Spring naar inhoud
Zoeken
Fittestrijders Cityguys

De coro­na-restau­rant­guide: Ams­ter­damse hore­ca op z’n creatiefst

Roger BloemRoger

De restaurants en bars zijn al weken dicht in Nederland. Barre tijden voor een foodblogger, maar nog veel erger voor alle toffe horecazaken die zwaar onder druk komen te staan door weken zonder omzet. In dit artikel houden we zoveel mogelijk toffe initiatieven van de horeca bij.

Cityguys TV

In de eerste week van de horecasluitingen gingen JP, Steven en Roger langs een aantal horecazaken.

Bezorg­ing en Afhaal

Amsterdamse restaurants zijn onwijs druk met nieuwe initiatieven nu ze geen gasten in het restaurant mogen ontvangen. Dit zijn de lekkerste initiatieven van onze favoriete restaurants.

Amsterdam Centrum:

 • Bij Bo Nam kun je nog steeds Phô bestellen via Deliveroo. Op Instagram laten ze weten dat je een extra drankje en 15% korting krijgt bij je bestelling. Sinds april is er een speciaal afhaalmenu bijgekomen.
 • Salmuera laat de rib eye, ceviche, empenadas en zelfs de cocktails bezorgen via Deliveroo. De cocktails worden onwijs chic geleverd in een medicijnenflesje.
 • The Good Companion heeft sinds kort verse visboxen die ze komen bezorgen. De oesterbox met twaalf oesters komt inclusief citroen, vinaigrette, fles Grüner Veltliner en oesterkraak handleiding. Voor €27,50 is dat geen geld.
 • Visliefhebbers kunnen ook terecht bij Pesca. Op de website van Pesca kun je zowel kant en klare gerechten bestellen als gerechten die nog moeten worden afgemaakt in de keuken. Neem er gelijk een shirtje bij en je hebt de Catch of the Day!
 • Bij het Libanese restaurant Fenicië kun je nu je favoriete mazza’s afhalen. Voor de kenners hebben ze ook een Mazz-menu met acht verschillende mazza’s en twee salades voor €27,50.
 • Voor je wekelijkse cocktailfix kun je terecht bij Tess, Timo en Cecile van cocktailbar The Flying Dutchmen. Elke woensdag worden er met de post pakketjes door het hele land verzonden. Deze kun je bestellen door te whatsappen naar Timo via 06-47398467. Daarnaast rijden dagelijks de koeriers van Deliverooo of Uber Eats met cocktailpakketjes van het uitgebreide cocktailmenu door Amsterdam.
 • De legendarische caesar salad van The Lobby komt voor €12,50 naar je toe (inclusief kip en bacon!). Flamkuchen (€11) en de burger (€10,-) gaan zelfs voor minder dan dat bedrag over de toonbank. Bestellen doe je via Whatsapp of Deliveroo of Uber Eats.
 • Restaurants Rijks begon aan het begin van deze quarantaine met drie gangen voor €32,50 via Deliveroo en Uber Eats. Tot nu toe hét succesverhaal van de coronacrisis. Té succesvol, want in het tweede weekend knalde het systeem eruit toen de teller de duizend orders aantikte. Elke week kondigt Joris Bijdendijk op Instagram het nieuwe menu aan. Naast het driegangenmenu voor €39,50 heeft Rijks nu ook een zesgangenmenu voor €75,-. Bestellen doe je via de website van Rijks Restaurant.
 • Bij Restaurant Felix kun je een Felix Flex driegangenmenu voor twee personen al afhalen voor €50,-. Dit driegangenmenu komt inclusief video-instructies van chef Floris van Straalen. Elke tiende besteller mag ook nog eens een gratis menu weggeven aan iemand in de zorg.
 • Niets komt zo dichtbij een restaurantervaring als de vijf gangen van Restaurant Daalder. Met Thuis met Daalder kook je samen met chef Dennis Huwaë vijf gangen. Hij doet het voor op YouTube en jij maakt het af. Je bestelling komt inclusief menukaart, servetten, kaarsjes en een Spotify Playlist, waarbij het personeel zelfs geregeld bij je langs komt voor een babbeltje.
 • Bij de BURGERBAR kun je nu een menu afhalen voor maar €9,95. Een burger (bestel 'm medium rare), frietjes en een drankje voor dit bedrag kun je eigenlijk niet laten liggen.

Amsterdam West:

 • Pendergast is open voor afhaal en bezorging via Uber Eats. De hoofdgerechten komen net als in het restaurant allemaal met een bijgerecht. Sla vooral de zelfgemaakte taarten niet over in het bestelproces, want de chocolate bourbon pecan pie of de St. Louis Style lemon gooey buttercake van Brandon zijn echt onweerstaanbaar.
 • Pizzeria nNea is in de bevroren pizzabusiness gedoken. Via de online pizzashop bestel je één van de bevroren pizza’s om thuis af te bakken.
 • Aangezien Remco en Nick niet achter de bar kunnen staan bij Restaurant Branie, klimmen ze op de scooter om zelf om hun befaamde Kentucky Fried Champignon en andere gerechten te bezorgen.
 • Rum Barrel West verkoopt survivalpakketten met 1 liter House Blend Rum + een sixpack Ginger Beer. Ook kun je giftvouchers kopen die meer waarde opleveren als je deze verzilvert. Meer informatie vind je in dit Facebookevent.
 • Er was een coronacrisis voor nodig, maar de pizza’s van Wilde Westen zijn eindelijk te bestellen via Uber Eats. Ook onze favoriet, de Cityguyspizza staat hier tussen.
Restaurant Branie levering

Zuid:

 • Bar Baut was begonnen met bezorging, maar besloot niet veel later hiermee te stoppen, omdat er simpelweg gewoon te veel mensen op elkaar in de keuken stonden. Betekent dit dat je nu helemaal niets meer van BAUT kunt eten? Zeker niet! Elke vrijdag kookt Michiel van der Eerde namelijk gerechten voor in het BAUT kookboek dat in de maak is. En die kunnen gewoon voor jou zijn. Moet je wel ff bellen.
 • Sushi Lee heeft speciaal voor de afhalers een speciaal sushimenu. De sushisets starten vanaf €14,-.
 • Wij probeerden bij Chefs Poulet & Frites de heerlijke kippen van de rotisserie af te halen. Maar deze winkel doet alleen aan bestellen! Even inloggen op je Uber Eats of Thuisbezorgd.nl dus.

Noord:

 • Goed hamburgernieuws: De hamburgers van The Beef Chief zijn tegenwoordig af te halen en te bestellen via Uber Eats en Deliveroo. Blijf vooral de Facebookpagina bekijken van onze hamburgerheld. Kwijlen over het toetsenbord is gegarandeerd.
Kip en Frites Chefs Co

Amsterdam Oost:

 • Koffiezaak en restaurant 4850 verkoopt sinds de quarantaine bijna vier keer zoveel koffie als normaal. Gasten die langslopen voor een kopje koffie of cappuccino halen hier niet alleen een drankje voor zichzelf, maar ook een “uitgestelde koffie” voor het personeel van OLVG-Oost. Bekijk hierover ook onze vlog!
 • Bij de Kop van Oost leveren ze sinds kort de aspergebox. In deze mooie box vind je drie gangen, waarvan je alleen nog het hoofdgerecht hoeft op te warmen. Zelfs de grootste keukennoob kan hiermee drie gangen op tafel zetten. Beloofd.

De Pijp:

 • De Japanner heeft zijn menu flink omgegooid om aan delivery en take-Out te doen. Op het deliverymenu vind je o.a. een bowl witte rijst met chicken katsu, salmon teriyaki of zelfs een Korean bimbibap. Via Instagram vind je het hele menu. Bestellen kan het beste door te bellen naar 020 233 99 39.
 • Bij Restaurant Yerba krijg je wellicht wel de het meeste waar voor je geld. Het driegangenmenu voor € 20,- is iets wat je absoluut niet thuis kunt maken en daarom juist het bestellen waard.
 • Restaurant 101 Gowrie van Alex Haupt startte met de verkoop van zijn fantastische brood en boter via Instagram Stories. Tegenwoordig is dat een hele lijn geworden van 101-essentials als Pork Katsu Sandwich of een Tamago Sandwich. Bestellen kan door te mailen naar hello@101gowrie.com. De bestelling met de beste afhaalnaam krijgt een prijs.
 • Chiapas Taco Cartel is sinds de quarantaine gestart met een speciale menudeal waarbij je nachos, taco’s of een burrito met een drankje voor €15,- krijgt. Je kunt deze o.a. bestellen via Thuisbezorgd.
 • Brunch en bloody mary’s afhalen doe je bij één van onze favoriete brunchzaken Little Collins.
 • Restaurant Sjefietshé is begonnen met afhaal en bezorgingen. Voor de afhalers hebben ze regelmatig nieuwe visburgers. Via UberEats bestelden we o.a. de pulpo en de ceviche, die beide zeer goed aankwamen.
Ceviche en Pulpo Sjefietshe

Spe­ciale ini­ti­atieven voor zorgmedewerkers

Voor veel zorgmedewerkers is het nog nooit zo druk en hectisch geweest. Om deze groep mensen een steuntje in de rug te geven voor of na hun dienst zijn er allemaal fantastische initiatieven opgetuigd.

 • Cannibale Royale is begonnen met Cannibale Sociale: Elke woensdag kunnen zorgmedewerkers een gratis maaltijd afhalen bij Cannibale Royale op de Ruysdaelkade of op de Rozengracht. Tussen 18:00 en 22:00 krijg je op vertoon van de zorgpas een soep van Saved Soup, de Classique-Burger van Cannibale Royale, verse frites van Friethoes én een biertje van Two Chefs Brewing.
 • Café Nassau verkoopt van donderdag t/m maandag een burgerdeal. Dit betekent dat je een Angus- of vegaburgers met frites voor maar €10,- kunt laten bezorgen of afhalen. Als je in de zorg werkt kun je hier zelfs een gratis burger halen.
 • Renato’s is samen met Fanbased een initiatief gestart genaamd #Fittestrijders. Onder deze naam bieden ze zorgmedewerkers gratis gezonde maaltijden en mentale begeleiding door topsporters aan. Elke dinsdag en donderdag kun je ’s middags en ’s avonds een tasje met eten en drinken ophalen bij Renato’s Osteria op het van der Helstplein. Misschien staan wij er ook!
 • Bij 4850 kun je een koffie met vertraging achterlaten. Deze kan dan worden opgehaald door een zorgmedewerker van OLVG-Oost.
 • Bij elke tiende bestelling bij Restaurant Felix wordt er een gratis driegangendiner weggegeven voor een zorgheld. Wanneer je je bestelling komt ophalen krijg je te horen of jij de winnende bestelling bent, waarna je iemand die in de zorg werkt mag aandragen.
Fittestrijders Cityguys

Overige toffe initiatieven

Het draait niet alleen om bestellen en afhalen. Daarom hebben we ook nog een lijstje van andere initiatieven onder elkaar gezet.

 • De superhelden van Wijmpje Beukers zetten hun team in om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan als je niet uit je huis kunt komen. Je kunt deze guys steunen door Beukers-kadobonnen konden verkopen. Deze kun je scoren door te mailen naar contact@wijmpjebeukers.nl.
 • Wil je leren koken als een topchef? Jaimie van Heije leert je op Instagramstories hoe je thuis goede maaltijden kookt. Daar verdient ie natuurlijk helemaal niets mee. Daarom verkoopt zijn restaurant een cadeaubon op de website.
 • Stach heeft een pop-up store in het filiaal op de hoek van de Overtoom en de Bilderdijkstraat. Hier verkopen ze producten van horecaleveranciers inclusief recept. Zo heb je gelijk alles om de keuken in te gaan en help je de locale horecaleverancier van zijn producten af.
 • KHN heeft samen met een aantal partners het platform #HelpdeHoreca gelanceerd. Op dit platform kun je jouw favoriete horecazaak steunen door er een waardebon te kopen.
 • Food Inspiration richt zich op de horecaleveranciers die met veel te veel producten zitten. Op de website Etenover.nl kun je producten van topleveranciers als verse vis van Jan van As, vlees van Black Smoke (Jord Althuizen) en brood van Desemenzo kopen.
 • Mara Grimm is met Crisiskoken.nl gestart, waar ze recepten deelt die je kunt maken voor een prikkie. Recepten met goedkope producten, of dingen die je waarschijnlijk 'toch nog in huis had', ontwikkeld door topchefs die makkelijk te maken zijn. Dat wil je! Ook verkrijgbaar in boekvorm.
Tacos thuis

Ste­un de hore­ca stappenplan

Weet je niet waar je moet beginnen? We got you! Met deze stappen helpen we je wellicht het snelst op weg.

 1. Maak een lijst van je favoriete restaurants waar je na deze periode van sluitingen naar toe zou willen gaan en zoek uit hoe je deze kunt steunen.
 2. Restaurants mogen nog wel bezorgen, net als afhalen. Veel restaurants die niet aan delivery doen zijn alsnog de stap aan het maken naar afhaal of bezorgrestaurant.
 3. Restaurants zitten nog steeds met voorraden die ze kunnen gebruiken. Check via social of je iets kunt overnemen.
 4. Bestellen: probeer zo veel mogelijk direct bij het restaurant te bestellen, hierdoor gaat alle omzet naar de ondernemer en niet een deel naar grote bedrijven als Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats.
 5. Bestel je wel via één van de bezorgbedrijven? Laat dan een recensie achter. Dit helpt het restaurant in het algoritme om bovenaan te komen op deze websites.
 6. Kun je niets afhalen of bestellen? Koop dan een cadeaubon of tegoedbon om ervoor te zorgen dat er toch nog wat geld binnen komt bij dit restaurant.
 7. We snappen dat je niet iedereen kunt steunen. Probeer zo goed mogelijk in te schatten welk restaurant het meeste steun nodig heeft. De grote ketens en hotelrestaurants hebben het ook moeilijk, maar zullen minder snel de rekeningen niet meer kunnen betalen dan de lokale restauranteigenaar die dagelijks zelf in de keuken staat.

Tot slot. Ondanks dat we je in dit artikel aanmoedigen om langs ondernemers te gaan willen we je wel een aantal tips meegeven om de verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Houd altijd genoeg afstand. Blijf niet rondhangen. Betaal alleen met pin of met je telefoon. Neem een eigen tasje mee voor de spullen die je ophaalt en blijf altijd de instructies van het RIVM volgen.

Heb je nog mooie tips die wij nog niet voorbij hebben zien komen? Mail ons dan op tips@cityguys.nl. We kunnen niet wachten op de eerstvolgende Cityguysborrel. Blijf gezond, dan zien we jullie snel weer!

Doe ff sociaal joh!