Spring naar inhoud
Zoeken
Timo Stemerdink Restaurant C

Deze cock­tail­bar­tenders zijn dé out­siders om beste bar­tender van Ned­er­land te worden

JP Schaddé van DoorenJP

Cityguys bezocht de 10 finalisten van Diageo's World Class bartending competitie die in cocktailbars te vinden zijn in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Je las al eerder over de drie heren die Rotterdam vertegenwoordigen en de mannen in dit artikel pakken het allemaal weer net iets anders aan. Drie mannen die in Amsterdam werken; Marcus Shockley als koning van de keuken in THE DUCHESS, Timo Stemerdink die je vindt in de bar bij restaurant C, wereldreiziger Christiano del Lungo die je in de W Lounge aan het werk kan zien en uit Groningen voor het geniale Mr. Mofongo de ervaren Rogier de Haan.

Mar­cus Shock­ley — THE DUCHESS

Om Marcus (27) te spreken moet je je best doen, hij is een drukbezet man. Net terug van twee weken in de Filipijnen waar hij was omdat hij een rum competitie had gewonnen met zijn gepresenteerde gerecht in combinatie met een cocktail en beginnend aan een nieuw avontuur bij Tales & Spirits spraken wij hem aan de bar van THE DUCHESS. Zelf vindt Marcus niet dat hij het druk heeft, “it’s all about priorities” en die liggen voor hem naast het nieuwe menu van het restaurant bij World Class.

I am here to debug every­thing, to shake things up.”

Vanuit LA verhuisde hij naar Sydney om daar te werken en ervaring op te doen en inmiddels staat hij al 8 jaar in de keuken. Voor de liefde verhuisde hij naar Amsterdam en over duurzaamheid heeft hij een duidelijke mening: Je moet gebruiken wat je hebt en wat je niet weggooit en het niet in extreme dingen zoeken als het dehydrateren van tomaten. Hij is the missing link tussen de keuken en de bar.

THE DUCHESS

  • Spuistraat 172, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info
Bar­tend­ing is such a dif­fer­ent way of cooking.”
Marcus Shockley THE DUCHESS

Timo Ste­merdink

Timo (29) is half Surinaams en die roots vinden we terug in het drankje “Baka Ede” wat ons geserveerd wordt in een Fernandes blikje. Ondanks zijn ervaring – hij werkte als bedrijfsleider in Bar Snappers na de hotelschool en werkt met The Hospitalist – geeft ‘ie aan: “Ik ben fucking gespannen.” Door met collega’s blind tastings te doen en te werken aan zijn speedround bereidt hij zich voor op de wedstrijd.

Als ik win, ga ik Mex­i­co hele­maal gek maken!”

In 2016 wilde Timo eigenlijk al meedoen, maar nu in 2017 staat hij in zijn eerste jaar World Class meteen bij de laatste tien. In Restaurant C werkt hij nauw samen met de keuken en kun je cocktails bestellen die perfect bij je gerecht horen. Dat deden we natuurlijk en bevelen we je van harte aan. Over duurzaamheid heeft hij nagedacht; van alle producten die in de keuken worden gebruikt, verwerkt hij ook dingen die normaal gesproken worden weggegooid en over World Class: “Het is gewoon gaaf om je te meten met de top van Nederland”. Mensen wisten al dat je bij Restaurant C goed kan eten en nu weten ze ook dat je er goede cocktails kunt drinken.

Restaurant C

  • Wibautstraat 125, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more
Het is gewoon gaaf om je te meten met de top van Nederland.”
IMG 20170505 175419 616

Cris­tiano del Lun­go — W Lounge

De uit Rome komende Cristiano (35) stelt zichzelf voor als Cris als we hem bezoeken in de W Lounge. Daar werkt hij nu iets langer dan een jaar, na zijn werk in een fast dining concept in Londen. Sinds zijn 16e werkt hij in de horeca en hij heeft alles wel meegemaakt. Van schoonmaken in een bar in Costa Rica tot koken op charter boats en werken in een Grieks restaurant en daarbij heeft hij zoveel verhalen verzameld dat je uren naar hem kunt luisteren.

I nev­er looked at my job this way, but it’s very inspiring.”

Hij maakt een spicy variant van een red snapper (een bloody mary met gin in plaats van vodka) voor ons en vertelt honderduit over hoe hij in de buurt alle zaken bezocht heeft. Duurzaamheid in zijn optiek is dat je lokaal je producten vindt en daar mee werkt. Het is de eerste serieuze competitie waar Cris aan meedoet en sinds hij bij de beste tien van Nederland is hij niet meer gestopt met lezen over het vak: “I am pushing myself to become a better version of myself.” Wij hopen dat Cris nog even een tijdje in Amsterdam blijft, maar zelf kijkt hij er vooral naar uit om in Mexico lokaal producten te zoeken voor de grote finale van World Class.

W Lounge

  • Spuistraat 175, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more
I nev­er looked at my job this way, but it is very inspiring.”
IMG 20170504 132953 544

Rogi­er de Haan — Mr. Mofongo

Rogier (33) is geboren en getogen in Stadskanaal en leerde van een jaar in de VS wonen dat verlegen zijn niet per se de beste eigenschap was. Deze man kwam in de World Class van 2015 bij de laatste vier, waarin hij het in de speedronde moest opnemen tegen zijn collega Lennart Deddens. Daar ze met z’n tweeën, maar één set-up voor de speerdronde had meegenomen moest Rogier het doen met een last-minute bij elkaar geraapt zooitje. Ondanks dat alles was Rogier zo snel (in 5 minuut 15) dat hij tijd over had om nog even een fingerstirred negroni voor zichzelf te maken wat hem luid gejuich opleverde in de Chicago Social Club in Amsterdam.

Mr. Mofongo is sinds 2013 dé plek in Groningen waar je je cocktails drinkt. Je vindt er een eigen distilleerderij, wat als bartender natuurlijk veel kansen biedt. In juni opent het uitgebreide Mr. Mofongo waar we een preview van hebben gezien en dat moet je echt gaan bekijken. Rogier kwam bij Mofongo terecht via Lennart, die andere bekende bartender uit de stad waar niets boven gaat en vindt dat het vak sindsdien eigenlijk alleen nog maar leuker is geworden.

Eigen­lijk is het best wel raar dat ik in de hore­ca ben beland.”

Als we hem vragen zichzelf te beschrijven dan komt Rogier met “wijsneus, betweterige competitieve gast” en geeft hij aan dat het bijzonder is dat hij in de horeca beland is. Wij vinden het wel leuk dat deze eigenzinnige bartender uit het hoge Noorden in de horeca is beland. In 2016 deed hij voor de tweede keer mee en viel hij net buiten de laatste 10 finalisten en als hij vertelt dat hij daar echt van baalde dan zie je hem ook echt balen. Er was twijfel om mee te doen dit jaar vanwege de uitbreiding van Mr. Mofongo, maar zoals hij aangeeft: “World Class is het einde van cocktailwedstrijden in Nederland, dus daar ga ik voor” en daarom staat hij in 2017 weer bij de beste bartenders van Nederland in de lijst.

Mr. Mofongo

  • Oude Boteringestraat 26, Groningen
Meerrrr info
Bij winst ga ik 10 sec­on­den schree­uwen, dan lachen en dan spring ik het zwem­bad van t W in.”
IMG 20170510 230300 638
De winnaar van World Class Nederland gaat naar Mexico om daar mee te doen aan de World Class Global Finals. Cityguys bezocht alle 10 bartenders die in de finale van World Class staan en zal uiteraard ook verslag doen van de finale op 29 mei a.s.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!