Spring naar inhoud
Zoeken
20211113 114157 01

Phan­tasia­land: onder­ste­boven van een week­end Rookburgh

Een citytrip naar een denkbeeldig land. Ook voor ons een eerste keer. (Je zou het niet verwachten met onze oneindige verbeeldingskracht). Maar onze trip naar Phantasialand heeft bewezen: dit is een droomreis voor jong (jij) én oud (wij). “We gingen met de trein, maar hebben tóch gevlogen.”

Naar Phantasialand, dus. Een attractiepark waar je als bezoeker in een mum van tijd in Berlijn, China, Afrika én Mexico staat. Sinds 2020 is daar het fictieve land Rookburgh bijgekomen — een industrieel, steampunk-achtige wereld waar je ineens honderd jaar terug in de tijd stapt. Een thema waar we, letterlijk, ondersteboven van waren.

Vluchtgedrag

We horen jullie denken: wat doen de Cityguys überhaupt in hemelsnaam in een pretpark… Jullie schrijven over eten, drinken en (weinig) slapen. Als ik iets wil weten over een attractiepark slinger ik RollerCoaster Tycoon wel aan?! Goed nieuws. Phantasialand blijkt namelijk genoeg te bieden te hebben qua voer, bier en — niet geheel onbelangrijk — nachtelijke escapades.

20211112 205226 01

Laten we met dat laatste beginnen, want tijdens ons verblijf in Phantasialand slapen we letterlijk ín een achtbaan. Nee, je leest het goed. De slaapkabines van het Charles Lindbergh Hotel bevinden zich midden in de nieuwe rollercoaster genaamd F.L.Y.. Als ware aeronauten worden we begroet, met een vliegbrevet, first class passes (VIP, zoals het hoort) en een wel heel bijzondere wekker. Rond 9:30 word je namelijk onverbiddelijk gewekt door een voorbijvliegend gevaarte.

Launchen en lunchen

Kijk, we blijven het meest fan van bloody mary’s met chicken & waffles als ontbijt, maar wakker worden door met zo’n 80 km/u (een absolute rotgang) door een fictieve stad te vliegen komt sowieso in onze top drie ochtendrituelen. (Nummer 2 is naast Sylvie Meis wakker worden.) En dan blijkt het échte ontbijt in het hotel ook nog eens fenomenaal.

Is het een snurk­ende JP die me wakker maakt? Née, het is een acht­baan. Weer eens wat anders.” 

Geen normale zitjes in deze attractie, nein, in F.L.Y. hang je letterlijk in het harnas. Nadat we plaats hebben genomen in onze persoonlijke cockpit (en we via een videoboodschap zijn klaargestoomd voor ons avontuur), draait onze zitstoel soepel in positie. Kop vooruit, armen wijd. Voel je dat je gisteren hebt gedronken? Misschien, maar voordat je überhaupt kunt nadenken word je met een enorme rotgang Rookburgh ingeknald.

20211113 095411 02

HEY, HIER SLAAP IK!!! — Steven

Zum Kohleschipper

Bij het verlaten van onze vlucht vallen we even stil. Wat hebben we zojuist in hemelsnaam meegemaakt? Zelfs JP is wildenthousiast. Terwijl hij z’n bril rechtzet ziet hij het bord van Zum Kohleschipper, de broodjeszaak bij de uitgang van F.L.Y.. We hebben zojuist een avontuur beleefd in de langste flying coaster ter wereld, maar hij denkt weer meteen aan eten. Terecht.

Terwijl we een Guinness drinken (lekker Duits), scoren we de Chicken & Craft, een sandwich met geroosterde kippenborst en een mouthopsaus (probeer dat woord maar eens in een keer goed uit te spreken), een sesambrioche met zalm en avocado crème en een broodje varkensnek en gekaramelliseerde appel. Wahnsinn. We komen hier uiteindelijk drie keer terug.

IMG 20211113 WA0000 01
20211112 194022 01

Uhrwerk

Klokslag zeven uur is het tijd voor ons diner, waarbij we via de exclusieve hotelbar 1919 (daarover later meer), arriveren in Restaurant Uhrwerk. Op het menu een driegangendiner, met een hoofdgerecht waarbij woordgrapaanbidder Roger direct begint te glunderen: de Rookburgers. Allemaal, uiteraard, met een luchtvaartthema.

We bestellen The Captain, een steakburger met rosbief, Serranoham en een spiegelei, een Pilot Pork met een nootachtige Ibericofilet, pancetta, manchego en tot slot The Navigator; een kipburger met geitenkaas en een brioche bun die je alleen maar ziet bij de beste hamburgerzaken. Ook wordt ons een échte schep friet beloofd. Als in: een spade. Het blijkt gewoon véél te zijn. Ach, das ist mir Wurst.

Bar 1919

Geen tax-free shoppen na onze vluchten vandaag, maar gelukkig heeft Bar 1919 een sloot aan betaalbare dranken in het assortiment. Op het menu staan alleen al 15 bieren, van trappistenbier tot een Scotch ale, die we natuurlijk allemaal proberen tijdens een proeverij. Als ware Explorers genieten we van het grote aanbod aan verschillende biersoorten van over de hele wereld, maar eigenlijk missen we er toch wel eentje: authentieke Duitse pilsener. We zijn immers zó gewoon gebleven.

Boven het terras van Bar 1919 raast F.L.Y. nog maar eens voorbij. Gelukkig mogen we morgenochtend weer aan boord.

20211112 210943 01

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Phantasialand, dat ons exclusieve toegang heeft gegeven tot hotel Charles Lindbergh en de horeca-ondermeningen rondom de nieuwe achtbaan F.L.Y..

Doe ff sociaal joh!