Yogyakarta: de perfecte mix tussen tempels en tempé
Elk gebouwtje, elke deur en zelfs elke fiets in Yogyakarta is een restaurant. Waar je ook kijkt: er wordt eten gemaakt of verkocht. Klinkt als een perfecte plek om een als foodie een paar dagen te bezoeken toch? Klopt! Voeg daar nog een berg cultuur aan toe en je hebt de perfecte mix tussen tempels en tempé.
Warung SS
Eén van de redenen dat er wellicht wel wat minder spots in deze guide staan: Warung SS. Als je namelijk eenmaal deze spot hebt ondekt wil je namelijk niets anders. Warung SS is een echte favoriet onder de locals. Die SS staat voor special sambal en van die verschillende sambals staan er maar liefst zevenentwintig op de kaart. Sommige licht van smaak, anderen (bijvoorbeeld die met mango) zo duivels heet dat je drie drankjes, een extra bak rijst en een plons in het zwembad nodig hebt om van die hitte te genezen. Met z’n tweeën zet je hier de tafel vol voor zo’n 100k Indonesische Rupia. Dit houdt in dat je zo’n acht gerechten, een X-aantal sambals, een grote bak rijst en twee drankjes naar binnenwerkt voor ongeveer zes euro. Ook nog eens fenomenaal voor je portemonnee dus.
Warung SS
- Jl. Mayjend Sutoyo No.62, Yogyakarta, Indonesia
Makan!
Eten doe je in Yogyakarta eigenlijk overal, want iedereen is hier een chef. Nouja, als je een stukje kip op een stokje kan rijgen heb je hier gewoon een baan. Plekjes om kip van de barbecue te halen zijn er hier zat hé (See what I did there?), maar om er zeker van te zijn dat de producten goed zijn ga je naar de spots waar genoeg locals eten. Hier is de omloopsnelheid in ieder geval goed, waardoor je kip niet één grote bacteriebom is. Een goede spot hiervoor is bijvoorbeeld de grootste markt van de stad, de Pasar Beringharjo (aan de winkelstraat Malioboro). Op deze markt kun je echt vanalles kopen en dus ook zeker Saté Ayam.
Pasar Beringharjo
- Jl. Margo Mulyo No.16, Yogyakarta, Indonesia
Milas
Ayam (kip), Babi (varken) en Ikan (vis) zijn na makan (eten) de eerste woorden die je zult leren, maar de Indonesische keuken bevat ook flink wat groentegerechten, waardoor ook de vegetariër zeker niet te kort komt in dit land. Mocht je nou op zoek zijn naar een hele toffe plek om volledig vegetarisch te eten, dan is restaurant Milas echt een aanrader. Dit restaurant bestaat uit een onwijs grote tuin waar je mag zitten waar je wil. De bediening vind je vanzelf.
Milas Vegetarian Resto
- Jl. Prawirotaman No.IV, Yogyakarta, Indonesia
Warung Heru
Dit restaurant bezoek je niet (alleen) voor het eten, maar om de meest schattige indovrouw aller tijden te ontmoeten. Deze stokoude eigenaresse vertelt je met alle liefde verhalen over vroeger terwijl ze je bier voert. Dit is bijzonder, aangezien er amper bier te vinden is op dit (Islamitische) eiland. Stiekem misschien de echte reden.
Warung Heru
- Prawirotaman street No.1, Yogyakarta, Indonesia
Massages
In Yogyakarta kun je in elke straat wel een massagesalon vinden. Zomaar eentje binnenlopen betekent wel dat je het risico loopt om achter een gordijntje gemasseerd wordt door iemand die geen woord Engels spreekt. (trust me, we’ve been here). Wat je ook kunt doen is gewoon online een massage boeken in Tea Spa (in Green Host Hotel). In dit hotel heb je zelfs de luxe om een four-hand-massage te boeken. Yep. Dit zijn twee masseurs die je tegelijkertijd masseren. De prijs? Voor anderhalf uur betaal je niet meer dan voor een cocktail in Amsterdam.
Greenhost Boutique Hotel
- Prawirotaman II, Yogyakarta, Indonesia
“Alles hier is tempels” — Jairzinho
Tempels
Wanneer je in Yogyakarta bent staat het bezoeken van een tempel een beetje op dezelfde hoogte als de Eiffeltoren bekijken in Parijs. Het voordeel: alles hier is tempels. Het nadeel: de tofste liggen buiten de stad.
De twee allerbekendste zijn de tempels Borobudur en Prambanan. De eerste is een onwijs grote Buddhistische tempel uit het jaar 750-850. De tweede de grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Beide imposant en zeker de moeite waard. De locals zijn slim genoeg om bij de entree van het eerste bezoek de tweede bij te verkopen. Voor een combiticket betaal je € 48,-.
Cityguys Protip: Ga hierheen tijdens Ramadan. In deze periode zijn er hier letterlijk geen toeristen.
In elke Cityguide van ons vind je normaal wel een cocktailbar, maar helaas is Yogya niet de plek om je alcoholpromillage eens lekker op te krikken. Perfect voor een paar dagen Detoxen dus.
Bonus:
Waar we het normaal in het Engels af kunnen is dat in Indonesië/Yogjakarta echt niet het geval. Hier een paar essentials om je maag te vullen:
Saya minta = Ik zou graag willen…
Makan = eten.
Minum = drinken.
Ayam = kip
Babi = varken
Ikan = vis
Nasi = rijst
Saya minta makan nasi ayam = Ik wil graag rijst met kip eten.
Berapa = hoeveel?
Terimah Kasih = bedankt