Spring naar inhoud
Zoeken
Braadworst Erfurt Thuringen

Worst, bier en kaste­len. De beste bratwurst van Duit­s­land vind je in Thüringen

Roger BloemJP Schaddé van DoorenRogerJP

Duitsland is wel het land waar je moet zijn om een goede worst te scoren. Eerder waren we al in Berlijn en Leipzig op zoek naar currywurst maar dat is volgens de mensen uit Thüringen niet zoals het hoort. Dus gingen we op zoek naar de Thüringer bratwurst en daar aten we er zo'n tachtienhonderd van om zeker te zijn: dit is de beste worst van Duitsland. Wat je hier verder doet? Bier drinken en kastelen bekijken. En naar Erfurt natuurlijk!

Erfurt Cityguys Roger en JP

Het geheim van de braadwost

Waarom gaan JP en Roger in godsnaam naar Erfurt in Thüringen horen we je denken. Of eigenlijk niet, want de kans is waarschijnlijk groot dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Thüringen ligt in het midden van Duitsland en we gingen hier naartoe om op zoek te gaan naar het geheim van de Braadworst. Dit klinkt wellicht als de Bassie en Adriaan aflevering die je absoluut had moeten zien, maar het is vooral de trip die je moet proeven. Tijdens deze zoektocht ontdekten we ook nog eens de hele stad, waardoor we je ook gewoon kunnen vertellen waar je je koffie en cocktails moet drinken. Ready? Hier komen ze!

Erfurt Cityguys Bratwurst Museum

Om het geheim van de braadworst te ontdekken, moet je er vooral veel testen.

Do you want a nor­mal cof­fee or an Espres­so Mar­ti­ni? We have the best one in Germany”

Koffie of Espres­so Mar­ti­ni bij Epit­o­me Cof­fee Co

Nog nooit vroeg iemand aan ons bij het bestellen van een kop koffie of we niet liever een Espresso Martini wilden. Je vraagt je af of de beste man achter het koffiezetapparaat wist dat we langs zouden komen, maar we kunnen je verzekeren: In dit deel van Duitsland had nog nooit iemand van Cityguys gehoord. Na een volmondig “ja, natuurlijk!” kregen we hier ook nog de vraag met welke bonen de Espresso Martini gemaakt moest worden, waardoor we gelijk snapten dat deze Australische man kon claimen dat hij de lekkerste van Duitsland maakt. Hij schijnt dus ook heel lekkere ‘gewone’ koffies te maken, maar de kans is groot dat je nadat je deze besteld hebt gewoon aan een Espresso Martini zit.

Epitome Coffee Co Erfurt

  • Fischmarkt 8, Erfurt, Duitsland
Tell me more
Epitome Coffee Co

Braad­worst eten

De ‘bratwurst’ uit Thuringen is één van de oudste Braadworstgerechten van Duitsland. Deze goddelijke lange worst bestaat al sinds 1404 (het oudste recept dateert uit 1613) en wordt eigenlijk altijd geserveerd op een klein broodje. Je krijgt eerst het broodje en haalt daar vervolgens je worst mee op zodat je de worst gewoon lekker vast kunt houden, zonder je vingers te verbranden aan de gloeiend hete worst van de barbecue.

Braadworst Erfurt Thuringen

Faust­food

Tijdens onze reis hebben we braadworsten gegeten als ontbijt, lunch, diner en als nachtelijke snack. Dit klinkt wellicht superranzig en dat zou het ook zeker zijn als deze worst zo dik en vet zou zijn als de braadworst uit het schap van je geliefde supermarkt, maar de braadworst uit Thuringen is met z’n 24% vet de minst vette braadworst van Duitsland. Deze worst is het aller-, allerlekkerst als deze bereid wordt boven kolen en dat doen ze dan ook bij Faustfood in Erfurt. Hier eet je voor een scheet en drie knikkers je hele buik vol van de barbecue in een fastcasual setting. Voor deze prijzen moet je overigens niet op de allerbeste service rekenen.

Faustfood

  • Waagegasse 1, Erfurt, Duitsland
Meerrrr info
Faustfood Thuringen Erfurt e1534887103198

Deze man kijkt alsof ie de worst job ever heeft, maar geloof me. Het is er hemels.

Cock­tails

Bij Modern Masters krijg je een menukaart in je handen met alle cocktails die ooit zijn verzonnen met daarnaast nog een flink tal eigen creaties. Dat komt omdat bartender Thorsten Spuhn werkelijk waar alles voor je kan maken. Wij zeggen: roep maar wat je smaak is en de beste man maakt dan vervolgens een cocktail voor je waar ie waarschijnlijk al eens een prijs mee won – want hij pakte bijna alle prijzen die er te pakken zijn.

Modern Masters

  • Michaelisstraße 48, Erfurt, Duitsland
Tell me more
Cocktails Cityguys Erfurt

Wat doe je verder in Thuringen?

Je doet er verstandig aan om met de auto te gaan, dan kun je makkelijk op kastelenjacht en scheur je van het ene dorpje naar ’t andere. Dan kom je ook makkelijk bij het Braadworstmuseum (hoe verzin je het?) waar worstenfreaks alles kunnen leren over de geschiedenis – en natuurlijk ook gewoon kunnen eten en drinken.

Burg Hanstein

Kastelen vind je op bija elke top van een berg hier en wij gingen naar Burg Hanstein omdat we daar bij ‘Klausenhof’ zelf worsten hebben gemaakt. Slapen kun je ook in dit dorp, maar behalve heerlijk eten (en drinken) is er in dit dorp niet veel te beleven. Wij sliepen overigens in een hooiberg. Cityguys. Ja. We raden je stiekem toch gewoon een hotelkamer aan. 😉

Burg Hanstein

  • Hanstein Castle, Bornhagen, Duitsland
Tell me more
Kastelen beklimmen Cityguys Roger

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met het Duits Toerismebureau. Hoewel ze ons op trip zonden om op zoek te gaan naar de beste braadworst van de stad en omstreken vonden we zelf nog flink wat andere tips. We zijn dus betaald om dit artikel te schrijven, maar alle tips komen van ons zelf.

Zelf hebben ze ook flink wat eet en drinktips (en kastelen!). Deze vind je op de website van Germany Travel. Specifieke tips over Thüringen vind je op deze website van Vakantie Thuringen.

Waar moet onze volgende trip heen? Laat het dan weten via Facebook, Twitter, Instagram of stuur ons een mailtje via tips@cityguys.nl

Dit vind je misschien ook wel tof!

Doe ff sociaal joh!