Spring naar inhoud
Zoeken
Ouzo-proeverij Warehouse

Athene: ouzo moet jij naar de hoofd­stad van Griekenland?

Steven StrijboschSteven

Griekenland is een populaire bestemming bij de Nederlanders. Mits het natuurlijk gaat om een Oh-Oh-Cherso-achtige strandvakantie op Kreta. Maar, Athene... not so much. De bakermat van de democratie is inmiddels het epicentrum van vergane glorie. Toch? Wij checkten of het leent (haha) om af te reizen naar de hoofdstad van Griekenland.

Bar­ley Cargo

Met plusminus 30 bieren van de tap en 200 flesjes is Barley Cargo de beste biertempel van Athene. Ze hebben hier naar eigen zeggen een grote selectie aan Griekse bieren, maar bij ons bezoek had de barman maar liefst zes verschillende Weihenstephaners op de tap. Tja, daar gaat je dagtrip naar de Akropolis.

Barley Cargo

  • Kolokotroni 6, Athene, Griekenland
Meerrrr info
Barley Cargo

Barley Cargo heeft een hele hoop Griekse bieren.

Ware­house

Warehouse is een van de meest complete horecazaken van Athene. Koffie, bier, cocktails en een gigantische wijnkelder; deze plek heeft eigenlijk alles. Locals komen hier vooral om te ontbijten met een strapatsada, een Grieks roerei met gerookte pancetta, volakikaas en tomatenjam. Wij dronken hier gewoon bier, want we zijn basic bitches.

Kijk overigens niet raar op wanneer er een handvol bewapende militairen voor het terras staat: de aangrenzende wijk Exarchia staat bekend als anarchistisch bolwerk, startpunt van anti-kapitalistische rellen en verblijfplaats van krakers, illegale vluchtelingen en drugsverslaafden. Knappe jongen die in deze buurt een stukje muur zónder graffiti kan vinden. Het voordeel: wel lekker goedkope Airbnb-tjes.

Warehouse

  • Valtetsiou 21, Athene, Griekenland
Meerrrr info
Ouzo-proeverij Warehouse

De ouzo-proeverij bij Brettos is simpelweg fantastisch.

Bret­tos

Brettos is de op één na oudste bar van Europa en de oudste distilleerder van Athene. Hier stoken ze hun eigen Ouzo — de lokale Griekse kruidendrank. Ga aan de bar zitten (met een van de mooiste backbars die we ooit hebben gezien) en stel je eigen proefsetje samen. Laat je overigens niet afschrikken door het zaaddodend saaie toeristengebied er omheen, Brettos is de absolute parel van Plaka.

Brettos

  • Kidathineon 41, Athene, Griekenland
Tell me more

Estrel­la

Bij Estrella komt de Atheense jeugd om hun Instagram-account aan te slingeren en hun suikerspiegel een opdonder te geven. De één na de andere gigantische taartcreatie komt hier voorbij. Geen zoete zooi voor ons. Wij gooiden de tafel vol met verschillende brunchgerechten. De favoriet? Ontbijtpizza met bacon, gruyère-kaas en gebakken eieren. Ontbijtpizza. Is er ooit een mooiere woordcombinatie bedacht?

Estrella

  • Romvis 24Α, Athene, Griekenland
Meerrrr info
Estrella Bar Athene

Nu is het nog rustig in de Drunk Sinatra.

Drunk Sina­tra

Het interieur van deze cocktailbar is simpelweg magnifiek: alsof de Chin Chin Club seks heeft gehad met een Austin Powers-film. De backbar staat ramvol prachtige whisky’s, dus het zal je niet geheel verrassen dat we hier een (overigens fantastische) old fashioned bestelden. Op vrijdag- en zaterdagavond is het hier écht heel druk, dus zorg dat je hier redelijk op tijd aan de bar hangt.

Drunk Sinatra

  • Thiseos 16, Athene, Griekenland
Tell me more

Bar­rett

Dit café/club ademt coolheid: dusdanig dat als je hier naar binnen loopt je meteen zin hebt om een zwarte leren jas te kopen met heel veel willekeurige ritsjes. Op de stoep zitten alternatieve jongelui. Mannen met baarden hangen aan de bar. De muren doen dienst als tijdelijke kunstexpositie. ’s Avonds dansen er mooie meiden. Cool, dus. (En nee, deze zaak heeft niets te maken met de natuurproducten van Holland & Barrett.)

Disclaimer: In Athene (en veel andere plaatsen in Griekenland) is er (helaas) vrijwel nergens een rookverbod. Vooral op de bovenverdieping van Barrett leek het alsof iemand per ongeluk een uur lang de rookmachine aan had laten staan. Dat is toch even wennen als je het Nederlandse beleid gewend bent.

Barrett

  • Protogenous 11, Athene, Griekenland
Tell me more
Pita Athene

De beste pita's vind je in de achterstraatjes van Athene, bij bijvoorbeeld Tsiknaboom

Tsikn­a­boom / ΤσικναΜπούμ

In Athene hebben we vooral gedronken… valt wel op hè? Maar daarnaast moet ik toegeven: echt goed eten in de hoofdstad bleek serieus best een uitdaging. Het meest gelukkig werden we van de in achterstraatjes verstopte pita-zaakjes. Met name Tsiknaboom, op steenworp afstand van de foodmarkt, was echt fantastisch. Voor zo’n twee euro heb je al een awesome pita met halloumi (!). Ja, we zeiden halloumi en awesome in één zin. Dan weet je dat het waar is.

Tsiknaboom

  • Pallados 2-4, Athene, Griekenland
Tell me more

Ipi­tou & Six D.O.G.S.

Uiteraard zijn er nog veel meer toffe plekken om te ontdekken in Athene. Bij Ipitou, driemaal winnaar van de beste cocktailbar van Athene, kun je ook heerlijk koffie en biertjes drinken op het terras. En uitgaan? Six D.o.g.s. (zie foto) was helaas gesloten door werkzaamheden, maar die binnentuin (en programmering) ziet er bijzonder geil uit.

Six D.O.G.S.

Six D.O.G.S. is een van de betere uitgaansgelegenheden in Athene

Con­clusie

Zolang je niet verwacht dat Athene een openluchtmuseum is zoals Parijs, Rome of Amsterdam, kan deze stad eigenlijk niet tegenvallen. (Athene is het levende bewijs dat een stad met een waanzinnige historie ook niet romantisch kan zijn.) Voor een paar tientjes vlieg je al naar deze stad en daarnaast is het ook nog vrije goedkoop om te eten, drinken en te overnachten. Met dat in het achterhoofd is Athene absoluut een citytrip waard.

Dé hotspots van Athene op 'n kaartje

Doe ff sociaal joh!