Spring naar inhoud
Zoeken
Champagne Cityguys Tile

Welke cham­pagne koop je voor de feestdagen?

JP Schaddé van DoorenJP

Bubbels. Je kan natuurlijk ongegeneerd een doos cava wegtikken als je met een aantal mensen de feestdagen viert, maar er zijn ook toppers die graag met champagne aan komen zetten. Dan heb je een miljoenmiljard merken waar je uit kunt kiezen en welke moet je dan precies hebben? We hebben er inmiddels een aantal proeverijen op zitten *hik* en helpen je graag een beetje op weg. Het belangrijkste om te weten (!) een fles champagne waar je geen jaartal op ziet staan, moet je zo snel mogelijk opdrinken. Flessen met een jaartal kun je wél (donker, niet te warm, niet langer dan 5 jaar of 15 voor de Cuvées) bewaren, maar dat vinden we eigenlijk ook doodzonde.

Jean Duman­gin

Cityguys houdt van deze champagne, omdat ie behoorlijk goedkoop is (€34,95) en erg lekker én omdat er altijd op weg naar je feestelijke gelegenheid wel ergens een Grape Disctrict zit. Wat extra fijn is aan Grape District tijdens de feestdagen is dat ze je met liefde laten proeven of je dit zelf ook een lekkere champagne vindt. Cheers!

Dom Perignon

Dit is de fles die je moet hebben als je van team #lekkertofdoen bent op Instagram. Dit is een prima champagne om op je instagram te knallen en de likes van the rich kids of instagram zullen bij je binnen stromen. Denk aan zo’n €150 voor een fles en weet dat 2006 een populair en goed jaartal is -zo hoorden we wat kenners roepen-. Zelf dronken we ook het nodige aantal flessen in Frankrijk (zowel de ‘gewone’ als de rosé) en je moet dit minstens een keer in je leven geproefd hebben.

Moët & Chandon

Ja natuurlijk ken je dit merk. Zelfs als je nog nooit een druppel hebt aangeraakt, dan weet je precies dat dit champagne is. Ze snappen marketing daar bij Moët heel erg goed en pompen flink wat bubbels de wereld in. Sinds ons bezoek bij Moët in Frankrijk zijn de vintage bottles meer onze favoriet dan de standaard Brut, die we zoals je hieronder ziet het liefst rechtstreeks uit de fles (€30) drinken.

Champagne Cityguys Tile

Veuve Clic­quot

Je kent dit merk waarschijnlijk van de fancy verpakkingen die ze in elk geval elk jaar bij de Bijenkorf verkopen. Of -net zoals wij- van feestjes waar je de ene na de andere Veuve wegtikt zonder enige last van hoofdpijn. We hebben goed ons best gedaan, geloof ons, maar het is ons nog nooit gelukt. Een Brut koop je al rond de €50.

Ruinart

Ook zo’n merk wat het prima doet op instagram, alleen al vanwege de fles die er heel anders uitziet dan die van de andere merken. Ook deze koop je al vanaf zo’n €50 en het is een champagne waar wij tijdens proeverijen wel blij van werden. Echt heel vaak hebben we het alleen ook niet geprobeerd, dus als er ergens een feestje is met Ruinart binnenkort, dan komen we graag opnieuw testen.

Frere­jean Frères Brut Pre­mier Cru

Deze champagne dronken we bij Auberge Jean & Marie en we waren meteen verkocht. We dronken een aantal verschillende speciale champagnes, maar de ‘gewone’ premier grand cru is bij Sterk te koop in Amsterdam voor slechts €45.

Sterk

  • De Clercqstraat 7, Amsterdam
Tell me more

Cham­pagne? Hoe, wat, waar?

We hebben ons een tijdje afgevraagd waar nu precies de verschillen in zaten. Brut champagneszijn droog en fris van smaak en die drink je bij voorkeur als aperitief. Dan heb je de Demi-sec, dat zijn halfdroge champagnes die wat zoeter zijn, dus dat is vaak een betere optie voor de beginnende drinker. Dit past goed bij Franse kaas, en desserts in het algemeen. Dan is er natuurlijk nog Rosé champagne en die is vaak soepeler en bevat meer rood fruit. De champagnes uit die artikel zijn met uitzondering van Jean Dumangin & Frerejean Frères allemaal uit de stal van luxehuis LVMH (dat inderdaad Ruinart, Veuve Clicquot, Moët & Chandon en dus Dom Perignon bezit).

Dit zijn de champagnes die je in Nederland het eenvoudigst kan bestellen. De Cityguys pro-tip is: Rijd naar Frankrijk, bezoek een aantal huizen of proeverijen en koop daar je bijzondere flessen champagne veel goedkoper in dan in Nederland. Heb jij een favoriete champagne die we écht moeten proberen? Vertel het ons op Twitter. Fijne feestdagen!