Charleroi: eindelijk weer leven in de brouwerij
"De lelijkste stad van het universum" en het "Detroit van België." De cliché's en superlatieven over de Waalse stad Charleroi zijn niet aan te slepen. Tijd voor een eigen onderzoek. De Cityguys op citysafari naar het hart van het Zwarte Land, vlakbij de Franse grens.
Quai10
Quai10, In het Nederlands te vertalen naar Platform 10, ligt direct naast het treinstation van Charleroi. Het is een cultuurcentrum met bioscoop, een kunstcollectie met focus op foto en film én een bijbehorende brasserie met terras. Een soort Waalse EYE, zou je kunnen zeggen. Alleen zit je hier aan de oever van de Samber, in plaats van 't IJ.
Op het menu een plezante voor-ieder-wat-wils selectie. Burger, entrecôte, risotto. Hier gaat ook je norse buurman of oma gegarandeerd guitig naar buiten. De drankkaart staat vol knipogen naar het cinefiele en popculturele karakter van de zaak. Zo bestel je een It’s Britney Spritz, een frozen mango spritz, of een Barbie se déchire - een soort bonbon-negroni.
Eerlijkheidshalve zijn snoepzoete cocktails niet he-le-maal onze smaak, maar gelukkig is er in België altijd een goudgele verlosser: bier. Wij dronken een Moinette Blonde, wat blijkbaar blond moeras betekent. Prima, daar willen we wel in verdrinken.
Passage de la Bourse
Dit stukje winkelcentrum, Passage van de Beurs genaamd, is een van de klassieke architectonische hoogtepunten van Charleroi. Monumentaal erfgoed, noemen ze dat.
Hier vind je tegenwoordig een aantal boutiques en etablissements, met Livre et Verre als onze absolute favoriet: namelijk een boekenwinkel en café in één. Kunnen wij Cityguys lezen dan? Beetje. Al weten we meer over Verre. Als de glazen niet op onze neuzen staan, dan hebben wij ze wel aan de lippen.
Bij dit charmante cafeetje geniet je van de tertiaire aroma's van een glas rode wijn, terwijl je walsend een stukkie extatische poëzie consumeert. Of je doet zoals wij: languit op het terrasje zitten met een koffie en een Blanche de Charleroi en vervolgens net doen alsof we ook een klein beetje intellectueel zijn.
Pupilles et Papilles
Door met de relatief vermakelijke oog- en smaakgrapjes. Want bij "Resto Expo" Pupilles & Papilles gaat het dus allemaal om de zintuigen. In een huiselijke ambiance wordt er hier gekookt met seizoensgebonden en (vaak) biologische ingrediënten.
Tien jaar geleden (2014) werd rondom dit oud-herenhuis nog flink gebouwd. Lees: het lag volledig plat. De eigenaren geloofden in de heropleving van de stad en investeerden in deze zaak. Het resultaat is een huiselijk restaurant waar de Carolo's, de bijnaam van de inwoners van Charleroi, maar al te graag komen om iets bijzonders te vieren.
Bois du Cazier
Nee, dit is niet de ingang van de mijntreinachtbaan Baron 1898 in De Efteling. Deze oude kolenmijn Bois du Cazier is momenteel toegankelijk als museum en heeft een immens belangrijke impact gehad op Charleroi en haar inwoners. Na een catastrofale ramp in de jaren '50 sloot de mijn, met alle gevolgen van dien. Mijnwerkers overleden en de stad liep leeg.
Op dit industriële erfgoed leer je meer over de historie van deze regio en kom je in aanraking met het levensgevaarlijke werk dat hier werd verricht. Toch: de Belgen zouden geen Belgen zijn als daarbij geen pintjes gedronken konden worden. Vlak naast de mijnschacht drink je daarom speciaalbier La Cazi'elle, een blond bier van lokale brouwerij Pays Noir (Zwarte Land), dat enkel verkrijgbaar is bij Bois du Cazier.
Streetart
Charleroi heeft een aantal wereldberoemde striptekenaars voortgebracht, en daarmee een hoop legendarische karakters. Zowel Lucky Luke, de Smurfen als Robbedoes en Kwabbernoot hebben Charleroi in hun paspoort staan. Overal door de straten zie je nog steeds overal tekeningen en schilderen van bekende en minder bekende kunstenaars.
Als ode aan deze artistieke uitingen zijn er in de stad meerdere street art routes te volgen, zoals de Carolo Street Art Tour en de 350 jaar Charleroi wandeltour. Vergeet niet her en der onderweg te stoppen voor een versnapering zoals bij La Cuve à Bière, Le Chien Vert en Les Templiers de Charleroi.
In deze Belgische biercafé's ben je gegarandeerd die cowboy die sneller shot dan zijn schaduw: Lucky Kloek.
Hotel Novotel Charleroi Center
Wie Charleroi zegt, hoort steevast: "Oh ja, daar is dat Ryanair vliegveld." Althans, tegen ons wel. Maar bedenk eens de volgende keer als je ontzettend gaat discountvliegen via Brussels South Charleroi Airport dat je ook kunt discountconsumeren in Charleroi zelf.
Een nachtje verblijven in de stad is perfect in Hotel Novotel Charleroi Center. In dit centraal gelegen hotel vind je grote, schone kamers en heb je een topuitzicht over de stad. Het hotel ligt naast het historische hart van het oude Charleroi, Place Charles II en het Belfort.
Ondanks de ligging aan de Franse grens is Charleroi makkelijk te bereiken voor Nederlanders. Er zijn directe treinverbindingen van Nederland naar Brussel, en vanuit Brussel reis je gemakkelijk verder naar Charleroi met de trein.
Wie Charleroi zegt, hoort steevast: “Oh ja, daar is dat Ryanair vliegveld.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisitWallonia. Deze organisatie heeft ons tips gegeven over de stad en regio. Om ons verblijf zo soepel mogelijk te laten verlopen heeft VisitWallonia contact gelegd met lokale ondernemers en culturele instellingen. De selectie in dit artikel is puur gemaakt door Cityguys.