Spring naar inhoud
Zoeken
Attaboy New York City Lower Eastside

Waar je absolu­ut cock­tails wil drinken in New York

Rens

Dus je bent voor vakantie, voor zakenreis voor mijn part, een paar dagen in New York. Dan wil je drinken totdat je niet eens meer wéét wat een jetlag is. Dat wil je, omdat de cocktailbars fantastisch zijn in New York, raar zijn, of met een beetje geluk alle twee. Goede kans ook dat wat je ziet en drinkt over een jaartje ook naar Amsterdam overwaait. Cocktails op kamertemperatuur, mezcaleria’s, do it yourself-martini’s; you’ve been there, drank that. Als je hier naar toe gaat tenminste:

Gen­uine Liquorette

Zullen we met de raarste beginnen? Hè, ja, waarom niet. In Genuine Liquorette, een nog maar een paar maanden oude ondergrondse cocktailbar in Nolita, krijg je cocktails die eruit zien alsof een blikje gemberbier een vreselijk ongeluk heeft gehad met een flesje whisky. Met een apparaatje genaamd de ‘Cha-Chunker’ maakt de bartender het gat in een blikje frisdrank groter, waarna-ie daar een flesje drank in reisformaat op z’n kop bovenop plempt. Cityguys pro-tip: er is ook een ‘Rough Justice’-programma, voor wie het heft liever in eigen hand neemt. Pak gewoon een fles drank van de plank – de bar ziet er daadwerkelijk uit ziet als een slijterij uit vervlogen tijden – , laat hem wegen achter de bar en betaalt per verbruikte mililiter. Neem daar een gratis mixer en wat garnering bij, en je bent je hoogsteigen cocktail aan het maken. Een vette knipoog naar de status quo, van cocktailheld Eben Freeman.

Genuine Liquorette

  • 191 Grand Street, New York, Verenigde Staten
Meerrrr info

Attaboy

Toen de bekende New Yorkse cocktailbar Milk & Honey uptown verhuisde, begonnen twee van de bartenders hun eigen bar op de plek waar ze zich zo thuis voelden. Attaboy is zo’n speakeasy waar je de tijd vergeet. Het is een smalle pijpenla met vooral plek aan de bar, waar maar mondjesmaat mensen naar binnen kunnen. Dat betekent dat jij vooral vroeg moet komen, je telefoonnummer achter moet laten en een of twee biertjes elders moet drinken voordat je gebeld wordt dat er plek voor je is. Eenmaal binnen is het gevoel goed. Weinig licht, vrolijke mensen, géén menukaart (zeg maar tegen vader de bartender wat je zo ongeveer lekker vindt, hij weet daar raad mee). Heb ik mijn vlucht al gemist?

Attaboy

  • 134 Eldridge Street, New York, Verenigde Staten
Tell me more
Attaboy New York City Lower Eastside

Leyen­da

Clover Club verstopt zich in het openbaar. Ruim van opzet, geen deurbeleid; gewoon een street bar waar eigenaresse Julie Reiner en haar team reeds jarenlang heel goede (originele) cocktails schenken. De bar schuin tegenover is echter wat spannender. Leyenda is opgezet door Reiner en Clover Club-bartender Ivy Mix (goede naam!), ‘American Bartender of the Year’. Het kleine barretje is Latijns-Amerikaans van opzet, dus verwacht vooral cocktails met mezcal, cachaca of pisco als basis. De Tia Mia is Mix’ signatuur-cocktail (met Del Maguey Vida Mezcal en Appleton VX Rum als basis) maar vertrek ook niet voordat je de Palo Negro geproefd hebt.

Leyenda

  • 221 Smith Street, New York, Verenigde staten
Tell me more

The Dead Rabbit

Van The Dead Rabbit heb je vast al eens gehoord. Maar heb je er ook gedronken? Je kunt New York niet verlaten voordat je dat gedaan hebt. Deze Iers-Amerikaanse bar zit tussen de wolkenkrabbers verstopt in het Financial District van New York, en werd op Tales of the Cocktails (zie dat als de booze-oscars) uitgeroepen tot ’s Werelds Beste Bar. Er zijn drie verdiepingen. Beneden zit een barretje waar het rumoerig en gezellig is, maar vraag de uitsmijter ook eens naar een tafeltje op de eerste etage. Aldaar drink je fantastische klassiekers-met-een-twist (voornamelijk (Ierse) whiskeycocktails). Cityguys pro-tip: sinds een maandje is ook de tweede verdieping open voor het publiek, wat qua sfeer het midden houdt tussen de andere twee etages.

The Dead Rabbit

  • 30 Water Street, New York, Verenigde Staten

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more

Slow­ly Shirley

The Happiest Hour is wat de naam belooft: de meest blije uitvoering van het toch al vrolijke happy hour-concept. Tegen een mid-century tropisch decor (check dat palmbomenbehang!) is het hier prima aanschuiven voor een drankje na het werk. Bovendien blijf je goed overeind met die uitstekende Happiest hamburger. Maar: het geheim bevindt zich een etage lager. Daar zit Slowly Shirley, waar je de cocktails wat langzamer (slowly) maar zeker (surely, heb je ‘m?) geserveerd krijgt. Er wordt hier lustig op los geëxperimenteerd, dus neem je tijd voor het menu en kies iets waarvan je nooit had gedacht dat het lekker kon zijn (met bananenlikeur? Sure!). Eet er desmoked fish dip bij, en probeer ook zeker een van de scaffa’s: ‘cocktails’ op kamertemperatuur. Daar zijn ze hier in New York in de ban van. Vast straks ook in Amsterdam.

Slowly Shirley

  • 121 West 10th Street, New York, Verenigde Staten
Tell me more

Raines Law Room

Bij Raines Law Room weten ze hoe je dat nu veel gekopieerde speakeasy-stijltje nog een beetje cool houdt. In een alledaags straatje in Chelsea klop je aan, waarna een doorman in pak de deur opent en het gordijn voor je opzij houdt. Hij begeleidt je naar een luxe, vierpersoons booth (of, als het nog te druk is, naar de bar, die dan als wachtruimte dient – prima plek om te wachten). Daarna beland je in een andere, donkere, gesofisticeerde wereld. Daar waar de tijd niet bestaat, maar goede cocktails wel.
Trouwens, nu we je toch hier hebben: het team van Raines Law Room heeft vorige week een nieuwe bar geopend: Bennett, in de wijk Tribecca. Ook die ziet er fantastisch uit, en de paar cocktails die Cityguys kon proeven op de opening, smaakten naar meer (The Bennett Bar, 134 West Broadway).

Raines Law Room

  • 48 West 17th Street, New York, Verenigde Staten
Meerrrr info

Long Island Bar

Nog ééntje dan: Long Island Bar , een oud familierestaurant dat onder deze naam heropend is door cocktailheld Toby Cecchini en Joel Tompkins. Aan het interieur werd nagenoeg niets veranderd, waardoor het nog steeds een jaren-vijftig-diner-gevoel heeft. De klassiekers zijn geweldig, en worden in prachtig glaswerk geserveerd. Neem plaats aan de prachtige bar, of, als je met z’n vieren bent, in een van die rood leren booths.

Long Island Bar

  • 110 Atlantic Ave, New York, Verenigde Staten
Meerrrr info

Erever­meldin­gen

Beste Bloody Mary: La Barrique > 38 West 39 Street, Brooklyn, labarriquenyc.com
Speakeasy-bedevaart: PDT, via de rode telefooncel in hotdogzaak Crif Dogs > 113 St Marks Place, New York
Extravagante Martini: Maison Premiere > 298 Bedford Ave, Brooklyn, maisonpremiere.com
Gouden bar, paarse pooltafels: Gold Bar & Billiard Room > 5 Madison Avenue,theclocktowernyc.com
Goed, en zo kunnen we nog lang door gaan. Een vrij dwingend advies ook langs Angel’s Share,Employees Only en Death & Company te gaan. Ik zou hier nog wat over kunnen vertellen, maar het is vijf uur, en ik heb dorst.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!