AntwerĀpen: de beste bars, restauĀrants en hotspots
Wij notoire bierliefhebbers kunnen natuurlijk alleen maar fan zijn van Antwerpen en haar biercultuur. Toch is er nog veel meer te halen dan een āBollekeā of āPalmkeā. In deze guide lees je de beste plekken om burgers te eten, cocktails te drinken en te chillen in de Scheldestad. Oh, en pintjes pakken hoort er natuurlijk bij.
Bier CenĀtral
Antwerpen staat misschien bekend als de Koekenstad, maar wij zijn toch meer fan van kloeken. Bier Central is een uitstekende eerste halte om aan een bierestafette te beginnen. Dat deze zaak gevaarlijk dichtbij het station zit, helpt ook wel mee. Kun je meteen na de dorstige treinrit zĆ³ de bar inrollen. Met zoān 30 Belgische bieren van het vat en nog eens 300 op fles is het een aardige uitdaging om hier gehele Bierbijbel te nuttigen. We raden het dan ook aan om deze uitdaging te verspreiden over twee of meerdere dagen. Of ons gewoon mee te vragen. Bewust bieren, weetjewel?
āMet de NS InterĀciĀty Direct sta je al binĀnen twee uur op een van de mooiste staĀtions ter wereld.ā
Black Smoke
De jaloersmakende blikken van de Antwerpenaren als we vertelden over onze reservering bij Black Smokeā¦ heerlijk! Het BBQ-restaurant van chef Jord Althuizen is mateloos populair en onze verwachtingen zijn torenhoog. Maar, eerlijk: alleen Black Smoke is al een reden om naar Antwerpen te treinen. Statement. Weten wij ook wel.
Op papier is Black Smoke natuurlijk eigenlijk al een winnaar. Een cocktailbar op de eerste, een vleesrestaurant op de derde en een dakterras op de zesde verdieping. Oh, en een brouwerij bij de buren. Een gemiddelde Cityguy gaat dan direct vragen of er in het gebouw ook appartementen verkrijgbaar zijn. (Helaas niet.)
We starten met de Bone Marrow Luge. Gerookt en gegrilde beenmerg, gelakt met Jack Danielās whisky en daarop een uitstekende hoeveelheid pulled beef. We moeten JP tegenhouden om niet Ć³Ć³k het hele bot op te eten. Roger bestelt er nog een extra shot Jack Danielās bij. Op tafel schuimt de Tripel dāAnvers.
Van de voorgerechten is de brioche met paling Stevenās persoonlijke favoriet. Langzaam gerookte Zeeuwse Oosterscheldepaling, afgewerkt met een misodressing van Duvel 666. Yes, please. Ondertussen is JP bezig met het in hoog tempo wegwerken van de steak tartare. Zelfs de baked beans, met gerookt vlees, een bbq-saus en een heerlijke spice, gaan helemaal op.
Ons toetje is vervolgens een imposante hoeveelheid Rubia Gallega (ā¬95,-); een hele kilo aan excellent Spaans rundvlees, geserveerd uit de pan. (Na een rack honey ribs hadden we nog honger, kan gebeuren.) En Dios mĆo, wat fenomenaal lekker. Deze speciale cuts worden waarschijnlijk uitgedeeld op onze begrafenis. Of onze verjaardag, gezelliger.
Cityguys pro-tip: Eigenlijk hebben we binnen Cityguys maar Ć©Ć©n regel: Bloody Maryās mogen alleen maar tussen 10:00 en 14:00 worden genuttigd. Voor Black Smoke maakten we een uitzondering. En boy, wat is het soms lekker om de regels te breken. De wodka in deze Bloody Mary wordt namelijk gefatwashed in het vet van de bavette, wat de cocktail een heerlijke rokerige smaak meegeeft. Toegegeven, hij ziet er minder sexy uit dan de menukaart doet vermoeden, maar is alsnog een absolute aanrader.
Bocadero
Ergens jammer dat ze deze reeks horecazaken aan de Schelderivier niet Strandwerpen hebben genoemd, maar ja, we zijn natuurlijk niet allemaal city marketeers. Bocadero in de Waagnatie is simpelweg de beste plek in Antwerpen om een zonnestraal te koppen ā oh, en het uitzicht is ook niet verkeerd.
āDe ober lacht nerveus na het horen van onze bestelling. āāDit kriĀjĀgen julĀlieā¦ nooit opā¦ā ChalĀlenge accepted.ā
āLean Back van Fat Joe is waarschiĀjnĀlijk geschreven met deze Rubia GalĀleĀga in het achterĀhoofd. Na elke hap leun je weer even geniĀetend achterover.ā
Relais & ChĆ¢teaux FranQ / GasĀtroĀbar FranQ
Je zult het misschien niet geloven, maar zelfs wij moeten ooit slapen. I know, bizar (en onacceptabel). In Antwerpen eindigen onze nachtelijke escapades standaard in Relais & ChĆ¢teaux FranQ, een voormalig bankgebouw met een prachtige lobby en dito binnenplaats. Na de franco prosecco bij binnenkomst weet je het meteen: dit is een hotel voor ons.
Naast fantastisch slapen (we willen deze bedden eigenlijk meenemen in onze fannypacks), kun je bij FranQ ook nog geweldig eten. Het hotel herbergt namelijk een restaurant met een Michelin-ster Ć©n een Gastrobar met een wat prijsvriendelijkere menukaart. Die moeten we natuurlijk uitspelen. Onze bestelling: Gillardeau-oesters gemarineerd met mango, tequila en chili, beef pastrami van De Laet & Van Haver, een bisque van schaaldieren en tot slot een zalige terrine van ganzenlever met Chartreuse. Dat laatste gerecht is al een reden om linea recta weer terug te gaan naar Antwerpen.
StadsĀbrouwĀerĀij de Koninck
Aan de rand van het Koning Albertpark en de Antwerpse wijk Berchem vind je het imperium van Duvel Moortgat. Althans, dat voelt zeker zo. Sinds 2010 is Duvel de eigenaar van Stadsbrouwerij De Koninck en de daar aangrenzende gebouwen, gevuld met brasserieƫn, rooftopbars en geheime cocktailkelders*.
Voordat je dit toffe gebied gaat verkennen (vergeet de rooftop bij YUST niet) raden we sowieso aan om de brouwerij-tour te doen. Het is gratis met de Antwerpen City Card en je krijgt er ook nog eens twee biertjes bij. Althans, eentje moet je wel zelf tappen. Draaien wij onze hand niet voor om natuurlijk. Of ja, eigenlijk wel dus.
*Benieuwd naar die geheime cocktailkelder (1833)? Stuur ons even een DM op Instagram.
Bezoek Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen
- Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen, Belgiƫ
ā¬ā¬ ā Het liefst elke dag
Smokey Joās Garage
Bij deze zomerpop-up in de oude opslagplaats van Stadsbrouwerij de Koninck komen eigenlijk al onze favoriete Antwerpse zaken bij elkaar. De BBQ-experts van Black Smoke staan achter het vuur, cocktailmakers van o.a. Brasserie Appelmans zijn de bazen van de bar en ter afsluiting bestel je een Duvel 666 om het allemaal weg te spoelen. Alsof Ronaldinho, Johan Cruijff en Kevin De Bruyne samen in Ć©Ć©n elftal spelen. Watertanden. Smokey Joās Garage is geopend van mei tot september, maar check de website voor de exacte openingstijden en -dagen.
Bar Paniek
Chaos, crisis in de zaal, zijn het goedkope biertjes? OkĆ©, doe ze maar allemaal. Bar Paniek is gevestigd in een oud havengebouw aan āt Eilandje, zoān vijf minuten lopen van de MAS. Alsof de NDSM-werf een kindje heeft gemaakt met de Fenix Food Factory. In deze gigantische werkplaats (en op het grote terras) scoor je tapbiertjes voor ā¬2,-. Moet je hebben.
Bar Paniek
- Kattendijkdok-Oostkaai 21B, Antwerpen
ManĀhatĀtnās Burgers
Deze burgerzaak kenden we al van onze avonturen in Brussel, maar Manhattn's is gelukkig ook in Antwerpen te vinden. Nu komen we niet heel snel op de Groenplaats, maar als we in de buurt zijn hebben we altijd even zin in een snelle kipburger. Naast een pintje bestel je dan als sides nĆ³g twee burgers: de Rockefeller (bacon en gekarameliseerde ui) en de Gatsby (emmentaler en truffelmayo). Bij bierdrinken hoort namelijk een goede burgerbodem.
DogĀma
Onze citytrips zijn pas compleet wanneer we minimaal een aantal cocktailbars bezocht hebben. Voor cocktailtips bij onze zuiderburen schakelen we altijd onze Belgische cocktailhero Tim LefĆØvre in. Waar Dogma boven aan zijn lijstje staat. Deze chille toegankelijke speakeasy heeft alles wat je verwacht van een klassieke cocktailbar. Klassiek ingericht met net interieur. Muziek met een jaren '20 vibe (die van de vorige eeuw) en een menukaart vol goede en unieke drankjes.
Roger ging helemaal los op de volle Bloody Mary (ā¬15,-) met hoi sin en chipotle Amontillado cherry, terwijl JP vooral genoot van een Japanese Blossom (ā¬13,50); een elegante dry martini met lychee en fino cherry en grapefruit.
Camino
Een paar straten buiten het toeristische gedeelte van het centrum vind je Camino. Hier kwamen wij voor een schijnbaar legendarisch broodje buikspek dat helaas al een tijdje niet meer op het menu stond. Niet getreurd, want het buikspek was alsnog te vinden in de bibimbap bowl. Een Koreaanse kom rijst met verschillende ingelegde groenten, saus en dus een aantal flinke plakken buikspek. Uitstekend.
Otomat
Als je Antwerpen echt wil verkennen loop je een dag naar het noorden van de stad om het oude havengedeelte te verkennen. Hier zijn oude scheepsloodsen omgebouwd tot toffe horecaspot als Bar Paniek, Zomerbar en het eerder genoemde Bocadero, omdat de keeltjes van al dat lopen redelijk dorstig worden raden wij een tussenstop aan voor een Duveltje bij Otomat. Omdat ze hier pizza's maken met biergist in het deeg zijn de pizza's extra krokant. Dat konden wij natuurlijk niet overslaan. De ritmo de la nacho met guacamole eet weg als een schaal loaded nacho's en is daarom de perfecte snack tussen lunch en diner.
Tram 3
Wie in het centrum van Antwerpen loopt moet een biertje doen met de locals. Nergens kan dat beter dan bij Tram 3. Een toffe tent met uiteraard een flinke selectie aan bieren en verschrikkelijk aardige lui achter de bar. Bij lekker weer raden we je aan om helemaal door de zaak te lopen om plaats te nemen op het kleine verborgen terrasje. Hier heb je dƩ kans om Papegaie van de tap te bestellen: een heerlijk ongefilterd blond biertje dat wegdrinkt als vruchtensap met verraderlijk hoog alcoholpercentage van 8%, wat helemaal verklaart waardoor je na drie pinten elkaar begint na te praten.
Le SoufĀfleur
Verborgen in het centrum van Antwerpen vind je cocktailbar Le Souffleur. Vernoemt naar de toneelfluisteraars uit het theater. Om hier binnen te komen draai je het juiste nummer op de telefoon die je achter in de zaak vind. (Don't worry, de hints zijn duidelijk).
Dit is de perfecte spot om je avond te beginnen met een aantal drankjes en kleine snacks. Omdat de bar verstopt zit in een koffiezaak raden we je uiteraard de espresso martini aan. Daarnaast vind je op het programma een drie aged cocktails. De negroni, een manhattan en een martini. Uiteraard kunnen we niet zomaar de locatie van deze verborgen parel prijsgeven, dus we wensen je vooral veel succes met het vinden van de juiste koffiezaak. Toi toi toi!