bar zitten, sla het gigantische menuboek open en stel een eigen proeverij samen van drie of zes glaasjes.

“Let wel op: des te hoger de fles hangt, des te hoger het prijskaartje.”

Ben je, net als wij, te lui om te kiezen? Bestel dan een ‘Rondje Schotland’; met drie fantastische whisky’s. Onze persoonlijke favoriet is menuutje zes, met een Bunnahabhain (12 Years), Caol Ila (12 Years) en een Laphroaig QuarterCask. Zeg nu zelf, daar krijg je toch dorst van?! Kun je daarna meteen door naar de Suprise Bar ofzo…

Whiskybar L&B

  • Korte Leidsedwarsstraat 82-84, Amsterdam
  • Korte Leidsedwarsstraat, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more
whisky bij L_B

J.D. Williams

Deze bar in het hart van de Jordaan combineert haar verbazingwekkende assortiment whisky’s met Aziatische gerechtjes. Op het menu staan Koreaanse taco’s (op dinsdag krijg je er drie voor 12 euro), Japanse Karaage (gefrituurde kip) en onze favoriet: de met bourbon geglaceerde varkensribs. De Amerikaanse eigenaar staat vaak zelf aan de bar en heeft een uitgebreide kennis én een aanstekelijk enthousiasme.

J.D. Williams

  • Prinsenstraat 5, Amsterdam
Tell me more
JD Williams Whisky Bar

Café de Dokter

“Het Doktertje” is een van de oudste kroegjes van Amsterdam—gestart door een lokale chirurg in, jawel, 1798. Twee eeuwen later is dit kleine café (18m2!) nog steeds razend populair (en nog steeds twee keer zo groot als het huis van JP). Enerzijds door de bijzondere historie van het etablissement, anderzijds door de huiswhisky (3 euro!) en de maandelijks wisselende speciale Schotse whisky (4,50). Inmiddels is het café in handen van de zesde (!) generatie. Hoe de eigenaren heten? Jannie en Jan. Dat is toch fantastisch.

Café de Dokter

  • Rozenboomsteeg 4, Amsterdam
Meerrrr info

Cock­tail­bars

Uiteraard kun je voor goede whisky’s altijd terecht bij een van onze favoriete cocktailbars. De bartenders bij zaken zoals Vesper, Hiding In Plain Sight (HPS) en Tales & Spirits weten maar al te goed hoe ze een perfecte old-fashioned voor je moeten maken.

Mis je trouwens Bar Oldenhof in deze whiskylijst? Dat kan! Deze zaak wilden we dolgraag testen, maar we kwamen niet binnen omdat we veel te toffe sneakers aan hadden. Tja. Gelukkig genoeg andere fantastische plekken in Amsterdam om whisky te drinken.

Vesper Bar

  • Vinkenstraat 57, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more

Doe ff sociaal joh!