Spring naar inhoud
Zoeken
Bar Centraal spruiten

Restau­rant guide: culi­nair veg­e­tarisch eten in Amsterdam

Roger BloemRoger

We weten allemaal dat je bij The Vegan Junkfoodbar prima vegaburgers en loaded fries kunt eten, (zoniet, lees dan onze vette vegan guide), maar waar kun je vegavrienden mee naartoe nemen voor een hoogstaande culinaire ervaring? Cityguys ging op pad en ontcijferde menukaarten met spruiten, schorseneer en meiraap. *opent Google*

Menukaart restaurant Yerba e1556086455162

Die vegetarische menukaart is trouwens donders moeilijk te ontcijferen. Waar we bij een gegrilde pulpo precies weten wat we moeten en kunnen verwachten hebben we bij de groentekaart soms net zoveel moeite als met een dim sum kaart zonder plaatjes.

Yer­ba

In Restaurant Yerba staat chef en eigenaar Walter Marskamp van donderdag t/m maandag fantastische groentegerechten te koken. Deze keukenheld opende vorig jaar met Yerba z’n plant-forward restaurant, wat betekent dat er hier en daar wel een gegrilde pulpo of een wilde ree op de kaart staat, maar dat deze altijd een toevoeging zijn op het vegetarische gerecht dat je gaat eten.

Bij Yerba eet je drie gangen voor €35,-, wat absoluut geen geld is voor het culinaire niveau waarop gekookt wordt. De hoeveelheid aan keuze’s maakt je overigens al snel kiezen voor 4 gangen (€38,-) of meer. Aangezien de gerechten steeds kleiner worden naarmate je meer gangen besteld loop je hier supervoldaan, naar buiten en heb je nog geld over (voor zes gangen betaal je €50,-) voor een cocktailtje in de stad. Wel zo fijn.

Maar wat eet je daar dan? De menukaart wijzigt bijna wekelijks met een paar gerechtjes. Wij aten er winterpeen uit zuitkorst met gemarineerde roodlof en bergamot. De meest knapperige en heerlijke gezoute spruiten die je ooit at en ijs van paddenstoelen en zoethout met een peer gepocheerd in peper, waardoor er een pittige tinteling over je tong gaat bij het smelten van de peer op je tong.

Conclusie: Yerba is een onwijs goede optie als je met een vegavriend uit eten wil, maar ook met mensen bent die per se wel een stukje vlees willen eten.

Yerba

  • Ruysdaelstraat 48, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Restaurant Yerba vega spruiten

De lekkerste spruiten die we ooit aten

Knolselderij met ree Yerba

Tweemaal hetzelfde gerecht, eenmaal met en eentje zonder ree.

Entre­pôt

Er zijn weinig vegetarische gerechten waar wij af en toe cravings naar hebben, maar Restaurant Entrepot heeft het gepresteerd met de gele biet in beurre blanc. Alleen dit gerecht is alleen al dé reden om naar dit restaurant toe te gaan, maar er zijn er meer.

Binnenkomen bij Entrepot is altijd even wennen. Het restaurant, dat zich in een oud biljartzaal heeft gevestigd oogt bij daglicht als een te groot klaslokaal waarin een pop-up restaurant zich heeft gevestigd. Dat gevoel duurt ongeveer twee minuten totdat je zit en je wordt ondergedompeld met de hospitality van het team en je één van de lekkerste broden van de stad krijgt voorgeschoteld. 1-0 voor Restaurant Entrepot.

Die voorsprong geven ze de rest van de avond niet meer uit handen, maar bouwen ze uit met een zeer betaalbare kaart vol kleine gerechtjes. De kaart is wisselend en bevat vaak verrassend veel gerechten zonder vlees. De gele biet in romige beurre blanc brengt de genadeklap. Een fantastisch gerecht waar je letterlijk stil van wordt, zo lekker. Dat er bij het dessert nog allemaal eigengemaakt ijs (zoals bizar heerlijk hooi-ijs) wordt geserveerd is een fenomenale toegift.

Restaurant Entrepot

  • Entrepotdok 8, Amsterdam
Meerrrr info
Gele Biet Entrepot

De legendarische gele biet in beurre blanc

Bole­nius

Het is alweer een jaar geleden dat we aten bij Bolenius, het met 1 Michelinster bekroonde restaurant van Luc Kusters. Een jaar geleden, maar we kunnen het menu nog helemaal dromen, dan doe je iets echt heel goed!

Het groentemenu, met 5 of 7 gangen groenten is een feest om te beleven. De groentes komen zoveel mogelijk uit de eigen moestuin. Het menu trekt het niveau echt next-level als er een vleesmolen aan tafel wordt gezet om er vervolgens wortels doorheen te halen voor een steak tartare die je zelf mag mengen.

Als klap op de vuurpijl komt de sommelier aanzetten met een in klei gebakken rode biet, die aan tafel wordt gesneden en geserveerd alsof je een mooi stukje vlees eet.

De gerechten bij Bolenius zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens vermakelijk en verrassend. Met een prijs van €79,- voor vijf gangen ben je dan ook absoluut niet veel geld kwijt voor wat je krijgt.

Restaurant Bolenius

  • George Gershwinlaan 30, Amsterdam
Meerrrr info
Steak Tartare Bolenius

De DIY wortel steak tartare van restaurant Bolenius

Bar Cen­traal

We eindigen dit artikel met een wijnbar in Amsterdam West, want deze knusse zaak op de Ten Katemarkt heeft altijd een kaart vol leuke gerechten, waarvan het merendeel vaak vegetarisch is.

Waar de meeste gasten hier een gerechtje naast een aantal wijntjes nemen, kiezen wij er graag voor om plaats te nemen aan de bar rond de keuken. Hier heb je onwijs goed zicht op het werk van de chefs, waardoor je al snel verleid wordt om nog een gerechtje proeven. Is dat een probleem? Natuurlijk niet! Vooral omdat deze al vanaf 7 euro voor je neus staan.

Bar Centraal

  • Ten Katestraat 16, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more
Bar Centraal spruiten

De spruiten van Bar Centraal

Menukaart Bar Centraal

De menukaart van Bar Centraal bestaat uit een aantal kleine, betaalbare gerechten.

Uiteraard zijn er nog flink wat restaurants in Amsterdam waar je fantastisch vegetarisch kunt eten. Zo heb je de Libanese keuken van Fenicië, nabij het Leidseplein met heerlijke warme en koude mezzes. Ook aten we de één van de lekkerste vega gerechten in restaurants Jacobsz en kun je fantastisch eten bij de Kas.

Heb jij mooie vega of juist vleestips in Amsterdam voor ons? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter of DM ons op Instagram of Facebook.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!