Spring naar inhoud
Zoeken
Letna Beer Garden

Cityguide Praag: een pel­grim­so­ord voor elke pilsliefhebber

Steven StrijboschJP Schaddé van DoorenRoger BloemStevenJP & Roger

In de afgelopen jaren vertoefde elke Cityguy minimaal een weekend in Praag—waaronder JP tijdens een jaloersmakende Becherovka-trip naar de Tsjechische hoofdstad. Tijd voor Roger, Matthijs, JP en Steven om de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk een volledige guide te tikken over dit spotgoedkope pilsparadijs.

U Fleků

In deze historische brouwerij (1499) maken (en drinken) de Tsjechen al zo’n 500 jaar bier — dus, ze weten wat ze doen. Hier wordt al een volle pul met donker bier voor je neus getoverd voordat je de vorige op had. Sterker nog: je krijgt hier EERST een biertje, en vervolgens vraagt de ober pas wat je wilt drinken. Perfectie. Ook de shots Becherovka en honingwijn kun je niet weigeren. Om het Tsjechische tafereel helemaal af te maken bestel je hier de lokale cuisine: een varkensknie. Ja, dat staat er echt.

U Fleků

  • Křemencova 11, Praag, Tsjechië
Meerrrr info
Schermafbeelding 2018 11 13 om 13 08 03

Donker bier en varkensknie; een Praagse traktatie.

Let­ná Beer Garden

Halve liters voor een euro en het beste uitzicht over de stad: Letná is simpelweg dé tofste plek in Praag om bier te drinken. Haal je koude rakkers bij de kiosk in het park en drink ze vervolgens in rap tempo op aan de picknicktafels op het panoramaterras. Klinkt shabby, is niet. Braadworst erbij en je bent gegarandeerd gelukkig. Kom hier wel vóór vier uur ‘s middags, of je moet heel wild worden van grote groepen Britten die vuistdiep in een vrijgezellenfeest zitten.

Letná Beer Garden

  • Letenské sady 341, Praag, Tsjechië
Meerrrr info
Letna Beer Garden

Goedkoop bier, gratis uitzicht.

Cobra

Even bijkomen van het vele pilsen? De buurt rondom Letná Park is het rondstruinen waard; een creatieve wijk aan de noordoever van de rivier. Letná zit vol met obscure, soms onvindbare barretjes en lunchplekken. Matthijs’ favoriet is zonder twijfel Cobra. ’s Ochtends voor een perfecte bak koffie, ’s middags voor een bloody mary en ’s avonds als partyplek met prima cocktails.

Bar Cobra

  • Milady Horákové 8, Praag, Tsjechië
Tell me more
IMG 8011

Lokál

De lokale Tsjechische cuisine is vooral functioneel en voldoet vrijwel altijd aan de drie V’s: Voordelig, Vet en Veel. Precies het perfecte voedsel om vervolgens een avondje volledig “na kurva”—naar de kloten—te gaan. Wie benieuwd is naar deze authentieke gerechten slaagt zeker bij Lokál Dlouhááá, een no-nonsense eetzaal waar locals zich voldoen aan gerechten zoals gefrituurde kaas- en brooddumplings. Tja, we zeiden het al: functioneel. Één lokale lekkernij was duidelijk onze favoriet: de steak tartare, oftewel ‘tatarak’.

Lokál

  • Dlouhá 33, Praag, Tsjechië
Tell me more

Richtero­va Vila

Op vakantie met je date? Dikke kans dat je wordt gedwongen om even “romantisch” naar het stadskasteel te hobbelen. De realiteit is alleen een steile tocht van drie- à vierhonderd meter waarvan gegarandeerd het zweet in je bilnaad staat. Pro-tip, ga rechtsaf bij de koninklijke tuin (Krávlovská Zahrada) en bestel voor 8 (!) euro een fles Prosecco op het schattige terrasje van Richterova Vila—midden in een wijngaard. Ik weet het, je komt naar Praag om pinten te pakken, maar deze spot wil je écht niet missen.

Richterova Vila

  • Staré zámecké schody 6/251, Praag, Tsjechië
Tell me more
Schermafbeelding 2018 11 13 om 13 09 15

Cock­tails in Praag

De Tsjechen zijn—ondanks onze hoogstpersoonlijke inzet om het Nederlandse gemiddelde omhoog te krikken—wereldrecordhouders bierdrinken. Per persoon wordt er per jaar ongeveer zo’n 150 liter bier weggetikt. Desondanks kent de stad bijzonder veel (prominente) cocktailbars.

Steven’s favoriet is ongetwijfeld de Black Angel’s Bar, een belachelijk toffe cocktailkelder verstopt op het meest toeristische plein van Praag. Diep onder de grond neem je plaats tussen de fascinerende relikwieën, fraaie aquaria en gotische gewelven. Sla het handgeschreven dagboek open, dat dient als een menukaart vol verhalen, of ga voor een van de vijf (!) verschillende soorten Becherovka. Wel een pro-tip: maak geen foto’s van de cocktails en het interieur; het personeel heeft een bijzonder strikt no pictures policy.

Bij HemingWay Bar moet je reserveren, anders kom je er niet in. De schrijver Hemingway dronk graag absinth, rum en champagne en daarom moet je exact dit drankje bestellen in de bar. De cocktailkaart is vrij uitgebreid en als je dan eenmaal een plekje hebt gevonden dan ga je hier niet snel weer weg.

Om de menukaart van Anonymous Bar compleet te ontcijferen bestel je hier volgens Roger het welkomstdrankje. Met het bijgeleverde lampje kun je de lege pagina’s in het menu lezen. Vervolgens unlock je al drinkend een nieuwe menukaart en voor je het weet ben je door een View-Master op zoek naar de volgende cocktail.

Zoek je iets toegankelijkers? Dan is Bukowski’s Bar een goede oplossing. Het menu telt 78 verschillende, herkenbare cocktails. Hier drink je een Long Island Ice Tea, Moscow Mule of Dark & Stormy voor ongeveer anderhalve euro. Wel handig om te weten: tijdens ons bezoek leek het serieus een sauna binnen, dus kleed je goed aan—of uit, natuurlijk.

The Tav­ern

Je hebt de Praagse nachten overleefd? Nee? Goed zo. Tijd om de nodige herstelwerkzaamheden verrichten. Nergens doe je dat zo goed als bij The Tavern. Hier bestel je een brunchburger (dubbele patty, dubbele omelet, dubbele baconstrips) en een (vrij sterke) Bloody Mary. Kun je vervolgens meteen door naar die andere populaire biertuin van Praag: Riegrovy Sady Beer Garden. Na Zdravi!

The Tavern

  • Chopinova 1521/26, Praag, Tsjechië
Tell me more
Schermafbeelding 2018 11 13 om 14 11 49

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!