Spring naar inhoud
Zoeken
Jp dublin whisky

Wat is het ver­schil tussen whisky en whiskey en hoe drink je het eigenlijk?

JP Schaddé van DoorenJP

Ja, er is een verschil tussen whisky en whiskey en dat wisten we bij Cityguys natuurlijk al, maar toch zijn we naar Ierland gevlogen om het even goed voor je uit te zoeken. We houden van shots bourbon in de kroeg en we drinken thuis graag een single malt en nu vlogen we naar Dublin om van een fijne nieuwe whiskey de distilleerderij te bezoeken en deze nieuwe blend te proeven. Ja, we hebben Roe & Co uitvoerig getest.

Sin­gle malt, bour­bon, whiskey & whisky.

Er zijn zo enorm veel verschillende merken die je kunt kopen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En dan ook nog al die benamingen voor whiskey. Whiskey komt van het woord uisce of usque beatha wat levenswater betekent maar wat is nu precies wat?

Als je op een fles whiskey ziet staan, dan komt het uit Ierland of Amerika. De Schotten noemden hun levenswater altijd al whisky (gedistilleerd uit granen) en de Ieren begonnen het te schrijven met een extra e, als een soort van handelsmerk. Veel Ieren vertrokken naar Amerika, waardoor je het daar ook zo schrijft en Schotten kwamen in Canada terecht, waar het dus ook gewoon whisky heet.

Schotse whisky kun je herkennen aan een over het algemeen wat ruiger karakter en een aantal heeft een rooksmaak die is ontstaan door het drogen van de mout boven een open turfvuur. De Ieren gebruiken hiervoor een kolenvuur. Ierse whiskey wordt driemaal gedistilleerd en Schotse over het algemeen tweemaal.

Bourbon is een Amerikaanse whiskey die alleen zo mag heten als ie voor minimaal 51% uit mais wordt gedistilleerd en het minimaal 2 jaar heeft gerijpt in geschroeide eikenhouten vaten. De houtskool laag zuivert de alcohol en het verse hout eronder geeft vanille tonen terug aan de alcohol, waardoor de whiskey zoeter is.

Jp dublin whisky

JP geniet van een glas whiskey. Foto door Andres Poveda.

Sin­gle malt en blends

Als je wel eens hebt meegedaan aan een whiskeyproeverij, dan is de kans groot dat je een aantal single malts hebt geproefd. Uiteenlopende smaken, bij een proeverij vaak van fruitig naar meer een rokerige turfsmaak. Een single malt is een whisky die van 1 distilleerderij komt, waarbij de alcohol uitsluitend door het gebruik van gerst komt en deze op een koperen ketel gedistilleerd is en blends zijn mixen van verschillende partijen. Schotse whisky is bijna altijd geblend. Single barrel betekent dat de whisky in slechts 1 vat heeft gerijpt, een stuk zeldzamer dan normaal en daardoor duurder.

Whiskey drinken op locatie

“Hoi Cityguys, ik heb iets leuks voor jullie! Willen jullie” (…) Als Tessa van Diageo je iets vraagt, dan roep je al midden in de zin JA! In dit geval bleek dat we ja hadden gezegd op een trip naar de distilleerderij van Roe & Co en aangezien die in Dublin wordt gebouwd, vloog JP naar Ierland om deze nieuwe whiskey te testen.

Het punt bij zo’n nieuwe whiskey is natuurlijk dat ‘ie geproefd moet worden. Eerst puur, zoals bij de foto die je hierboven ziet. Vervolgens wil je eigenlijk ook wel weten hoe het smaakt in een cocktail en we hadden het geluk dat we bij elke gang bij de lunch een nieuwe cocktail konden drinken.

JP camdenexchange

Hoe drink je je whisky?

De smaken van een whisky komen natuurlijk het best tot zijn recht als je ‘m puur drinkt. Een beetje water kun je toevoegen om de aroma’s wat los te laten komen en als je meer fan bent van het drankje koud, dan mag je er wat ons betreft gewoon een ijsklontje in doen – maar zelf zul je ons er niet mee betrappen. We zijn erg fan van single malts van het eiland Islay, zoals Ardbeg en Lagavulin. De laatste is erg lekker met oesters of blauwaderkazen!

Je hoort mensen wel eens zeggen dat het zonde is om een goede whiskey te mixen. Bullshit. Van de eerdergenoemde Ardbeg & Lagavulin kun je een fantastische whisky sour maken en voor Roe & Co cocktails kun je alle kanten op. En als je niet per se fan bent van whiskey, dan kun je het misschien beter waarderen in een mix met andere dranken. Whiskey-cola mag overigens ook van ons, moet je lekker zelf weten. Soms heb je zo’n bui en dan moet je het vooral lekker doen, maar een cocktail als een old fashioned, een boulevardier of een manhattan is bij ons altijd nét iets meer favoriet.

Cityguys favoriete shots zijn mezcal, Jagermeister & whiskey. Bulleit Bourbon is favoriet om in een shot te serveren bij veel bartenders in Amsterdam en we denken dat Roe & Co – naast er puur van te genieten – ook zo’n drank kan worden.

De beste tip is echter om een glas te drinken met Cityguys, want dan is het toch nét iets gezelliger.

R2 I3028 e1490790236589

Roe & Co

Goed, dan Roe & Co waar we voor kwamen. Op het feest in The Power Station van het Guinness terrein waar de distilleerderij in gebouwd wordt vierden we feest om te vieren dat dit nieuwe merk bestaat. Dat gebeurde met vele cocktails, uiteraard met Roe & Co als basis. Ideaal voor uiteenlopende cocktails, warm én koud. Het is een zachte whiskey, een blend met fruitige tonen en hij is een beetje vanille en creamy. De fles ziet er fantastisch uit en aan de onderkant vind je een peer, wat inderdaad één van die fruitige tonen is. Ideaal voor een cocktail, erg lekker om puur te drinken en wij vermoeden dat we hem ook wel zo af en toe als shotje gaan gebruiken.

De productie is nog niet zo hoog dus de whiskey is moeilijk verkrijgbaar, maar vanaf mei kun je Roe & Co zelf proeven bij Tales & Spirits: één van Amsterdams beste cocktailbars.

Roe and Co Amsterdam