Spring naar inhoud
Zoeken
Ben Lobos Winner Diageo Worldclass

World Class Bar­tender Ben Lobos: It’s gonna be incredible!”

Roger BloemRoger

Deze week reizen vanuit de hele wereld de beste bartenders naar Berlijn voor de World Class finals om met elkaar de strijd aan te gaan voor de titel beste bartender ter wereld. Vanuit Nederland vliegt Ben Lobos van de Rotterdamse Cocktailbar Dr. naar de Duitse hoofdstad voor zijn eerste internationale cocktailwedstrijd. "It's gonna be incredible!"

“Nerveus? Naja.. niet echt om eerlijk te zijn. Op het moment dat ik daar ben is alle prep gedaan en ben ik er klaar voor. Het is natuurlijk wel spannend. Ik sta straks op hét podium dat iedereen volgt. Dit kan mijn leven veranderen.”

If I win it, it’s gonna be incred­i­ble. If not… It also gonna be incred­i­ble. It’s all about the experience”

Ben begon aan World Class om het kampioenschap onder de bartenders eens te ervaren. Of hij nou wint of niet: “het wordt sowieso fantastisch.” aldus de bartender van Dr. die vriend en vijand verraste met zijn optreden op de World Class finale van Nederland en er vervolgens met de winst vandoor ging. “Om eerlijk te zijn deed ik alleen maar mee om te zien hoe ik zou performen tussen de andere bartenders van Nederland. Toen ik eraan begon wenste mijn hele team me succes en zeiden de jongens dat ik zou winnen. Ik moet daar nog steeds om lachen.”

Worldclass Competition

Het meedoen voor de lol werd een serieuze zaak, want komend weekend vertegenwoordigt Ben zichzelf en de Nederlandse barindustrie op één van de grootste cocktailwedstrijden ter wereld. Waar hij voorheen als redelijk anonieme bartender achter de bar van Dr. staat word hij nu herkend en komen mensen speciaal voor hem naar de bar.

Worldclass Ben Lobos Diageo

Medici­jn­man­nen

Bij Dr. werkt een klein barteam van maar zeven bartenders, met daarin ook de Nederlandse World Class winnaar van vorig jaar: Alberto Matallana. Het is een uniek groepje dat je niet alleen in de bar zelf tegenkomt, want ook buiten de bar gaan de jongens met elkaar om. Deze fantastische groep medicijnenmixers met allemaal een heel eigen persoonlijkheid is zo’n fantastische mix dat je bijna zou denken dat de hele gang zou zijn gecast voor een TV-show.

De jongens gaan in hun vrije tijd zoveel met elkaar om dat het een echte vriendengroep is, die je misschien wel beter familie kunt noemen.”It’s a family, a weird family. Natuurlijk helpt het om dagelijks over je passie te praten met deze gasten. Of Alberto mij veel advies geeft? Hij vertelt me om vooral niet op de concurrentie te letten, maar om me te focussen op m’n eigen ideeën.”

Worldclass Helder Ben Alberto Rotterdam Diageo
Opeens weten mensen wan­neer ik werk en komen ze spe­ci­aal voor mij naar de bar”

De droom

Tegenwoordig is het zijn droom om een eigen bar te openen, maar dat was niet altijd het plan. Als zesjarige spendeerde Ben veel tijd in de keuken van het Spaanse tapasrestaurant van zijn vader, waar hij op zeer jonge leeftijd al een complex smaakpalet ontwikkelde. “Ik was altijd in de keuken te vinden, als zesjarige liep ik al door de keuken van mijn vaders restaurant en leerde ik al complexe gerechten te waarderen en vreemde smaken te combineren.”

Ben Lobos Winner Diageo Worldclass
Mijn vad­er wilde echter nooit dat ik in de hore­ca zou eindigen”

Zijn vader wilde echter nooit dat Ben in de horeca zou eindigen en zo koos ben voor de studie Illustrations op de University for the Creative Arts in Maidstone ter zuid oosten van Londen. Toch bleef Ben altijd in de horeca werken en belandde hij uiteindelijk achter de bar in Rotterdam, nadat hij op zijn eerste dag in Rotjeknor de mannen van Biergarten Rotterdam leerde kennen. Vervolgens kwam hij via The Suicide Club uit bij de medicijnmannen van Dr. vanwaar hij nu Nederland en zometeen de hele wereld aan het veroveren is. “Als ik win hoop ik over de hele wereld guestshifts te kunnen doen en ben ik weer een stap dichter bij het openen van mijn eigen bar. Dat is de droom.”

Cityguys reist komend weekend mee met Ben naar Berlijn om verslag te doen van de World Class finals. Meevolgen kan op de Instagram van @CityguysNL, @BenLobos en op de Facebookpagina van World Class.