Spring naar inhoud
Zoeken
Ade jp steven

Dit zijn onze tips voor Ams­ter­dam Dance Event 2019

Steven StrijboschSteven

'Wat doe jij met ADE?' is het nieuwe 'Heb jij eigenlijk al plannen met NYE?’ Met ongeveer 2500 artiesten, 200 events en 400.000 bezoekers is het Amsterdam Dance Event uitgegroeid tot een van de meest gigantische (en daarom meest onoverzichtelijke) feestmarathons ter wereld. Daarom deze guide. Met extra aandacht voor de evenementen die overdag plaatsvinden als (hopelijk) de zon nog schijnt. Niet omdat we allemaal oude, wijze mannetjes zijn geworden (is ook…), maar om de goddelijke Drake te citeren: “You can’t be drunk all day, if you don’t start in the morning."

Don­derdag 17 okto­ber — Raw Rave @ Rijksmuseum

Aangezien de Basement Raves in de levensgevaarlijke kelder van Mary Go Wild zijn overleden (RIP!) moeten we ADE beginnen met een andere rave. Waar anders dan in de fietspassage van het Rijksmuseum? Een gruwelijke locatie die de afgelopen jaren o.a. ook al door Audio Obscura werd geclaimed. Dit jaar viert het Amsterdamse kledingmerk G-Star hier haar dertigste verjaardag. Gefeliciteerd hè! Raw Rave is een gratis event, maar… mensen moeten zich wel even inschrijven voor een online loting.

Rijksmuseum

  • Rijksmuseum, Museumstraat, Amsterdam
  • Museumstraat, Amsterdam
Meerrrr info

Don­derdag 17 okto­ber — Motor City Drum Ensem­ble @ Lil’ Cen­tral Station

De (hierboven al even genoemde) organisatie Audio Obscura is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een publieksfavoriet tijdens het Amsterdam Dance Event. Niet alleen door de ijzersterke line-ups, maar ook door de waanzinnige locaties van de festiviteiten. Iconische Amsterdamse gebouwen krijgen ineens een plekje in de vijfdaagse dansmarathon, zoals het Centraal Station, het Scheepsvaartmuseum en het Rijksmuseum. Zo’n brutaal beleid heeft natuurlijk ook wel z’n hick-ups: zo werd vorig jaar het optreden van Nina Kraviz in de Bijlmer Bajes op het laatste moment tóch afgelast. De avond op het Stationsplein met Motor City Drum Ensemble en local hero Young Marco gaan gelukkig wél door. Op het moment van schrijven (07/10/’19) zijn er nog kaarten. Meenemen!

Lil' Central Station

  • Stationsplein 1, Amsterdam
Tell me more

Vri­jdag 18 okto­ber — Diverse In-Store Sessies @ Rush Hour / Bor­del­lo a Pari­gi etc.

We weten niet zeker of het is opgevallen, maar er lopen tijdens het Amsterdam Dance Event nogal wat dj’s door de stad. Weet je waar die van houden? Vinyl. En weet je wat ze graag daarmee doen? Draaien. Laat er nu één plek zijn waar die dingen magistraal samenkomen: de platenzaak. Tijdens ADE zijn er daarom altijd een heleboel verrassingsoptredens van allerlei grote namen in zaken zoals Mary Go Wild, Rush Hour en Bordello a Parigi. Momenteel zijn de programmeringen nog niet bekend, maar we vinden alles prima; zolang David Vunk maar ergens draait.

Bordello a Parigi

  • Oudezijds Kolk 71, Amsterdam
Tell me more

Vri­jdag 18 okto­ber — De Sfeer @ Andaz Bluespoon

Onacceptabel WC Eend-gedrag. Zijn we van bewust, maar Andaz is de hele week tijdens het Amsterdam Dance Event het middelpunt van de stad: werkelijk alle dj’s komen hier langs. Allemaal hè. Dus ook onze resident-dj: De Sfeer. Wat raar klinkt. Want hij typt deze guide. In derde persoon dus. Goed. Genoeg over hem. De entree van dit evenement is gratis. Pas wel op: tussen 18:00 en 20:00 is de kans vrij groot dat je JP tegen het lijf loopt.

Vri­jdag 18 okto­ber — Into The Woods @ NDSM

Vrijwel geen boom te bekennen op de NDSM-werf, maar dat vergeven we de organisatie van Into The Woods direct. Voor de derde keer op rij alweer. (Wat zijn we toch ontzettend vergevingsgezind!) Wij beginnen onze vrijmibo in ieder geval een paar uur eerder; de tweedaagse festiviteiten op de NDSM-werf beginnen namelijk al om 12 uur. Of we nog muzikale tips voor je hebben? Jazeker: luister ter opwarming vooral een setje van Detroit Swindle, Maya Jane Coles of Titia.

Noorderlicht

  • NDSM-Plein 102, Amsterdam
Meerrrr info

Zater­dag 19 okto­ber — Draaimolen x 10 Years Of Smoke Machine @ Veronicaschip

Een draaimolen op een boot… dat moet fantastisch zijn. Helemaal als KI/KI – de onbetwiste trance(!)revelatie van het zomerseizoen – achter de knoppen staat. Na eerdere Draaimolen-edities bij HoogtIJ en Oosterbar is nu het Veronicaschip aan de beurt. De organisatie uit Tilburg heeft een veelgeroemde 2019-editie van hun zomerfestival achter de rug, dus de verwachtingen zijn hoog. Maar geen zorgen, KI/KI is erbij.

Veronicaschip

  • NDSM-Pier 1, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Zondag 20 okto­ber — Into The Woods presents ADE Hangover

Vorig jaar hebben we hier ontzettend lekker het ADE afgesloten. Biertje. Bandje. Bikken. Op het open terrein van de NDSM-werf kun je hier op zondag even tot rust komen tussen de hottubs, foodtrucks, vuurkorven en relaxte (live) muziek. Deze editie kent ook nog eens een platenbeurs van Discogs (de grootste vinylcommunity ter wereld) én een arcadehal om even lekker te flipperen. We missen alleen nog de bloody mary’s.

Pllek

  • T.T. Neveritaweg 59, Amsterdam
Meerrrr info

Food (for thought)

Tijdens het Amsterdam Dance Event is het natuurlijk niet alleen maar feest. Ook wordt er (buiten de dansvloeren) veel aandacht besteed aan mental health issues in de industrie. Zo organiseert Normaal Gesproken een informeel diner in Rainarai om het stigma te verlichten. Ander goed nieuws: onze vrienden van Cut Throat organiseren weer elke dag een bloody mary brunch. Mét Chicken & Waffles op het menu!

Hebben we een feestje gemist?! (ONMOGELIJK!) Laat het ons dan weten via Instagram @cityguysnl!

Doe ff sociaal joh!