Spring naar inhoud
Zoeken
Mandarin Napoleon Ben Lobos

Neem een kuur, drink likeur!

Matthijs HaagsmanMatthijs

Cityguys is meer dan gek op likeur en niet in de laatste plaats omdat je het op allerlei manier kunt drinken. In veel van onze favoriete cocktails wordt likeur gebruikt maar puur, met koffie of on the rocks is het ook lekker. Toen Mandarine Napoléon ons vroeg het 125 jarig bestaan in Antwerpen te komen vieren hoefden wij daar niet lang over na te denken.

Wat is likeur eigenlijk?

Er zijn zo intens veel verschillende soorten, merken en smaken. Er bestaan likeuren gemaakt met vruchten, kruiden, koffiebonen, noten en zelfs bloemen. Maar wat is likeur eigenlijk en wat is ’t niet?
Likeur komt van het Italiaanse woord liquefare wat vloeibaar maken betekent. Dit verklapt eigenlijk al een beetje de bereidingswijze. Al sinds de Middeleeuwen wordt likeur gemaakt door ingrediënten zoals vruchten, kruiden of noten in alcohol te weken waardoor de kleur-, geur- en smaakstoffen er in oplossen, vervolgens wordt hier suiker aan toegevoegd. Oorspronkelijk werden likeuren gemaakt als geneesmiddel en gezien als geneeskrachtige elixers. Cityguys gelooft daar stiekem nog steeds in.

Likeur is dus een zoete, sterke drank met ongeveer 20% alcohol en bevat minimaal 100 gram suiker per liter. Bevat een likeur minder dan 15% alcohol, dan wordt het een likorette genoemd.

Haagsman Julian Mandarin

Likeur drinken met fan­tastisch uitzicht

“Hi Cityguys, hebben jullie zin om Mandarine Napoléon te komen drinken in Antwerpen?” Ja, natúúrlijk! Matthijs en onze kleinste Cityguy Julian (want Mandarine Napoléon) sprongen in de trein voor een avond in Antwerpen. Op de bovenste verdieping van het MAS (Museum aan de Stroom) werden wij verwelkomd met een awesome uitzicht over de stad. Het werd nog beter want de bartenders van één van onze favoriete cocktailbars van Rotterdam “Dr.” serveerden superlekkere cocktails met Mandarine Napoléon.

Mandarine Napoléon – de mandarijnlikeur op basis van cognac – wordt al 125 jaar gemaakt op basis van het recept dat is ontwikkeld op bevel van, drie keer raden… meneer Napoléon Bonaparte. De combinatie mandarijnlikeur en cognac geeft dit drankje een warme en kruidige smaak. Speciaal voor het 125 jarig jubileum is een fles van 24-karaats goud ontworpen met 125 jaar oude cognac. Mandarine Napoléon XO Gold genaamd. Super vet! Net als onze vingers, dus mochten wij er niet aankomen, drinken gelukkig wel.

Mandarine Napoléon XO Gold
IMG 1653

Na de likeur puur gedronken te hebben waren wij wel benieuwd hoe ’t smaakt in een cocktail! Wij zijn intens fan geworden van de Dr. Mandofi, een (geheim) recept van de guys van Dr. Rotterdam. Deze combinatie van mezcal, mandarijnlikeur en rozemarijn accentueert de kruidige smaak. Bel maar snel de Dr. voor een afspraak!

Mandarin Napoleon Ben Lobos

Zelf aan de slag?

Dorst gekregen en zin om zelf te shaken?
Hier het recept voor de Napoléon Margarita. Alsjeblieft

30ml Mandarine Napoléon
60ml Tequila (100% agave)
30 ml citroensap
15 ml agavesiroop

Shake en schenk uit in een glas met zoutrandje en gevuld met ijs. Garneer met een citroenschil.
Je kun natuurlijk ook gewoon naar je favoriete bartender rennen en een exemplaar bestellen!
Hij was zo lekker dat we de foto zijn vergeten. Sorry.

Haagsman Antwerpen

Julian en Matthijs sliepen in het het Queen A Hotel, dat is gewoon een dikke tip voor je citytrip naar Antwerpen. Vlakbij het station en wafels bij het ontbijt!

Haagsman in Antwerpen met Mandarin