Spring naar inhoud
Zoeken
Sauza Bitterzoet1

De nachtwacht van 2016: Con­fes­sions of a bartender

JP Schaddé van DoorenJP

Keihard dansen. Shots met de barvrouw. Veel te dronken naar buiten lopen. Het zijn van die dingen die bij de Bitterzoet gebeuren in Amsterdam, een bar/club/podium waar je geweest moet zijn. Bar/club/podium, want het heeft eigenlijk alle elementen wel, maar het is niet makkelijk te vergelijken met andere bars, clubs op podia. Bitterzoet is dus best een unieke plek en je kunt er voor veel verschillende feesten en muziekstijlen terecht. Cityguys sprak met de mannen die er elke avond jouw bier staan te tappen voor het project ‘De NachtWacht’, waar Sauza Tequila vriendengroepen volgt die ‘ready for nighthly adventures’ zijn.

Sauza Bitterzoet2

De bar­tender vertelt

“Hiphop en R&B zitten gewoon in m’n hart en dan is werken in de Bitter gewoon echt fantastisch. Ik was eerst vaste klant, maar nu ik hier werk kan ik gratis meegenieten van al die vette avonden.” Aan het woord is Ruben Toet (24), die als bartender werkt in de Bitterzoet.

Samen met Guido Maarsman (23) werkte hij al jaren samen in bar Cuba Libre in Amersfoort. Nu zijn ze herenigd als barmannen bij Bitterzoet. “Guido werkte er al en ik wou dolgraag bij het team komen. Toen ze uiteindelijk plaats voor mij hadden, kende ik het hele team al, want de Bitter is gewoon mijn spot.”

Guido: “Toen Ruben begon liet ik hem steeds de toiletten doen. Super mooi, want hij durfde geen nee te zeggen in eerste instantie.” Op de vraag of de toiletten het ergste is om te doen, komen opeens de irritatie-momentjes van de barmannen naar boven en stellen ze een top 5 samen om de Cityguys-lezers te vertellen wat je absoluut niet moet doen tijdens de drukste momenten aan de bar.

1. De ongeduldige ‘Hey-roepers’
“Je bent als barman superdruk, en er staat een gast aan het eind van de bar keihard ‘ Hey!’ te roepen. Na 4x ‘Hey!’ ren je naar hem toe, waarna hij aan zijn maten gaat vragen wat ze willen drinken. Don’t be that guy!”

2. ‘De geldzoeker’
Nog irritanter als dit eerst de ‘Hey-roeper’ is. De man die 5 minuten nodig heeft om zijn geld te vinden. Don’t be that guy!

3. ‘De barhelper’
Oke, de intenties van deze man zijn in ieder geval goed, maar het is absoluut niet chill als je je bar helemaal in orde hebt en iemand aan je bar je opeens probeert te helpen met het wassen van glazen. “Soms breek je bijna je handen aan de glazen die opeens in de wasbak liggen. Laten we het maar helemaal niet hebben over de gasten die de vieze glazen stapelen op de schone. Manmanman.”

4. ‘De in 3x besteller’
“Mag ik 2 baco…..”
“En 2 biertjes…”
“…en doe ook maar 2 witte wijn”
Bestel gewoon in 1x en doe er niet 45 seconden over.

5. ‘De schreeuwer’
Easy. Just don’t scream.

Bitterzoet cityguys1

Waar heen in Amsterdam?

Dan over op de belangrijke vraag; Waar drinken de mannen als ze niet in de Bitterzoet staan?

“Stappen doen we in clubs. Jimmy, Chicago Social, Club Up en Thuishaven op zondagavond. Kroegen gaan we eigenlijk alleen in als we echt helemaal lam zijn.” vertelt Guido. “Maar het beste feestje van het jaar is de verjaardag van Bitterzoet.” vult Ruben aan. “Dit feest is 1x per jaar en dan gaat iedereen helemaal los. Vorig jaar deelden we gold-cards uit, waarmee je gratis Vodka kon halen aan de bar. Die dingen stonden zelfs op marktplaats!”

Eten doen de mannen ook. De Golden Brown Bar op de J.P. Heijestraat is Guido’s favoriet. “Hier is Thais eten net zo lekker als in Thailand.” Vlees wordt gegeten in de Cannibale Royale en voor een date met the misses worden de Hallen op dinsdagavond bezocht voor een wijntje en een bezoek aan de jazzavond, gevolgd door een filmpje.

Voor de dames die dit wel zien zitten… Ruben is nog op zoek naar misses Toet. Dus ben je nog op zoek naar een leuke 24 jarige barman met een geweldige crew om zich heen? Ga dan met spoed, naar Bitterzoet!

Andere interviews van vriendengroepen vind je bij Innit Magazine met OURGROUND, Deephouse Amsterdam met Fat Kids Cake & bij DAILY MOVEMENT met Rotisserie. De NachtWacht is een initiatief van Sauza Tequila en meer beelden staan op hun Facebookpagina. Fotografie van dit project is door Milan Goldbach.

Sauza Bitterzoet Tile