Spring naar inhoud
Zoeken
Restaurant Zuid

Het Ams­ter­dam Zuid van Michiel van der Eerde

Roger BloemRoger

We kennen Michiel van der Eerde natuurlijk als brein en ondernemer achter BAUT Paradijs en Restaurant C. Afgelopen week opende hij zijn allernieuwste zaak: ZUID. Een buurtrestaurant in zijn eigen buurt: Amsterdam Zuid. Om te zien wat Zuid voor Michiel betekent gingen wij op een zaterdagochtend mee achterop de scooter om te zien wat deze buurt voor hem betekent en welke zaken hij zelf bezoekt, maar uiteraard bezochten we eerst ZUID de dag ervoor.

Zuid

De komende tijd zal Michiel vooral aanwezig zijn in zijn eigen buurtje, in zijn eigen restaurant. Restaurant ZUID is niet gemaakt om mensen vanuit heel Amsterdam naar zich toe te trekken, maar is er vooral voor de buurt of zoals Michiel het mooi weet te zeggen: “ZUID is in Amsterdam zuid, op het zuiden, van zuid (want dat is ie zeker!), voor zuid!” Bij ZUID kun je terecht voor diner en een borrel, maar ook voor ontbijt, lunch of voor een drankje op het terras. Het restaurant is ingedeeld in drie delen, met verschillende knusse hoekjes waardoor je er op vrijdagavond op hetzelfde moment zowel kunt borrelen aan de bar als rustig eten aan een fijn knus tafeltje. Op de openingsavond testen wij als één van de allereersten het menu mogen testen en zien we Michiel. Al coachend staat hij midden in het restaurant aanwijzingen te geven aan de chefs en de bediening.

Ceviche Restaurant Zuid Amsterdam
ZUID is in zuid, op het zuiden, van zuid, voor zuid.”

Wat je op het menu kunt verwachten zijn een aantal zeer fijne gerechtjes. Van de voorgerechten is de ceviche onze favoriet. Als hoofgerechten proefden wij een heerlijke Bavette en een ‘gegrilde mini-kip’ die behoorlijk groots van smaak is (met saus van gerookte paling). Na de het proefdraaien (tot 22 juni), zal er ook een 3 gangen menu worden geserveerd voor €35,50. We hebben stiekem al één gerechtje mogen proeven en kunnen verklappen dat ook dit gerecht een genot op de tong is.

Restaurant Zuid
Zuid HQ by Jaap Beyleveld 8 of 83

De fijne desserts en de supergezellige bediening maken het helemaal af, maar Michiel is pas tevreden als hij in het restaurant kan zitten alsof het zijn eigen huiskamer is. Om dat te realiseren heeft het restaurant allemaal boekjes op de tafel liggen om feedback in te noteren. Proefeters die zo vriendelijk zijn om een de zaak te voorzien van feedback krijgen een extra vriendelijke rekening terug. Een perfecte reden om je ook een Cityguy te voelen!

Restaurant Zuid

  • Stadionweg 320, Amsterdam
Tell me more

De ochtend erna lopen we weer de zaak in en zien we Michel zich bezighouden met van alles en nog wat. Van de laatste stukjes stucwerk tot de openingsparty voor de buren in het blok dat dezelfde avond plaats gaat vinden. Michiel is een drukbezet man en normaliter is de zaterdagochtend het enige moment dat hij een rondje vastigheid heeft. We springen achterop de scooter en maken samen zijn wekelijkse rondje.

Slager­ij Robert Zikking & Zoon

“Kijk eens naar het vlees dat hier allemaal ligt! Hier haal ik elke zaterdagochtend mijn beleg.” Op de vraag wat zijn favoriete broodje hier is kijkt hij ons aan alsof ik echt een supervreemde vraag heb gesteld. “Een broodje halen bij de slager? Neejoh! Brood haal je bij de bakker! Schoenmaker blijf bij je leest!”

Een brood­je halen bij de slager? Nee­joh! Brood haal je bij de bakker! Schoen­mak­er bli­jf bij je leest!”
Michiel bij slager

Michiels favoriet is de kalfstong, maar hij haalt hier ook wekelijks rosbief, pekelvlees en volgens hem de beste Filet Americain van Amsterdam. “Vleeswaren moeten vers worden gesneden. Alles wat hier ligt komt uit eigen keuken.” We zien nog net niet het water uit de mond lopen bij Michiel, maar één ding is zeker. Hier gaan we binnenkort heen om voordat we gaan barbecueën.

Slagerij Robert Zikking & Zoon

  • Marathonweg 51, Amsterdam
Meerrrr info

Het beleg van de slager gaan op de fijntjes van Bakkerij Renzema. Als Michiel daar staat kan hij eigenlijk niet wachten om zo snel mogelijk naar huis te gaan om de vergaarde buit zo snel mogelijk te combineren.

Bakkerij Renzema

  • Olympiaplein 107, Amsterdam
Tell me more

Groente- & Fruit­spe­cial­ist Jan Leegwater

Voordat we bij Michiels huis aankomen gaan we nog even langs ‘de groentejuwelier’. “Hier haal ik mijn groente en fruit, een lekker sappie, meestal jus d’orange met banaan. Joekels van een kiwi’s, de mooiste frambozen.”
Ook voor een tonijnsalade en een stamppotje komt Michiel hier geregeld. “Daar gooi ik dan nog wel flink wat boter en zout bij om het nog wat lekkerder te maken!”

Jan Leegwater

  • Agamemnonstraat 2, Amsterdam
Tell me more
Michiel bij de Groentejuwelier

Sta­dion­plein

We gaan nog even langs het Stadionplein, waar een kleine horecastrip zich aan het vormen is. “Vroeger stonden hier alleen maar bussen en had je de Febo, Zuid is echt aan het opbloeien”. Bij Broodhuys lopen we nog even naar binnen voor wat croissantjes. Broodhuys is ook één van de leveranciers van Zuid. “Ik kan zelf niet zo goed de croissantjes afbakken als dat ze het hier doen. Schoenmaker blijf bij je leest!”

Vlaamsch Broodhuys

  • Stadionplein 113, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Restau­rants

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waar gaat Michiel nou eigenlijk eten als hij niet in de keukens staat van één van zijn restaurants?

Restau­rant Bar-Grill Marathonweg

Een wandeling over het terras van Marathonweg zegt al genoeg. Het terras is het voller dan de overige terrassen. De gezelligheid straalt er van af. Michiel prijst vooral de ondernemer “Deze zaak staat altijd voor service, kwaliteit en snelheid en is altijd voorzien van kundig personeel, een fantastische ondernemer!

Marathonweg

  • Marathonweg 1-5, Amsterdam
Tell me more
Schermafbeelding 2017 06 15 om 01 43 41
Je mag er heen gaan, maar niet hypen hè! Het moet wel leuk blijven!”

Umeno

Op een paar stappen van Michiels huis vinden we, volgens hem, de beste Japanner van Amsterdam. Umeno bestaat al sinds 1978 en is het eerste Japanse restaurant in Nederland. “Ik heb nog nooit gehad dat het niet goed was en ik kom er al 25 jaar elke week!” Het restaurant is van heel lieve, hard werkende mensen. De eigenaar staat achter de sushi-counter, de zooon in de keuken. Wanneer ik vertel dat ik snel een bezoekje inplan kijkt hij iets geschrokken en bezorgd. “Je mag er heen gaan, maar niet hypen hè! Het moet wel leuk blijven!”

Umeno

  • Agamemnonstraat 27, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info
Deze week kun je nog proefeten voor een superfijne prijs. Check de website van ZUID voor een 'extra vriendelijke rekening' terug. Een perfecte reden om je ook een Cityguy te voelen!