Spring naar inhoud
Zoeken
Salmuera Negroni Martin Eisma

Negroni Week 2021: In deze bars drink je negroni’s voor het goede doel

Steven StrijboschJP Schaddé van DoorenRoger BloemStevenJP & Roger

Al het goede komt in drieën. Cityguys, trio's en natuurlijk onze favoriete cocktail: de negroni. Een recept zó simpel dat zelfs JP 'm kan maken: gin, Campari en rode vermouth. Zo lekker dat we 'm wel de hele week zouden kunnen drinken. Komt goed uit, want van 13 tot 19 september drink je tijdens Negroni Week 2021 bijzondere negroni's in allerlei topbars in Nederland. Driedubbel lekker, want je steunt met elke genuttigde cocktail een goed doel én we geven een afsluitend feestje. Hieronder lees je een aantal van onze favoriete deelnemende schudsels.

Timo Janse Flying Dutchmen Tonka Toi Negroni

Fly­ing Dutch­men Cocktails

Een twintigjarige Timo Jansen (o.a. eigenaar Flying Dutchmen Cocktails) kocht als leergierige bartender van een shotjesbar een boek vol recepten voor, jawel, shots. In dat boek stonden ook een aantal cocktailrecepten, waaronder een negroni van Gary Regan. "Ik kon bijna geen enkele cocktail uit dat boek maken, maar de negroni... die ingrediënten hadden we!" Een paar dagen later bestelt er eindelijk iemand een cocktail. Timo weet een negroni te verkopen. Dat was ook het moment dat hij zelf de negroni voor het eerst proefde. "Ik vond het lekker, maar de gast háátte het. Hij heeft het drankje teruggestuurd en volgens mij heb ik hem zelfs nog zelf moeten betalen."

Inmiddels is Timo wel wat bekender geworden met de negroni - en de gast ook. Tijdens Negroni Week 2021 blijft Flying Dutchmen Cocktails dichtbij de klassieke uitvoering van de befaamde cocktail. In hun Tonka Toy Negroni is de Campari geïnfuseerd met de inheemse tonkaboon die het drankje tonen van vanille en kers meegeeft. Fun fact: de boon staat in menig land op de lijst van verboden planten. Spannend. Wij nemen er nog één. Voor het goede doel natuurlijk.

Drinken van deze negroni betekent dat je James Beard's Open for Good campagne steunt, de stichting die restaurants helpt beter uit de coronacrisis te krijgen.

Flying Dutchmen Cocktails

  • Singel 460, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Whats App Image 2021 09 13 at 10 59 37

Super Lyan

Een breeduit lachende Zana Möhlmann komt aangerend met een gigantische fermentatiefles vol aardbeienshrub. Ondanks de felle neonverlichting is zij altijd het stralende middelpunt van de bar. "Waarom ik fan van de negroni ben? Nou, zelfs als je covid hebt kun je het nog proeven!" Het is altijd lekker binnenkomen bij Super Lyan, de cocktailbar van boutiquehotel Kimpton De Witt in het centrum van Amsterdam.

"Mijn negroni komt je wellicht bekend voor, want we gebruiken dezelfde aardbeienshrub in onze Mayaimi Vice, de signature cocktail van de zaak." JP knikt dorstig. Die kennen we wel. Waarna we haar vriendelijk, doch dringend, verzoeken om een negroni voor ons te bouwen. Zana's creatie smaakt fris, fruitig en wordt geserveerd in een chique champagneglas. Daar worden wij luxepoezen natuurlijk altijd gelukkig van. "Drinken jullie er niet teveel? Anders moet ik opnieuw beginnen met fermenteren."

Met Zana's negroni steun je Lamda Legal, die strijden voor burgerrechten voor de LGBTQ+ community.

Super Lyan

  • Nieuwezijds Voorburgwal 5, Amsterdam
Tell me more
Salmuera Negroni Martin Eisma

Salmuera

"Mijn eerste negroni dronk ik toen ik 17 was. Ik werkte in de keuken en met dit drankje leerde de chef mij dat alle gerechten minimaal drie lagen moeten hebben. Die negroni is eigenlijk de basis voor alles wat ik doe en maak." We zitten aan de bar bij Martin Eisma van Salmuera, één van de beste mixologists van Nederland op dit moment. Zijn drankjes zijn complex, verrassend en komen altijd met een goed verhaal. "Er is een reden waarom ik nooit alle ingrediënten op mijn menukaart zet."

Dat snappen we wel, want zelfs dit artikel is te kort om alle stappen in het productieproces te benoemen... Zijn "Peaches & Cream" Cardinale is eigenlijk niet eens een negroni. (Het hangt ervan af hoe principieel je bent.) De vermouth is vervangen door een aromatische witte wijn, de Campari is geïnfuseerd met witte chocolade en ergens in het proces komen nog incabessen en geroosterde perzik voorbij. Je snapt het al: don't try this at home. Kom het gewoon proeven bij Salmuera.

Van elke verkochte negroni in Salmuera gaat er een deel naar de Restaurant Workers' Community Foundation.


Salmuera

  • Rozengracht 106, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more
Julian Bayuni Vesper Bar Screw Pine Negroni

Ves­per Bar

Deze knusse cocktailbar achter de Haarlemmerstraat blijft zichzelf opnieuw uitvinden. Ook weer in het nieuwste menu genaamd Amuse Booze. Bartender Dino Jules heeft alle cocktails een stukje kleiner gemaakt zodat je nóg gemakkelijker diagonaal door de kaart kunt. Zo kom je vanzelf bij de Screwpine Negroni. Screwpine, een andere benaming voor pandan, waarmee de drank geïnfuseerd is linkt weer terug naar de roots van Jules.

Jules: "Na de lockdown zie ik vooral twee soorten gasten langskomen. De één wil graag herkenbare drankjes drinken die gewoon goed gemaakt zijn. De ander is op zoek naar een vakantiegevoel en wil vooral tropische cocktails of smaken proeven. Deze cocktail en dit menu bedient precies deze gasten." In Vesper Bar runt Jules de show alleen. Om ervoor te zorgen dat hij extra tijd heeft voor zijn gasten maakt hij sommige cocktails aan tafel af. Zo ook zijn Screwpine Negroni. Gezel!

Vesper's charity is Slow Food International, die zich inzetten voor het gebruik van lokale gewassen, dieren en landbouwgebruiken.

Vesper Bar

  • Vinkenstraat 57, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Bar Branie Koffie Banaan Negroni

Branie

"Ben je er al? Wacht ff gap, ik moet nog even een negroni zetten." Remco Babay zet een grote maatbeker op de bar. De vertrouwde ingrediënten gin, Campari en vermouth worden erin gegoten. Met een beetje bananenlikeur. Hierna gaat alles door een filter met Indonesische koffie. De combinatie maakt de negroni vol en zoet. "Ik ben altijd op zoek naar tegenpolen en zoek vanuit daar een manier dat het wel werkt in een drankje." Hoe deze negroni heet? Gewoon Koffie & Banaannegroni. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Met het bestellen van deze negroni steun je Water for People.

Branie

  • Ten Katestraat 26a, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
David Botanero Rotterdam negroni

Botanero

Als je in Rotterdam deze zaak binnenwandelt vind je altijd een lachende David Trampe achter de bar. Maar, op de dag dat we een negroni bij hem komen drinken, zien we 'm niet. Vanwege een gebrek aan koks springt hij bij in de keuken. Gelukkig komt hij wel even een praatje maken én een negroni maken. Last but not least geeft hij het personeel opdracht om allemaal minstens één mezcal met Cityguys te drinken. Topvent.

Geen flauw idee heeft 'ie meer wanneer hij de eerste negroni ooit dronk. "Zal wel een heftige avond zijn geweest." Typisch. Wel vond hij het meteen lekker. Daarom heeft hij er waarschijnlijk zoveel gedronken met zijn maatje Ciro - ook in Italië. David is ook verzot op Mexico en daarom gaat er in zijn negroni Mexicaanse rum, vermouth van Cocchi en natuurlijk Campari. Afgetopt met een schijfje feijoa, voor de geur van tonkaboon. De Peligroni heet 'ie (€12) en als je 'm gaat drinken moet je vragen naar het verhaal wat erbij hoort.

Drink er zoveel mogelijk, want daar steun je Water for People mee.

Botanero

  • Mariniersweg 55, Rotterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
The Rumah Rotterdam Negroni

The Rumah

Nog steeds in Rotterdam kruipen we aan de bar bij Darryl, Eddy en Eva. Gelukkig is er nog plek. Naast ons biertje staat een piña colada uit de slushmachine, want daar staan ze immers bekend om bij The Rumah. We vragen naar hun negroni, want daar komen we natuurlijk eigenlijk voor. Wat hebben ze gemaakt? Darryl en Eddy beginnen keihard te lachen. "Een aardbeienmilkshake, maar dan beter!"

Terwijl we proeven - ze hebben gelijk - wordt uitgelegd dat hun cocktail een combinatie van een milkpunch en een negroni is. En clarified. Omdat citrus en melk tegen elkaar in werken, gaan de proteïnen schiften. Lang verhaal om uit te leggen, maar geloof ons: lekker. Voor 11 euro is 'ie van jou. Ingrediënten? Campari, Ron Colón & Cocchi Americano.

Met het bestellen van deze negroni steun je We Charity, die zich internationaal bezighoudt met educatie en empowerment van jongeren.

The Rumah

  • Oude Binnenweg 110C, Rotterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Kom je met ons proosten op het afsluitende evenement bij Panache op zondag 19 september? Vanaf 19:00 is iedereen welkom voor een negroni van Tim Lefèvre. Vergeet je niet op aanwezig te zetten op ons Facebook-evenement.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!