Amsterdam Zuidoost: eten en drinken bij de Amsterdamse Poort
Als je zin hebt in Afrikaanse fufu, Surinaamse bara of geïmporteerde lekkernijen uit Peru - en liever geen fortuin uitgeeft aan vliegtickets - dan ben je in Amsterdam Zuidoost aan het juiste adres. We laten de Ikea-balletjes en ArenA-snacks even liggen en nemen je mee op échte culinaire reis door de Bijlmer en de Amsterdamse Poort.
Culiwalk Zuidoost
Nu hebben we sowieso al niet écht lastig werk, maar de Amsterdamse Poort heeft het ons wel héél makkelijk gemaakt. Het grote winkelcentrum naast Bijlmer ArenA, heeft namelijk een (gratis!) CuliWalk opgezet langs allerlei foodspots (en culturen) in de buurt. Denk Surinaamse fladder met peper, Indiase butter chicken en allerlei zoetigheden van 'De Lekkere Dingen Bakker'. Tussen alle hapjes en drankjes door kun je dankzij audiofragmenten en interviews ook nog ontzettend veel leren over Zuidoost.
We beginnen onze culinaire reis bij 30ML Coffee & Food, de perfecte plek om met een sloot cafeïne aan de wandeltocht van ongeveer 10.000 stappen te beginnen. Hier drink je niet alleen lekkere koffie, maar steun je door het kopen van een taartje ook nog de Bijzondere Taartenfabriek, een organisatie die mensen helpt die kampen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze magen willen, uiteraard, nog meer voer. Daarom zijn we immers hier.
Amsterdamse Poort
- Bijlmerdreef 101, Amsterdam-Zuidoost
Gelukkig bevat de CuliWalk maar liefst veertien stops. Zeven culturele- en zeven foodstops die je langs verschillende continenten brengt. Een echte culinaire reis dus. Zeven keer eten op een dag is voor ons natuurlijk de normaalste zaak van de wereld, maar minder grote eters hoeven zich niet druk te maken. Na de start bij 30ML heb je de keuze tussen vier bestemmingen; voor een fantastisch Italiaans broodje hop je langs bij Pasta di Mamma of je scoort een Berliner bol bij De Lekkere Dingen Bakker.
Onze keuze: Lucky Hing & Kong. Al 20 jaar een begrip in Zuidoost en we worden nóg meer fan als we de bijnaam van deze zaak leren: de ABC-Chinees. Een crossover van de Antiliaanse en Chinese keuken waar we alleen maar dolgelukkig van kunnen worden. Denk pekingeend, moksi ribs en teypan spek. Er staat ook iets op de kaart dat heet 'Spek Groot'. Geniaal. Daar moeten we nog een keer voor terug.
We waren echter nog meer (ja, echt) fan van de volgende spot: de worstenman bij Slagerij Nico.
Slagerij Nico
Eén van onze favoriete ontdekkingen tijdens de CuliWalk was wel de worstenman en zijn foodtruck voor Slagerij Nico. De tour leert ons: "Een Surinaamse frikandel". Deze is zó populair dat hier gegarandeerd bij je wordt voorgedrongen. Wel gemoedelijk hoor, maar een goede leer voor ons: NOOIT twijfelen over wat je wil bestellen. Wij gaan voor de gemixte “normale” bak voor €6,- en eten kippenworst, bloedworst en fladder (koeienmaag). Alle drie met peper uiteraard. We snappen dat dit een beetje spannend kan zijn, maar neem dan de kleine portie van €4,-. Je zult niet teleurgesteld zijn.
Oma Ietje
Wat ons betreft staan Oma's altijd aan de top, maar een van onze favoriete grootmoeders is toch wel Oma Ietje. Ze woont een beetje maf, zo tussen een metrostation en een paar flatgebouwen in, maar dat maakt haar juist zo lekker eigenaardig. Gezellige meid ook, die Ietje. Want schilders, filmmakers, rappers en graffitikunstenaars vanuit alle hoeken van de wereld komen hier regelmatig op de thee. Geen thee voor ons hoor, overigens. Doe maar een biertje of tachtien, want waar in Amsterdam scoor je nu een Vedett voor 2,90.
Oma Ietje
- Heesterveld 3, Amsterdam-Zuidoost
“Elke keer als we House of Bird bezoeken zijn we weer zo trots als een pauw dat we niet roekoeloos verdwaald waren.”
House of Bird
Wanneer je toch lekker op tour bent door Zuidoost is een vliegensvlug bezoek aan House of Bird helemaal niet zo koekoek. Dit proeflokaal van de gelijknamige brouwerij ligt vermomt als vogelhuis in het Diemerbos en is de perfecte plek om even uit te rusten van je wereldreis. House of Bird heeft er een sport van gemaakt om van elk biertje een vogel-woordgrap te maken. Zo bestel je biertjes als 'Nognietnaar Huismus' en 'Vink Heerlijk'. Je kunt je voorstellen: Roger was er als de kippen bij om nóg meer woordgrappen te bedenken. We zouden het blije ei bijna in zijn eendje achtergelaten hebben. Oké, even zonder gekheid. Dit gigantische terras moet je ontdekken met je vrienden. En die fietstocht? Ach, eenmaal thuis ben je dan weer zo fris als een hoentje.
World of Food — Queen D
Je culinaire reis door dit stadsdeel sluit je het best af (of begin je) bij World of Food. 3000 vierkante meter aan multiculturele keuken in een oude parkeergarage. Een beetje vreemd, maar wel heel lekker. Hier dineer je van Libanon naar Peru en reis je via Suriname naar Ghana. Om vervolgens te verdwalen op het foodcourt. Onze favoriet: de foodstand van Queen D.
Van het Instagram-account van Queen D begonnen we al te kwijlen, maar in het echt blijkt het ook daadwerkelijk foodporn van de hoogste orde. De rij voor dit zaakje kan misschien lang zijn, maar in het kleine hutje zijn continu zes chefs aan het werk, waardoor je binnen no-time aan de beurt bent. De Cheesy Fries komen met een topping als garnalen of kip van de barbecue met een flinke laag saus, kruiden, gebakken uitjes en stukjes bacon. De King Crab box komt met krab, langoustines, gigantische gamba’s, maïs en aardappels. Met daarnaast diezelfde goddelijke combinatie van saus en kruiden. Om je vingers bij af te likken. Letterlijk, want oh wat wordt het een heerlijke teringbende.
Hoe kwam dit artikel tot stand?
Amsterdamse Poort vroeg ons om de CuliWalk te doen. Voor het schrijven en maken van deze content hebben wij betaald gekregen. De inhoud van dit artikel en de tips die hierin staan zijn volledig door ons zelf bepaald en geschreven.
Hebben we nog iets gemist in Amsterdam Zuidoost? Zeker weten! Laat het ons weten via onze Instagram of stuur een mailtje naar tips@cityguys.nl