Gent: Altijd feest in Oost-Vlaanderen
Tijdens de welbekende Gentse Feesten is de gehele stad een podium, maar ook buiten deze festiviteiten blijkt Gent gastvrij, fotogeniek en (voor ons uiteraard het meest belangrijk) bijzonder appetijtelijk. Gent is meer dan een ansichtkaartwaardige façade. Lees onze tips voor een idyllisch en smakelijk weekend.
Het Waterhuis aan de Bierkant
Het Waterhuis aan de Bierkant is de beste plek om aan de Gentse grachten te zitten. Om het pittoreske uitzicht, maar ook voor de immense variëteit aan Belgische bieren. 165 sjieke brouwsels, om precies te zijn. Waaronder de drie huisbieren Gandavum, Klokke Roeland en de Mammelokker. Dit etablissement had net zo goed het Bierhuis aan de Waterkant kunnen heten. Of het Cityguys Hoofdkantoor.
Chapeluur
Kijk, op onze horloges is het altijd frituur. Friet-uur, snap je ‘m? Anyway, de Belgen houden van het vet, en naast een Frietje Julientje (met stoofvlees, satésaus en viandel) en een nachtelijke Bicky Burger moet je in Gent naar krokettenhemel Chapeluur. Da’s een kapel met een frituur. Machtig mooi, want laten we eerlijk zijn: als er een god bestaat, had ‘ie waarschijnlijk zin gehad in een truffelkroket. Of wellicht een ‘Shrimply The Best’ — een Belgische klassieker in een krokant jasje. Zoals een local stelt: “Alles is hier kroket”, dat vinden we een prachtige lijfspreuk.
DOK
Bij Dok Brewing in Gent Noord wordt elk bier maar één keer gebrouwen. Daarom zijn er in deze omgebouwde scheepswerf zo’n 30 bieren op tap te proeven. Wat weinig? Gelukkig hebben ze tegenwoordig ook een vast assortiment. Van Pils 13 (ook vreselijk zoepfig bij Café de Welkom) tot Waar Is Loca? (vernoemd naar de hond van de hoofdbrouwer). Dat we hier zelfs de Lambiek met rabarber geweldig vonden zegt voldoende. En echt niet alleen omdat ‘ie Rabarbie & Ken heet.
Wie diagonaal door het menu van Dok Brewing wil gaan (en tegelijkertijd meer wil leren over Belgische bieren), is eigenlijk verplicht om een rondleiding en tasting in te plannen.
RØK / Hal 16
In de industriële setting van het getransformeerde handelsdok van Gent vind je — naast voldoende gerstenat van DOK — drie verschillende eetconcepten. Burgers, Italiaanse specialiteiten, en waar we vooral voor komen: de gigantische hoeveelheid vlees bij RØK. Van een briljante rookworst (i.s.m. met Slagerij de Jaeger) en Røketten (van gerookte varkensschouder) tot een gigantisch stuk buikspek (als je op zaterdag komt). Het gezegde klopt: waar RØK is, is 🔥.
‘t Dreupelkot
Wie het Amsterdamse Wynand Fockink lief heeft, is bij ‘t Dreupelkot aan het goede adres. Alleen plakt de vloer daar in Gent wat meer. Handig, want dan kom je er ook niet zo gemakkelijk weg. In dit jeneverparadijs drink je zo’n 200 verschillende jenevers. Van Ouwe Klare tot exotische smaken. Wij opa’s gaan dan natuurlijk voor de traditionele slurpwaar. Maar, wij discrimineren nimmer, dus nip vooral datgene wat u bekoort. Je merkt, we beginnen er al bijna Vlaams van te babbelen.
Stroom
Een Amerikaan en een Belg komen elkaar tegen in Kirgizië, ra-ra wat doen ze dan? Bier brouwen, blijkbaar. Bij Stroom komen kunst, buurt en bier bij elkaar. Elke maand krijgt een andere kunstenaar expositieruimte in deze knusse microbrouwerij. De kunst zie je vervolgens ook terug op de bierblikken — en bij elke verkoop krijgt de kunstenaar de royalties. Als echte cultuurliefhebbers is dat natuurlijk voldoende reden tot kloeken. Ook tof: het blondbier Schol23 wordt gebrouwen van hop dat in de omliggende straten groeit. Veel lokaler ga je het niet krijgen.
Voor de grote dorstigen (wij, en jij waarschijnlijk ook als je op deze website zit) kun je Brouwerij Stroom meteen het startpunt maken van de Gent Scenic Craft Beer Walk. Zo zie je vrijwel alle historische bezienswaardigheden en culturele hotspots van Gent — zonder droog keeltje. Vinden we toch prettig. Alhoewel, walk, wij Hollanders gaan dan natuurlijk met de fiets — handig te fiksen met de Gent CityCard. Hiermee krijg je o.a. ook gratis toegang tot STAM (het Stadsmuseum Gent), Burcht Gravensteen en Het Belfort.
Jigger’s
Het oude centrum van Gent zit vol oude gewelven die nu dienstdoen als horecagelegenheid. Vervelend als je tafelgenoot op Tinder wilt swipen en er telkens geen bereik is, fantastisch als je een keer een goed gesprek wilt hebben. Hoe gaat het nu écht met je? Wat een weertje, hè! Je hebt dorst? In de cocktailkelder van Jigger’s weten ze die probleemloos te lessen. Vraag naar een cocktail met mezcal, oude jenever of saké en je hebt gegarandeerd een goede bestelling geplaatst.
Au Bön Vivant
De Belgen zijn levensgenieters pur sang, dus daar identificeren wij ons natuurlijk moeiteloos mee. Wij onuitstaanbare Bourgondiërs hebben nu eenmaal soms (lees: altijd) goesting in een degustatie van oesters en wijn voor vier euro. Toevallig serveren ze dat op weekend- en feestdagen in de voortuin van Burcht Gravensteen. Onder de tent van Au Bon Vivant. Geweldig. Fenomenaal. Equivalenten. Etcetera. Proost, op het goede leven.
Niet alleen de burcht komt uit de middeleeuwen. Pinautomaten zijn hier nog niet uitgevonden, dus neem voldoende cash mee.
Bookz&Booze
Altijd al willen weten welke whisky er past bij ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’? Of welke spirit geweldig wegdrinkt bij ‘Geef dat kind een slok jenever’? Oké, die laatste is wat minder lastig, maar de eigenaar van Bookz&Booze weet bij elk boek de perfecte fles te vinden. Tof concept en wat ons betreft een ideaal cadeau-idee voor de thuisblijvers. Of voor jezelf om te nuttigen in de trein terug naar huis natuurlijk.
NH Hotel Belfort
Je zult het eigenlijk niet verwachten, maar wij moeten ook wel eens naar bed. Heel veel relaxter en centraler dan NH Hotel Belfort ga je het niet krijgen in Gent. Op rolafstand van de Korenmarkt, de Sint-Niklaaskerk, de St.-Baafskathedraal (befaamd door kunstwerk Het Lam Gods) en eigenlijk alle andere bezienswaardigheden van Gent. Zoetekauwen vinden NH Hotel Belfort helemaal mooi: bij het ontbijt kun je namelijk zelfs je eigen Belgische wafel maken.
Van Amsterdam tot Dampoort
Dit artikel is tot stand gekomen op aanvraag van Toerisme Vlaanderen en Visit Gent. Dit bureau heeft contacten gelegd tussen ons en lokale ondernemers (zoals Stroom en Dok) en ons voorzien van een City Card zodat we alle musea vrij konden bezoeken. Met NS International zijn we van Amsterdam Centraal naar Gent-Dampoort gereisd. Cityguys is niet betaald voor deze uiting en de hotspots in dit artikel zijn op eigen initiatief bezocht.