Spring naar inhoud
Zoeken
Dom Perignon

Vier het lev­en, drink champagne!

JP Schaddé van DoorenJP

Hoe lang is het geleden dat je een glas champagne dronk? Veel te lang hé? Dat dachten wij al en daar mag best verandering in komen. Een van onze favoriete Cityguys-vriendinnen zei in het Parool ooit de legendarische woorden "champagne is toch gewoon zure wijn?" maar wij vinden het dan wel echt fantastische zure wijn en er zijn zó veel verschillende champagnes die je nog moet proberen!

Hoeveel cham­pagne drink jij?

Nederlanders drinken gemiddeld 2 glazen champagne per jaar. En dan moet je dus bedenken dat Cityguys het gemiddelde behoorlijk omhoog haalt met een verbruik van naar schatting zo’n 150 glazen per jaar. Per Cityguy. Ons grootverbruik werd al snel opgemerkt door Moët & Chandon, het merk dat iedereen wel kent omdat het nu eenmaal de grootste producent van champagne is.

Op een feestje -waar we de nodige verschillende champagnemerken probeerden- kwam toen de vraag die je nooit met nee mag beantwoorden: “We gaan binnenkort op persreis naar Moët & Chandon en Dom Perignon. Heb je zin om mee te gaan?” Uiteraard! We gingen op onderzoek in de champagnestreek en leerden daar allemaal awesome dingen over bubbels. Oh en we aten er. We sliepen er. Dronken er. Lekker. Veel. Ons gemiddelde aantal glazen champagne is dat jaar dus iets hoger dan normaal geëindigd.

Dom Perignon

JP drinkt een vintage champagne tussen de wijnranken op het landgoed van Dom Perignon

Wan­neer drink je champagne?

Champagne is een drankje dat echt altijd kan. We hebben het gedronken bij openingsfeestjes in de ochtend, als aperitief voor de lunch, in de middag, bij het diner en de hele nacht door. We zouden het liefst 24/7 champagne drinken en eigenlijk lukt dat ook best goed – zo lang je er geen andere drankjes bij drinkt heb je er ook eigenlijk helemaal niet zoveel last van (niet mixen met Jägermeister dus jongens). Zullen we afspreken dat we vanaf nu altijd champagne drinken bij dit soort gelegenheden?

  • Oud & Nieuw
  • Nieuwe baan
  • Antikaterontbijt
  • Voorafgaand aan elk diner
  • Een avondje thuis met je geliefde/minnares/tinderdate
  • Als je in Epernay bent
  • Op Moët party day (17 juni 2016)
  • Wanneer niet? Wat vergeten we nog?
Moet Chandon2

Voorafgaand aan het diner in het kasteel van Moët & Chandon in Epernay drink je dus, jawel, champagne

Waarom cham­pagne nu zo bij­zon­der is?

Champagne bestaat al sinds de 16e eeuw (niet mousserend) en in de 17e eeuw kwamen er voor het eerst bubbels in de drank. De meest gebruikte witte druif is de welbekende Chardonnay en voor de blauwe druif zijn dat Pinot Noir & Meunier. In 1743 droomde wijnhandelaar Claude Moët van een eigen champagnehuis en dat is de start van het merk Moët & Chandon, dat generatie op generatie zal worden overgedragen en uitgebreid. De gangenstelsels (28 kilometer lang!) onder Epernay en de productie worden jaar op jaar groter gemaakt, de focus komt volledig op champagne te liggen in plaats van wijn (tot de fusie met Hennesy Cognac in 1971, maar die weten natuurlijk ook wel raad met druiven).

Dit drankje moet gemaakt worden in de champagnestreek (anders heet het prosecco, cava of sekt) en de druiven worden elk jaar aan het einde van de zomer handmatig geplukt. Na het persen volgt de eerste gisting in vaten en vervolgens de gisting in flessen. Dan moeten die rijpen en daarom zijn er natuurlijk zo enorm veel kilometers nodig om voor Moët & Chandon de productie op peil te houden. Vervolgens moet de gist uit de fles (handmatig worden dagelijks de flessen van positie veranderd, om deze gistprop in de flessenhals te krijgen), wordt de flessenhals bevroren en de gist eruit geschoten en aangevuld met een likeur met o.a. suiker. Een drank die veel inspanning en tijd dus vergt om het op niveau te krijgen, wat de prijs wat ons betreft volledig rechtvaardigt.

Moet Chandon

In het eindeloze gangenstelsel liggen de champagnes van Moët & Chandon te rijpen

Cham­pagne drink je voor je plezi­er, maar als je weet dat er een foto wordt geschoten dan mag je er best een serieuze zaak van maken
Jpveuve

Hoe gaat zo’n per­sreis nu eigenlijk?

Op een persreis gaat er van een titel altijd 1 journalist mee. Dus ook 1 blogger, vlogger, instagrammer of welk ander type hippe influencer je ook maar kan verzinnen. En dat houdt in dat hier een moeilijke keuze gemaakt moet worden. Neemt Roger 2 dagen vrij van werk of wordt het JP? Er gaan 7 dames mee op reis dus dan is de keuze snel gemaakt: JP gaat mee.

Alles wordt dan geheel in stijl verzorgd. Met de Uber naar het Amstel Hotel en daar even ontbijten. Vervolgens met 2 BMW’s 740 naar Frankrijk racen om daar aangekomen in het enorme pand van Moët meteen te beginnen met een proeverij met vintage champagnes. Natuurlijk ook de Brut daarnaast, om duidelijk het verschil te kunnen proeven tussen de verschillen. Na zo’n tasting ga je naar het hotel om even in bad te liggen en dan mag je aanschuiven bij het diner waarbij we water drinken. En ja, uiteraard, champagne bij krijgen (vintage Moët & Chandon 2008). Na een fijne nacht stap je dan weer de BMW in met een lunchpakket waarin op z’n minst foie gras zit. Trust us, op zo’n persreis moet je altijd ja zeggen.

Moetchandonkasteel

Met deze toppers in het kasteel op het landgoed van Moët & Chandon hangen, ja, dat is vet gezellig!

Doen jullie mee? Dat gemiddelde van 2 glazen per Nederlander per jaar omhoog krikken? Vandaag is het Moët Party Day, een goede start!