Spring naar inhoud
Zoeken
Steven draait plaatjes in Tapmarin

Ver­slaafd aan vinyl: de beste platen­za­k­en van Amsterdam

Steven StrijboschSteven

Menig muziekcollectie (en woonkamerwandje) wordt er door versierd: vinyl. De laatste jaren is 'het zwarte goud' ineens weer hartstikke hip. Verhipstificering of niet, de vinylscene is gelukkig (weer) springlevend. Weet je nog niet welke platenzaken je écht moet bezoeken tijdens Record Store Day of het Amsterdam Dance Event? Dit zijn de beste vinylwinkels van Amsterdam!

Rush Hour

Een beetje liefhebber van elektronische muziek is bekend met Rush Hour Records aan de Spuistraat. Naast platenzaak is Rush Hour namelijk ook een succesvol muzieklabel – met releases van onder andere Tom Trago, Hunee en Jungle By Night. Rush Hour is daarnaast een bewezen evenementenorganisator met zowel feestjes in-store als in uitgaansgelegenheden zoals De School en Shelter. Zeker rondom het Amsterdam Dance Event is de programmering altijd awesome.

Rush Hour Records

  • Spuistraat 116, Amsterdam
Tell me more

Red Light Records

Of het nu gaat over experimentele ambient, mellow reggae of psychedelische rock: Red Light Records heeft alle obscure pareltjes die je vinylcollectie nodig heeft. De naam zegt het al: Red Light Records bevindt zich in een oud hoerenhuis op de Wallen van Amsterdam, en dat geeft de hele zaak eigenlijk alleen maar nóg meer schwung. Check ook even de programmering van het bijbehorende Red Light Radio, waar vergeten Franse electronica pretentieloos wordt afgewisseld met atonale jazz.

Red Light Records

  • Oudekerksplein 26, Amsterdam
Tell me more
Mary Go Wild vinyl

Mary Go Wild

Buiten het Amsterdam Dance Event om is Mary Go Wild een fijne (tweedehands) platenzaak aan de Zeedijk, waar je ook goed terecht kunt voor een groot aanbod aan dancegerelateerde boeken en merchandise. Tijdens de befaamde week in oktober maken ze het bij Mary Go Wild een stukje bonter met hun legendarische basement raves. (Die door veiligheidsredenen nu bij de buurman worden gehouden…)

Mary Go Wild

  • Zeedijk 44, Amsterdam
Tell me more

Con­cer­to

Concerto is de grootste én oudste platenzaak van Amsterdam. De winkel aan de Utrechtsestraat heeft al sinds 1955 vinyl in de etalage staan. Vooral liefhebbers van pop- en rockmuziek kijken hier hun ogen uit, maar eigenlijk is het aanbod zo groot dat niemand teleurgesteld naar huis gaat. Na het winkelen tussen 1000m2 (!) aan muziek kun je trouwens ook nog even genieten van dat andere zwarte goud. Concerto heeft namelijk ook een bijbehorend koffiezaakje (met bijzonder lekkere tosti’s)!

Concerto

  • Utrechtsestraat 52-60, Amsterdam
Meerrrr info
Bordello a Parigi vinyl

Bor­del­lo a Parigi

Deze vinylwinkel, vertaald Bordeel in Parijs, heeft vooral onze harten gestolen na het hosten van een legendarische set van David Vunk. Mét Jägermachine. Buiten de evenementen komen cratediggers hier voor de uitmuntende collectie aan italo disco. Toegegeven: het kan hier *een beetje* gek ruiken, maar daar is geen ontkomen aan wanneer je feestjes organiseert met David Vunk en een freakin’ Jägermachine.

Bordello a Parigi

  • Oudezijds Kolk 71, Amsterdam
Meerrrr info
Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere platenzaken te vinden in Amsterdam. Wat is jouw favoriet? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter.

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!