Spring naar inhoud
Zoeken
Kitchen Wu China Food fotografie Instagram

Food­fo­tografie op Insta­gram. Zo maak je de per­fecte foto’s!

Roger BloemRoger

Instagram staat vol met foodfotografie. Waar ik een paar jaar geleden nog maar een aantal food-fotografen kende, hebben de culinaire beeldkunstenaars tegenwoordig een geweldig platform om op ontdekt te worden. Om erachter te komen wat het geheim is achter die prachtige foto’s sprak ik af met Ashkan Mortezapour, bekender als @dishtales op Instagram en maker van alle food foto’s voor bezorgservice Deliveroo.
Als professioneel fotograaf gebruikt Ashkan de Canon 1200d body met een 50mm 1.4 of 50mm 1.8 lens. “Een huis kopen is makkelijker dan een camera, het was serieus the hardest search ever en ik weet nog steeds niet of ik de juiste keus heb gemaakt!” De 1.8mm lens, ook wel de filthy fifty genoemd, is perfect voor foodfotografie. Met deze lens kan je als fotograaf een deel van de compositie haarscherp in beeld brengen terwijl alles eromheen waziger wordt, zodat je ijzersterke foto’s maakt met de focus waar je het als fotograaf wilt hebben. Het mooie is dat de lens maar € 110,- kost!

Dishtales Instagram Compositie

Welke apps gebruik je hiervoor?

Als je je aan de bovenste 4 regels houdt heb je bijna geen nabewerking nodig, maar het is altijd goed om een aantal apps te gebruiken. Er zijn echt legio aan goede foto bewerking apps en iedereen zal een andere voorkeur hebben, maar dit zijn de apps die ik zelf gebruik:

  • Afterlight: Deze app gebruik ik voor de basis touch up.
  • Snapseed: Perfect voor plaatselijke bewerkingen, om bepaalde items uit de foto te laten springen.
  • Camera360 Ultimate: Met deze app kan je je foto per kleur editen. Zo wordt je gerecht écht kleurrijk!
  • Facetune: Facetune is eigenlijk een app die meer gebruikt wordt door fashion en lifestlyle bloggers. Ik gebruik deze app echter soms om delen van de foto smoother te maken.
  • Instagram: In Instagram gebruik ik eigenlijk geen bewerking, behalve ‘lux’. We weten niet wat het is, maar iedereen gebruikt lux.

Download de apps:

Afterlight: iOS | Android

Snapseed: iOS | Android

Camera 360 Ultimate: iOS | Android

Facetune: iOS | Android

Who to follow

Nu we weten hoe je de perfecte instagram foto maakt ben ik nog benieuwd wie we nou allemaal moeten volgen op Instagram voor inspiratie. Hier haalt Ashkan zijn inspiratie vandaan:

Paris­byve­g­an — Noémie

@parisbyvegan is één van mijn eerste Instagram vrienden. Toen ik vorig jaar voor het eerst bij Noémie langs ging hadden we een bizarre eerste ontmoeting. Doordat ik nooit foto’s plaats van mijzelf dacht ze dat ik een vrouw zou zijn!

Parisbyvegan Instagram food

Den­nis­thep­rescott

@Dennistheprescott is mijn Koning! Kijk nou naar deze foto! Dit is toch gewoon een stilleven!

Crav­ingsi­nAm­s­ter­dam

Paola (@CravingsinAmsterdam) is de eerlijkste blogger die ik ken met geweldige foto’s van haar kookkunsten.

Cravingsinamsterdam Instagram food fotografie

Don­al­shekan

@DonalShekan is een Youtuber met een geweldig Iers accent die ontdekt is door Jamie Oliver en nu zijn eigen TV show heeft op BBC en andere kanalen. Guilty Pleasure.

Donal Sheekan Instagram food fotografie

KitchenWu_​

Als je alleen al kijkt naar deze compilaties dan zie je dat er onwijs veel tijd in is gestoken. Dit Chinese meisje (@KitchenWu_) verdient echt meer dan 1040 volgers!

Kitchen Wu China Food fotografie Instagram

Can’t get enough? Check dan de nog even de Dishtales.com voor mooie gerechten en verhalen. Uiteraard is Ashkan ook zelf te volgen op Facebook, Twitter, Pinterest & Instagram.