Spring naar inhoud
Zoeken
Leeds citytrip chubbles

Citytrip Leeds: Enge­land is ideaal voor een week­end weg.

JP Schaddé van DoorenJP

"Wat moet je nou weer in Leeds?" Nou, dat is toevallig een stad waar het heel relaxed is, waar je goed uit kan gaan, fijne drankjes kunt drinken en ook nog eens fantastisch lekker uit eten kunt gaan. Voordat je -alweer- die trip naar Londen boekt, moet je even deze weekendguide lezen en uiteraard ook de vlog bekijken (binnenkort op CItyguys.tv). Er wonen zo'n 500.000 mensen in Leeds waarvan een vijfde student is, dus ook als vrijgezel is dit een prima stad om in te belanden.

Reizen en slapen (tegelijk)

Binnen 3 kwartier vlieg je van Schiphol naar Leeds. Maar je kunt ook varen en dat hadden we nog nooit gedaan, dus dat wilden we wel eens proberen. Met P&O Ferries pak je de bus vanaf het centrum van Amsterdam of Rotterdam naar de boot en die vaart je in zo’n tien uur naar de overkant. Ondertussen kun je bierdrinken, een film kijken en natuurlijk slapen. Je wordt wakker in Hull en dan is het nog maar een klein stuk met de trein tot je midden in Leeds staat.

Leeds citytrip ferry

We hebben naar elk schip dat we tegen kwamen gezwaaid

Mal­mai­son

Als je het Malmaison binnen loopt dan voel je je meteen thuis. Lekker hotel, prima bedden, koffie op de kamer en het ziet er mooi uit. Als je op de boot slaapt hoef je er bovendien niet zo lang te slapen, maar als je vliegt op Leeds dan wil je hier wel even 2 nachten pakken.

Malmaison

  • 1 Swinegate, Leeds, Engeland
Tell me more

Leuke plekken in Leeds

Winkelen in Leeds is niet echt een probleem. Er zijn een enorm aantal arcades (winkelgalerijen) waar je kan shoppen tot je een ons weegt. De eerste Marks and Spencer ooit opende in deze stad in Kirkgate Market en het is leuk om vanaf de rooftops over de stad heen te kijken. Check bijvoorbeeld de Skylounge in het Hilton Doubletree Hotel hiervoor.

Water­taxi

Vervoer in Leeds kan allemaal prima te voet (wij noemen dat gekscherend tram 11). Je bent binnen no-time van de ene kant naar de andere kant van de stad, maar het is wel leuk om de watertaxi een keer te pakken. Die gaat vanaf het Armouries museum waar we straks nog over schrijven, of vanaf het Hilton ongeveer. Levert toch weer de nodige leuke plaatjes op, op zo’n gele taxiboot.

Leeds citytrip Roger

Roy­al Armouries Museum

Een museum met wapens. Klinkt saaier waarschijnlijk dan het is, want hier leren ze je alles over hoe er vroeger gevochten werd, hoe wapens gemaakt werden en als je een rondleiding krijgt van Keith dan hang je aan z’n lippen. Voor de Age of Empires geeks: Ze hebben hier War-Elephants! Weinig reden om er niet even een kijkje te nemen, want zoals wel vaker in Engeland is het museum helemaal gratis.

Royal Armouries Museum

  • Armouries Dr, Leeds, Engeland
Tell me more
Leeds citytrip armouries wapens

North Star Cof­fee Roasters

Naast de Royal Armouries zit een koffiezaak waar je even naar binnen wilt, want dit is het koffiemerk van alle hippe zaken in Leeds. De zaak ziet er mooi uit, er zijn brownies to die for en ze maken koffie waar je blij van wordt. Even lekker relaxed zitten, een magazine lezen en een latte drinken: wat wil je nog meer? Je wilt nog veel meer in deze stad, dus lees maar snel door voor meer eten en drinken.

North Star Coffee Roasters

  • 33 The Boulevard, Leeds, Engeland
Meerrrr info
Leeds citytrip koffie jp

Eten en drinken in Leeds

Je wilt misschien eerst weten waar je goed kunt eten, maar het gaat over Leeds in Groot Brittanië. Dus dan komt het drinken eigenlijk eerst en dat kan hier goed, holy shit. We hebben enorm veel leuke bars gevonden en gesprekken gevoerd bij brouwerijen, maar het meest geniale biertje dronken we in een plek waar je kunt eten én drinken, dus daar starten we mee.

Friends of Ham

Loop Friends of Ham binnen en je voelt meteen dat de vibe goed is. Neem plaats en bekijk even wat je wilt bestellen, maar vergeet vooral niet te vragen naar Chubbles. Chubbles is een bier dat komt in een blik met een smaak waar je U tegen zegt (tonen van mango, hoog alcoholpercentage, favoriet bier van Cityguys). Bestel daar zoveel mogelijk vlees bij, alles wat ze hier serveren smelt op je tong. Breng vooral onze groeten over aan Ted! Ted is dus geen bier, maar een fantastische vent die zo geweldig over eten vertelt (Haha Ted Talk!) dat je de beste dingen bestelt.

Friends of Ham

  • 4-8 New Station St, Leeds, Engeland
Meerrrr info
Leeds citytrip chubbles

The Domi­no Club

In een winkelcentrum (The Grand Arcade) in Leeds kun je ’s avonds naar binnen lopen en dan zie je opeens een beveiliger staan bij een barbier. Raar. Maar als je vraagt of je naar binnen mag, dan loop je door de barbershop, pak je de deur waar een trap je naar beneden leidt, zo rechtstreeks de cocktailbar in. Een gigantische bar, fijn design, live muziek of een dj met vinyl en – niet geheel onbelangrijk – fenomenale cocktails. Naast deze zeer betaalbare cocktails serveren ze ook boilermakers. Fijne bieren, met nog fijnere whisky daarbij. Voor een tientje heb je dan 2 drankjes en geloof ons – daar ga je heel blij van worden!

Cityguys protip: Op de kaart staan een aantal exclusieve whiskeys die je tegen kostprijs kunt proeven. Niet overslaan!

The Domino Club

  • 7 Grand Arcade, Leeds, Engeland

€€€ — Af en toe

Tell me more
Leeds citytrip cocktailbar

Blind Tyger

De Blind Tyger zit vlakbij Belgrave Music Hall, waar je door de mensen uit Leeds heen gestuurd wordt als je vraagt waar je moet zijn. Dat is ook zeker een aanrader, maar voor een goedkope en goede cocktail moet je hier zijn. Op de menukaart veel lekkers met mezcal, altijd goed. Aan de bar zit je altijd het lekkerst in een bar, zo ook hier. Vergeet niet de code te checken van de wc voordat je naar het toilet gaat, anders kom je niet meer naar buiten.

Blind Tyger Drinking Den

  • 5 1/2 Cross Belgrave Street, Leeds, Engeland
Tell me more

North Bar & North Brew­ery Tap

North Bar is waar je moet zijn en zij serveren (onder meer) het bier van North Brewing Co. Bij de brouwerij kun je op vrijdag en zaterdag terecht om biertjes te drinken – wij dronken ze zowel rechtstreeks uit de ketels als supervers uit hun tap – en bij North Bar moet je sowieso even langs om de sfeer te proeven. En het bier natuurlijk, hallo! De blikken bier van North Brewing zijn fantastisch mooi, topdesign, veel meer informatie op het blik dan je ooit zag en het is dus heel lekker. Cheers!

North Star Coffee Roasters

  • 33 The Boulevard, Leeds, Engeland
Tell me more

OX Club

Bij de OX Club kun je in het weekend brunchen, of dagelijks (behalve maandag) heerlijk dineren. Als we ‘heerlijk’ zeggen dan kun je ons geloven, dit is namelijk een toprestaurant. In een speciale oven bereiden ze allerlei soorten vlees en vis voor je en zelfs de vegetarische gerechten zijn awesome. Als je Cityguys hoort praten over de perfecte bloemkool, dan weet je dat het goed is. De gerechten wijzigen vaak, wij aten onder andere een perfecte makreel en liepen dolgelukkig het restaurant uit. Niet heel goedkoop, wel absoluut goed.

OX Club

  • 19a The Headrow, Leeds, Engeland
Tell me more
Leeds citytrip Ox

The Greedy Pig

The Greedy Pig is al een tijdje een begrip in Leeds, dus iedereen zal je hierheen sturen voor ontbijt/brunch/lunch. Een verstandige keuze, want damn, wat lekker. Neem maar iets met vlees, zoals de Duck Hash die wij namen. Ox tongue zag er ook fantastisch uit. Het lijkt wat heftig in de ochtend, maar niets helpt zo goed tegen een kater als dit. Nou ja, bijna niets.

The Swine that dines

  • 58 North Street, Leeds, Engeland

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Leeds citytrip brunch

Verder te doen in Leeds

Er is nog zo veel meer te doen in Leeds! Aan het begin van je zaterdagavond moet je in het Victoria Gate Casino zijn, waar iedereen bij elkaar komt voor een drankje en natuurlijk ook een klein beetje om te gokken. Bij The Cross Keys kwamen we 2 kerels tegen die shirts van Nederlandse biermerken dronken en daar vind je naast de Engelse bieren dus ook drankjes die je in Nederland lang niet altijd kunt krijgen. Last but not least: de OX Club zit in het Headrow House, waar het in het weekend erg gezellig is. Op het dak moet je zijn en daar drink je dan biertjes of cocktails. Voordat je vertrekt kun je nog even bij MEATLiquor langs om een paar blikken Chubbles te scoren. Leeds bleef ons dag op dag verrassen, wat een heerlijke stad!

Leeds citytrip neon

Dé hotspots van Leeds op 'n kaartje

Heb jij mooie reistips voor ons? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter of mail ons even op info@cityguys.nl.

Doe ff sociaal joh!