Van Fata Morgana naar oase in Tunesië
Vanaf Brussel vlieg je met TunisAir in minder dan 3 uur rechtstreeks naar het vliegveld van Djerba in Tunesië. De piloot die je er heen brengt maakt waarschijnlijk ook je maaltijd klaar dus nee, dat is niet per se het beste vliegtuigeten dat je in je leven gaat krijgen. Moet je dat dan willen? Een kleine rondvraag over vakantie in Tunesië leverde deze antwoorden op: "Het was leuk je gekend te hebben" en "lijkt me een saaie zandbak". Desalniettemin namen we de proef op de som om jou te vertellen wat je allemaal in die zandbak kunt doen.
Wat doe je in Tunesië?
Op het vliegveld vallen meteen de mannen met clubs op. Niet per se de clubs waar wij van houden, maar je kunt blijkbaar goed golfen in dit land. Ook voor gezinnen die op zoek zijn naar een all-inclusive vakantie is het goed toeven, er zijn langs de kust enorme resorts te vinden en de prijzen vallen allemaal mee.
Wat moet je verder weten? ‘De nationale sport van Tunesie is siësta.’ aldus onze gids, dus je kunt hier goed ontspannen. De voertaal is Arabisch en bijna iedereen spreekt Frans. Het is een goedkoop land waar we vaak voor 30 tot 60 cent een kop koffie dronken en je voor rond de 80 euro een gigantische kamer in een 5 sterren hotel hebt. De mensen zijn vriendelijk, maar spreek goed prijzen af omdat er wel graag aan toeristen wordt verdiend. Wij ontdekten de steden Djerba en Tunis en doken ook nog even de woestijn in, wat absoluut een aanrader is.
“De nationale sport van Tunesie is siësta.”
Djerba
Eenmaal aangekomen op het eiland Djerba kun je alle kanten op. We bezochten een pelgrimage in de Ghriba Synagoge (oudste van Afrika) en bekeken de streetart daar in de buurt bij Djerbahood. We doken een prachtige moskee in (Fadhloun) die vet goed is voor je instagram. Er is zelfs een casino, maar wij lagen liever te chillen aan het zwembad met een flesje wijn. Stranden bij de resorts zijn overigens ook meer dan prima en de uitstappen die je kunt maken zijn misschien nog wel toffer.
Race naar en door de woestijn
Met een dikke Landrover doken we de woestijn in. Bij Ghorfas kun je je heel goed allerlei producten aan laten smeren, wat we natuurlijk hebben gedaan. Vervolgens naar Chenini, een prachtig berberdorp wat binnen in een berg is gebouwd met de moskee op de top. Onderweg kom je langs kuddes geiten en kamelen en je ziet in de uren dat je naar de oase van Ksar Ghilane reist het landschap en zelfs het zand veranderen.
Tunis
Tunis is een enorme stad, waar genoeg te ontdekken is. Wij hebben redelijk toeristisch gedaan en dat was tof, dus dit is wat je moet doen: Ga naar Carthago, in de oudheid één van de beroemdste steden ter wereld en nu ‘gewoon’ een wijk in Tunis. Hier moet je dus even een kijkje nemen, net als in de Medina van de stad. Maar je moet ook zeker even buiten de stad zijn. Waar?
Naar Sidi bou Said. Een prachtig dorp aan de kust met uitzichten waar je u tegen zegt, waar je allerlei lekkernijen kunt eten of net als een handvol beroemdheden even rustig zitten bij Au Bon Vieux Temps als je van het uitzicht wilt genieten.
En het eten dan?
Waar je ook kijkt, je ziet overal mensen frituren en daar kunnen we dan slechts fan van zijn, toch? Zo snel mogelijk je resort uit dus en in de restaurantjes van alles bestellen; het is allemaal heel betaalbaar. Het nationale gerecht, de bitterbal van Tunesië is ‘Brik’; gefrituurd filodeeg gevuld met ei en vaak tonijn. Eet je elke dag en verveelt nooit. Overal krijg je harissa bij, waar je snel aan gewend raakt. Denk verder vooral tajines, couscous en lamsvlees en dan heb je de belangrijkste gerechten wel gehad. Grappig vonden we dat je hier veel mediterraanse invloeden hebt; zo kun je net zo goed hier een pizza bestellen als in Italië.
Muntthee drink je hier vaak en kijk er niet gek van op als er pijnboompitten boven je blaadjes munt drijven; dat is hier – voornamelijk in Sidi Bou Said – heel normaal. Vinden we dat lekker? Hmm. In Tunesië wel hoor. Maar we verkiezen bier en wijn toch boven de thee en de wijnmakers in dit land stellen helemaal niet teleur; je drinkt prima wijnen voor weinig geld.
Vonden we het een saaie zandbak? Zeker niet. Was het onveilig? Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld, maar er werd goed voor ons gezorgd. Cityguys was op uitnodiging van het Verkeersbureau Tunesië op pad met Sorsha van Travelaar, Patrick van Verkeersbureaus en Jessica van Cornersoftheworld. Van Jessica zijn ook alle beelden in dit artikel (behalve die van JP met hoofddoek – geschoten door Patrick – en de header). Het land is groter dan deze plekken alleen, dus we gaan zeker nog eens terug (bijvoorbeeld naar Sousse).