Spring naar inhoud
Zoeken
Tataki van Rubia Gallega Five Brothers Fat Amsterdam Oost

Lin­naeusstraat: de beste hotspots in Ams­ter­dam Oost

Steven StrijboschSteven

De naam Linnaeusstraat zal niet iedereen bekend in de oren klinken, maar deze weg naast het Oosterpark (en het Tropenmuseum) is de laatste jaren uitgegroeid tot een van onze favoriete plekken van Amsterdam. Vooral het bier smaakt verdraaid lekker aan deze kant van de stad. Tijd voor een overzicht van onze favoriete restaurants en cafés.

Five Broth­ers Fat

Tapas for brunch?! Wij zijn erbij. Bij het nieuwe Five Brothers Fat in Amsterdam Oost gooi je de tafel vol met heerlijke gerechtjes. Versgesneden Serrano ham, oesters, patatas bravas en niet geheel onbelangrijk: gigantische kannen sangria. Vul deze voorgerechtjes aan met Iberico ribs en de nu al legendarische Tataki van Rubia Gallega en je hebt vervolgens gegarandeerd zin in een siësta. Het grote (overdekte) terras zorgt ervoor dat je jezelf in ieder geval un poco in Spanje waant - zelfs in de barre Amsterdamse winter. Salud!

Five Brothers Fat

  • Reinwardtstraat 1, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Sunday Roast Cafe de Tropen

Sunday Roast bij Café de Tropen met sappige ribeye en hartverwarmende cocktails

Café De Tropen

Een van onze favoriete musea in Amsterdam is het Tropenmuseum, dat met haar multiculturele tentoonstellingen een toffe en educatieve afspiegeling is van het aangrenzende stadsdeel. Maar, van cultureel geneuzel krijg je dorst. Gelukkig is daar Café de Tropen. Vooral op een luie zonnige zondag een heerlijke plek. Uitzicht op de Museumtuin, het Oosterpark, fijne deuntjes en het allerbelangrijkste: vleesch. En als je gezelschap tegenvalt: drank.

Een Sunday Roast, een van oorsprong Britse traditie, gaat natuurlijk niet gepaard zonder de nodige alcoholische versnaperingen. Verwacht dus een paar hartverwarmende cocktails en wijnen naast je ribeye en Yorkshire pudding. Perfect voer om afsluitend direct rozig als een rotirolletje in bed te kruipen.

Tijdens de tweede lockdown in corona times hielden we in het bijbehorende Amsterdam Tropen Hotel een staycation. Een hotel dat excelleert in fantastische vergezichten. Zeker in de ochtend waan je jezelf in het midden van Amsterdam, met een soort Zweinstein-esque uitzicht op het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT). Tel daarbij de Molen van Brouwerij 't IJ (direct dorst) en Artis (wij werden wakker door het getoeter van een stel olifanten) bij op en je hebt meteen zin om je eigen stad te exploreren.


Tropenmuseum

  • Linnaeusstraat 2, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Ruk & Pluk

Ruk & Pluk is een icoon (zijn iconen?) in Amsterdam-Oost. Heel veel authentieker ga je een Amsterdamse kroeg niet krijgen. Plakkerig, doorgerookt en met de meest chaotische aankleding die je ooit in een horecazaak zult aantreffen. Het lijkt wel of ze bij Ruk & Pluk vijf keer per jaar voor allerlei gelegenheden slingers ophangen, maar nóóit opruimen. Lui? Ja. Fantastisch? Ook ja. Drankorgels en mafkezen kunnen hun geluk in ieder geval niet op in deze zaak. Waarschijnlijk zijn we daarom fan. Hoe dit beestje aan z’n naam komt is trouwens ooit op fantastische wijze opgetekend door VICE.

Ruk & Pluk

  • Linnaeusstraat 48, Amsterdam
Meerrrr info

Café Kui­jper

Het was toch al zeker een week geleden dat we voor het laatst een artikel hebben geschreven hebben met deze toptent in de hoofdrol. Inmiddels begint het een beetje te lijken alsof we betaald worden door deze zaak, pijnlijk genoeg is die samenwerking totaal eenzijdig. Hint: wij worden er niet rijker van. Wel gelukkiger overigens. Want nergens is het zo fantastisch tanken als in deze zaak, zeker als het lokale cluppie speelt. Jullie hebben er vast wel eens van gehoord: Duivendrecht United. Of was het toch Bijlmerse Boys? Hoe dan ook: JUICHEN!

Café Kuijper

  • Linnaeusstraat 79, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Louie Louie

Louie Louie is de absolute alleskunner in deze lijst. Een zakenafspraak, wijntje met de schoonouders, een sloot pinten met de meiden op het terras precies wanneer Pasen en Pinksteren op één dag vallen; het kan allemaal. Het mist eigenlijk alleen nog een bowlingbaan. Nee, kwats. Gewoon alles klopt aan deze ontbijt/brunch/werk... eh... /dinner/date/borrel/cocktail-plek. Zie je wat ik bedoel? Wel een tikkie gestyleerd allemaal, maar daar zie je na drie mezcal niets meer van.

Louie Louie

  • Linnaeusstraat 11a, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Tap­per­ij De Eeuwige Jeugd

Deze tapperij in Amsterdam Oost is ongeveer drie minuten open en direct uitgegroeid tot een van onze favorieten aan die kant van de stad. Misschien is het de ballenbak in de kelder. Wellicht is het de verleidelijk Lellebel op/achter de tap. Of heeft het meer te maken met de Geinponem, de zeer smakelijke samenwerking met Bulleit Bourbon? Je kunt jezelf voorstellen: als stokoude mannen snoepen wij het allerliefst elke dag wel van de bron van de eeuwige jeugd. Vertaling: het bier is hier lekker. Hup, drinken.

Tapperij De Eeuwige Jeugd

  • Linnaeusstraat, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

De Bier­tu­in

De Biertuin is al jaren een fenomeen in Amsterdam. Ondanks dat we er stiekem niet zo héél vaak meer komen, moeten we dit restaurant toch even benoemen. Het concept van de Biertuin zit namelijk wel in ons straatje: kies een gerstennat uit de Bierbijbel en kies voor kip, spareribs of burgers. Hoe lekker makkelijk wil je het hebben? Ideaal als je met een (grotere) groep vrienden de tafel wil volgooien met potten pils. Ook de Biertuin-locatie op de Prinsengracht is een aanrader - met een toffe (imitatie) binnentuin.

De Biertuin

  • Linnaeusstraat 29, Amsterdam
Tell me more

Je zult het niet geloven, maar er is dus nóg meer moois te halen aan de Linnaeusstraat. Zo kun je cultureel verantwoord tafelen bij Café-Restaurant De Tropen en zijn we stiekem veel te vaak in de Burger ’n Shake geweest. Ja, serieus. Geef het eens een kans. Deze straat helemaal uitspelen is trouwens ook een goed idee, op de kruising met de Middenweg zit namelijk een van beste restaurants van Amsterdam: Jacobsz.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!