World Class 2019: Dit zijn de drie beste bartenders van Nederland
Aankomende dinsdag strijden drie bartenders om de titel "de beste bartender van Nederland". Uiteraard zocht Cityguys ze op. Wie zijn ze en hoe zijn ze tot dit punt gekomen?
James Chaib
The Tailor is vrijwel leeg als ik deze bar naar binnenloop om James te vragen naar zijn voorbereidingen voor World Class. De enige gasten die verkoeling zoeken in The Tailor zitten op de binnenplaats van het Hotel. Logisch, want het is 25 graden buiten. Op de vraag of ik wat wil drinken vraag ik of James iets kan maken waarmee hij de top drie van de World Class finale heeft behaald. Hij loopt naar de keuken en komt terug met drie kleine flesjes, waarvan er eentje plopt als een Champagnefles. Opeens staan er vijf collega’s inclusief de directeur rond de daarvoor zo lege bar. James maakt een nieuw drankje, en iedereen wil weten wat het wordt. Ik kan niet wachten.
“Ik heb altijd in hospitality gewerkt en was van kinds af aan al gefascineerd door hoe horeca zoveel mensen bij elkaar weet te brengen. Hoe je dat als bedrijf zo soepel laat verlopen vind ik echt tof.” James werkt zijn hele leven in de horeca en wordt verliefd op eten en het bereiden daarvan. Tijdens zijn studie probeert hij zelfs kort carrière te maken in de keuken, maar al snel komt hij erachter dat hij de interactie met gasten niet wil missen. Uiteindelijk vindt hij de perfecte mix tussen creatie en hospitality achter de bar van The Tailor.
“I got tricked by the weather man!”
Het is juni 2017 en net zo’n zomerse dag als vandaag als James Amsterdam bezoekt. Een tourtje langs de populaire cocktailbars van Amsterdam, de stad en het fantastische weer overtuigen hem. “De zon op die dag was magisch en ik dacht: I can live here!”
“Maar, I got tricked by the weather, man! Nadat ik verhuisde duurde het een jaar voordat het weer zulk mooi weer was. Ik ben maanden boos geweest op het weer.” Twee jaar later is James een local en ziet hij Amsterdam meer als zijn hometown dan Glasgow. De stad waar de Global Final wordt gehouden.
“Ik kan niet wachten om mijn nieuwe thuis te representen op de plek waar ik ben opgegroeid.”
Komen er dan veel vrienden van vroeger om je te supporten?
“Hey! Ik heb nog niet gewonnen, hè!”
Helder Fortes Silva
Als tienjarig jongetje zit Helder voor de TV en ziet hij Tom Cruise flessen gooien in de film Cocktail. Een dag later werd de koelkast geplunderd. “Jus d’orange, wijn, siroop. Ik gooide het allemaal door elkaar. En het ergste was nog….. m’n zusje mocht alles proeven.”
“Ik ben zo’n clichébartender die is begonnen door de film Cocktail”
Helder weet vanaf dat punt dat hij de horeca in wil werken en op zijn zestiende start hij zijn eerste horecabaantje. Het doel? Alles leren! Uiteindelijk belandt hij via allemaal baantjes bij het horecabureau Barrelproof, waar hij zijn wens uitspreekt. “De cocktailscene! Daar wil ik mij puur op richten.”
Tweeëntwintig jaar na zijn eerste “cocktail” behoort Helder alweer vier jaar lang tot het vaste team in één van de meest toonaangevende bars van het land. Dr. in Rotterdam. De bar waar de laatste twee jaar ook al de winnaars van World Class vandaan kwamen.
Drie jaar geleden deed hij voor het eerst mee en werd ie 26e, vorig jaar 11e en dit jaar zit hij dus bij de laatste drie. “Het eerste jaar deed ik echt mee om mezelf voor te stellen als bartender. Ik had een drankje gemaakt om mijn roots in Portugal uit te beelden met port en inktvis. Ik had gigantisch uitgepakt en had voor de presentatie van mijn drankje zelfs een heel Aquarium mee!”
Dit jaar maakte hij een drankje gebaseerd op het gerecht Gravlax met Johnny Walker. “Om het rokerige element van de whisky naar voren te laten komen gebruikte ik rokerige honing, samen met gember en dille. Daar voeg ik vervolgens mosterdsoda aan toe. Volgens mij is nog nooit iemand op een mosterdfrisdrank gekomen. Elk jaar en elke ronde challenge ik mezelf en leer ik van de feedback, waardoor je een betere bartender wordt.”
Uiteraard gaat Helder voor de winst in de competitie, maar wanneer je met hem spreekt merk je oprecht dat het absoluut niet de Fortune en Fame is waar hij naar op zoek is. Elk jaar doet hij mee om zichzelf verder te ontwikkelen. “Het is tot nu toe een fantastische ervaring die alleen maar doorgaat als je dit weet te winnen.”
Andrea Boix
Wanneer je Andrea vraagt hoe hij hier terecht is gekomen word je letterlijk de hele wereld over genomen. Als 18-jarige verlaat een jonge Andrea Italië om in Londen zijn geluk te zoeken. Hij belandt in de keuken van Italiaanse restaurantjes, waar hij via de backbar en runner zijn plek achter de bar weet te bemachtigen. Op zijn 22e vertrekt hij naar New York om na een aantal baantjes te verhuizen naar Australië om vervolgens weer terug te komen in Londen waar hij een baan weet te scoren bij cocktailondernemer Tony Conigliaro.
“Voor Tony werken is alsof je een prijs wint. Om aangenomen te worden moet je letterlijk vier keer op gesprek komen en moest ik vier guestshifts doen. Wanneer je dan uiteindelijk wordt aangenomen is het alsof je een cocktailcompetitie wint.”
Andrea werkt vervolgens acht jaar lang voor Tony en leert alle kneepjes van het vak. “Je wordt constant gecoacht om beter te worden of om drankjes beter te maken. Er is niets waardevollers dan dat.”
“Voor Tony werken is alsof je een prijs wint.”
Als barmanager van The Duchess werd het tijd voor Andrea’s eerste wedstrijd. World Class. “De competitie is een supermooi platform voor mijzelf én voor de bar. Het restaurant heeft een Michelinster, dus de potentie voor de bar is nog enorm. De plek in de top drie is natuurlijk fantastisch, maar nummer 1 zou wel echt wat doen voor de bar.”