Spring naar inhoud
Zoeken
Jpveuve

Ik was op een din­er met 25 Miche­lin­ster­ren* en het was fantastisch

JP Schaddé van DoorenJP

Het gilde

Les Patrons Cuisiniers is opgericht door mensen die de Nederlandse gastronomie een warm hart toedragen en naar een hoger niveau wilden tillen (1991). Niet zomaar mensen, mede-oprichter Henk Savelberg kookte bijvoorbeeld al 5 restaurants naar een Michelinster, waaronder zijn laatste in Bangkok. De meeste leden van het gezelschap hebben een of meerdere sterren op hun naam staan, maar dat is niet essentieel. Je moet gewoon verdomd goed kunnen koken. Sinds 2016 hoort er een ‘grand gala’ bij, dat ondanks de kosten van 300 euro (klinkt duur, maar je eet nooit meer zoveel sterren voor zo weinig geld) gewoon uitverkocht was. Het eerste waar dit gala me aan deed denken was een gala van ‘Het gilde van de 33 masterchefs’ in België, waar ik in Oostende eens bij was.

De schapenkaas die ze daar als amuse serveer­den naast een Lief­mans Gouden­band bier, proef ik nu nog

Dat gilde was al jaren geleden, maar het maakte indruk op me. En Les Patrons Cuisiniers wisten dit ruim te overtreffen. Bij aankomst krijgen we een glas champagne van Pommery, een lik kaviaar en direcht de eerste bite: een bitterbal met ibericoham, met daarop paling in eendenlever. Een risotto met zwezerik, een hapje met augurk, een pita van Soenil Bahadoer. En dan moeten we nog aan tafel, voor een coquille van Thijs Meliefste, tarbot met rookwortel (geniaal) van Edwin Vinke, een duif van Lucas Rive en rund met ganzenlever en truffel van André van Doorn. Dan na een kaas een dessert wat wij van Cityguys dessertporno noemen, waarbij de rest een voortreffelijk voorspel was. Genieten.

Nieuwe leden

In het gezelschap kunnen leden voorgedragen worden en bij goedkeuring worden ze op de avond van het Grand Gala ‘geïnaugureerd’ en op het moment dat ze hun koksbuis krijgen, klinkt een oorverdovend applaus. De eer bekwam toe aan Egon van Hoof van MOS Amsterdam, Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter in Holten en Yuri Wiesen van restaurant Wiesen in Eindhoven. Bij MOS Amsterdam aten we onlangs nog verschillende bereidingen van langoustine en het prachtige restaurant aan het IJdok is een plek waar we nog wel vaker terug zullen komen. Gelukkig komen we zo nu en dan ook nog wel eens buiten de ring en De Swarte Ruijter en restaurant Wiesen gaan ook op onze wishlist.

Wat ik heb geleerd

  1. Als je hier heen gaat, dan kom je met een Jaguar, een Maserati of minstens een BMW. Nou vooruit, in elk geval met een auto. Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat de taxi’s die dag in de buurt van Breukelen op zijn en dat het een half uur lopen is naar Stalhouderij de Zadelhoff
  2. Het eten is stuk voor stuk fantastisch, je blijft je verbazen
  3. Loop sowieso even de keuken in. Je ziet niet zo vaak keukens waar 23 topchefs staan te koken voor honderden mensen en dat is genieten
  4. Als je bij 20 van deze restaurants hebt gegeten krijg je gratis 2 Grand Gala kaarten
  5. En als je bij 10 restaurants van het gezelschap bent geweest krijg je een fles champagne. Gaan we dat redden in 2018?