Spring naar inhoud
Zoeken
Tim Door 74

Werken in de hore­ca, elke dag een feestje — Tim Lefèvre

Roger Bloem Steven Strijbosch RogerSteven

Sinds Tim Lefèvre van België naar Nederland verhuisde volgt Cityguys hem op de voet. Op zijn 23e kwam hij als horecababy naar Amsterdam om zich onder te dompelen in de wereld van cocktails. Vier jaar later is hij executive chef cocktails voor horecagroep Staffhouse (o.a. Door74).

Heb je alti­jd in de hore­ca gewerkt?

Ik werk in de horeca vanaf mijn 17e. In mijn geboorteplaats Aalst (BE) begon ik mijn loopbaan in de plaatselijke bruine kroeg. Een fantastische tijd. De eigenaar van dat café bezat ook een discotheek en een cocktailbar, zodoende kwam ik al heel snel in aanraking met verschillende horeca-onderdelen.

Eigenlijk wist ik al meteen dat ik fulltime in de horeca wilde werken, dus ik ben vrij snel met m'n studie gestopt. Voordat ik mijn roeping vond heb ik wel écht onderzoek gedaan naar wat ik leuk vond om te doen. Ik probeerde eerst de keuken, maar dit bleek niets voor mij. Ik vond het veel leuker om met de gasten bezig te zijn. Op mijn 22e wist ik dat ik cocktails wilde maken en besloot ik om naar Amsterdam te gaan.

Ik dacht: als het niet lukt, loop ik gewoon terug naar België.”
Tim Lefevre Door74

Tim (toen nog Baby Timmie) in Regular & Jack

Waarom koos je voor Amsterdam?

Vooral omdat ik daar de EBS (European Bartender School) kon doen. Ik had kunnen kiezen om naar een andere stad te gaan, maar Amsterdam was lekker dichtbij België. Ik dacht namelijk: als het niet lukt, loop ik gewoon terug naar huis. Ik had net genoeg gespaard om én de opleiding te doen en daarna nog een kleine tijd te kunnen verblijven. Daarna moest ik dan wel vrij snel een baan vinden...

Hoe ging die zoek­tocht naar een baan?

Niet zo goed, haha! Zo’n maand EBS én Amsterdam was natuurlijk echt één groot feest, dus ik maakte al mijn geld in één maand op. Na vier weken was ik alweer thuis bij mijn ouders in Aalst. Gelukkig belde mijn instructeur Jonathan (van Dorp) me na een paar dagen op. “Ik heb werk voor je." Je kan je haast niet bedenken hoe blij ik was. Ik ging vier dagen per week shaken voor de Fabulous Shaker Boys. De overige drie dagen hopte ik van bar naar bar in Amsterdam. Op zoek naar werk.

En om te proeven, mogen we hopen…

Ja, dat ook...

Wij hebben je leren ken­nen bij Reg­u­lar & Jack op de Reguliersdwarstraat

Ja, dat was echt een toptijd. Het serviceniveau is hoog en ik kon er echt van alles doen. Schuin tegenover de bar waar ik echt wilde werken: Door74. Tijdens mijn opleiding was ik hier al geweest en ik was ontzettend onder de indruk van de bar, het personeel en natuurlijk de cocktails. Toen besloot ik direct: in deze legendarische bar wil ik werken. Binnen een jaar was het me gelukt. Zes maanden later was ik de manager van de zaak.

Dim Door 74 Scallywag

Tim tijdens één van zijn shifts in Door 74

Da’s een flinke car­rièrestap. Was je daar wel klaar voor?

Dat was wel een flinke stap inderdaad. En eerlijk: ik was er eigenlijk nog niet klaar voor. Maar, ik heb veel te danken aan het team en aan de toenmalige eigenaar Serge. Dit soort kansen moet je gewoon niet aan je voorbij laten gaan. Ik wist dat dit een uitdagende tijd zou worden en dat ik veel dingen zelf uit moest vinden, maar het was een geweldige tijd.

Hoe motiveer jij je medewerkers?

Als horecabedrijf is Door74 natuurlijk maar heel klein. Dan is eerlijkheid, en openheid, heel belangrijk. Het team waarmee je werkt is toch een soort van tweede familie. De zaak waarin je werkt is misschien wel je eerste thuis. Met het team van Door74 deden we echt bijna alles samen. Er was dus niet één iemand die de menukaart maakt. Dat deden we met het hele team. Zo is iedereen ook veel meer betrokken bij de zaak en groeit iedereen met elkaar mee.

Wat vind je het leuk­ste aan werken in de horeca?

Oh, er zijn zoveel dingen leuk. Het sociale contact. De creativiteit. De afwisseling van het werk. Al doe je elke dag hetzelfde. Elke dag is compleet anders. Dat vind ik het allermooiste aan werken in de horeca.

Je hebt net een hele mooie car­rièrestap gemaakt. Kun je daar iets over vertellen?

Jazeker! Ik ben sinds kort executive chef cocktails bij Staffhouse. De horecagroep waar Panache, Carter en nu ook Door74 onder vallen. Ik zweef een beetje boven de teams en ben verantwoordelijk voor de cocktails van alle zaken. Maar, ik sta natuurlijk ook gewoon achter de bar hè!

Wat wil je nog bereiken?

In de barscene wil ik Door74 terug in de top 50 beste bars van de wereld krijgen. En natuurlijk wil ik een keer de beste bar van Nederland zijn. Door74 heeft dat natuurlijk al eens behaald, maar dat is jaren geleden. Nu wil ik het zelf doen.

Heb je nog een horecadroom?

Een verborgen cocktailbar openen samen met Cityguys? Onee, dat hebben we al gedaan! Zonder gekheid. Het liefst heb ik later als ik groot ben zelf meerdere horecazaken. Ik zou graag beginnen met een klein restaurant met waanzinnig goede cocktails. Dat lijkt mij wel wat.

Roger krijgt bartenderles van Tim

Werken in de horeca is elke dag een feestje. Vooral als je bartenderles krijgt van Tim.

Het moge duidelijk zijn: wij vinden werken in de horeca elke dag een feestje. Om daad bij woord te voegen gaan we de komende periode interviews houden met inspirerende horeca-ondernemers met een focus op klantvriendelijkheid en service. Niet alleen hier op cityguys.nl, maar ook in onze podcast. De Cityguys Podcast volg je op Spotify.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland. Voor het maken van dit artikel is Cityguys betaald.

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!