Spring naar inhoud
Zoeken

Texelse Bierbrouwerij

Day time drinking & Bierbrouwerij & Terras

Waar heel Amsterdam het liefst op Ibiza en Bali zit, hebben wij een ander favoriet eiland: Texel. Want beloof ons een boottocht en wij zijn er als de meeuwen bij. Ook al gaat om een veerdienst vanuit Den Helder, doen we niet moeilijk over.

DE OVERKANT
Uiteraard gaan we niet naar het Nederlandse schiereiland om schaapjes te tellen en, verrassend genoeg, ook niet voor de met prijzen en superlatieven beladen Texel Skuumkoppe. Dat bier wordt ondertussen namelijk aan 'De Overkant' (zoals eilandbewoners gekscherend de bewoonde wereld noemen) gebrouwen, door Heineken. Gelukkig is er bij de Texelse Bierbrouwerij nog heel wat anders unieks te proeven.

TEXELS GEHEIM
Het proefstuk du jour is Texels Geheim. Elke maand wordt er namelijk een nieuw bier gebrouwen in de Texelse Bierbrouwerij dat vervolgens alleen wordt geschonken in het proeflokaal. Het liefst in samenwerking met lokale ondernemingen op het eiland, zoals Branding Koffie en de aangrenzende Voedselbos; een zelfpluktuin met 100 soorten groenten, fruit, bloemen en kruiden. De geheimen ontrafelen zichzelf.

Wel mooi: je kunt deze mysterieuze exclusieve brouwsels ook gewoon online via de webshop bestellen. De legende vertelt dat meesterbrouwer Tom de flessen dan eigenhandig komt langsbrengen op een jetski.

PROEFLOKAAL & RONDLEIDING
Het proeflokaal bij Texels ligt midden in de natuur, mรฉt groot terras om alle zonnestralen te koppen. Wij hebben natuurlijk geen redenen nodig om een biertje te drinken, maar van dit idyllische plekje gaan we bijna fietsen. Hier bestel je een selectie van de 13 verschillende bieren -- en vooruit, je mag uiteraard รณok een befaamde Skuumkoppe drinken. Als je er maar een Donderstien Dubbel en Tuunwal Tripel bij bestelt.

DE GROTE VERBOUWING
Tijdens de rondleiding in de voormalige melkfabriek zien we ook nog iets anders prachtigs: Texels Geduld. Bieren die momenteel waanzinnig lekker liggen te marineren in oude cognacvaten. Aangezien de brouwerij en het bijbehorende biermuseum volledig in de stijgers staan (de koperen ketels uit 1917 zijn redelijk aan vervanging toe), lijkt het er sterk op dat we eind 2024 of begin 2025 nog een keer terug moeten. Heel vervelend.

Whats App Image 2024 06 03 at 09 40 04

Adres

  • Schilderweg 214, Oudeschild

Kosta?

โ‚ฌโ‚ฌ โ€” Het liefst elke dag