Spring naar inhoud
Zoeken

Antwer­pen: de beste bars, restau­rants en hotspots

Steven StrijboschJP Schaddé van DoorenRoger BloemStevenJP & Roger

Wij notoire bierliefhebbers kunnen natuurlijk alleen maar fan zijn van Antwerpen en haar biercultuur. Toch is er nog veel meer te halen dan een ‘Bolleke’ of ‘Palmke’. In deze guide lees je de beste plekken om burgers te eten, cocktails te drinken en te chillen in de Scheldestad. Oh, en pintjes pakken hoort er natuurlijk bij.

Bier Cen­tral

Antwerpen staat misschien bekend als de Koekenstad, maar wij zijn toch meer fan van kloeken. Bier Central is een uitstekende eerste halte om aan een bierestafette te beginnen. Dat deze zaak gevaarlijk dichtbij het station zit, helpt ook wel mee. Kun je meteen na de dorstige treinrit zó de bar inrollen. Met zo’n 30 Belgische bieren van het vat en nog eens 300 op fles is het een aardige uitdaging om hier gehele Bierbijbel te nuttigen. We raden het dan ook aan om deze uitdaging te verspreiden over twee of meerdere dagen. Of ons gewoon mee te vragen. Bewust bieren, weetjewel?

Met de NS Inter­ci­ty Direct sta je al bin­nen twee uur op een van de mooiste sta­tions ter wereld.”
Bar Central Antwerpen

Black Smoke

De jaloersmakende blikken van de Antwerpenaren als we vertelden over onze reservering bij Black Smoke… heerlijk! Het BBQ-restaurant van chef Jord Althuizen is mateloos populair en onze verwachtingen zijn torenhoog. Maar, eerlijk: alleen Black Smoke is al een reden om naar Antwerpen te treinen. Statement. Weten wij ook wel.

Op papier is Black Smoke natuurlijk eigenlijk al een winnaar. Een cocktailbar op de eerste, een vleesrestaurant op de derde en een dakterras op de zesde verdieping. Oh, en een brouwerij bij de buren. Een gemiddelde Cityguy gaat dan direct vragen of er in het gebouw ook appartementen verkrijgbaar zijn. (Helaas niet.)

We starten met de Bone Marrow Luge. Gerookt en gegrilde beenmerg, gelakt met Jack Daniel’s whisky en daarop een uitstekende hoeveelheid pulled beef. We moeten JP tegenhouden om niet óók het hele bot op te eten. Roger bestelt er nog een extra shot Jack Daniel’s bij. Op tafel schuimt de Tripel d’Anvers.

Van de voorgerechten is de brioche met paling Steven’s persoonlijke favoriet. Langzaam gerookte Zeeuwse Oosterscheldepaling, afgewerkt met een misodressing van Duvel 666. Yes, please. Ondertussen is JP bezig met het in hoog tempo wegwerken van de steak tartare. Zelfs de baked beans, met gerookt vlees, een bbq-saus en een heerlijke spice, gaan helemaal op.

Ons toetje is vervolgens een imposante hoeveelheid Rubia Gallega (€95,-); een hele kilo aan excellent Spaans rundvlees, geserveerd uit de pan. (Na een rack honey ribs hadden we nog honger, kan gebeuren.) En Dios mío, wat fenomenaal lekker. Deze speciale cuts worden waarschijnlijk uitgedeeld op onze begrafenis. Of onze verjaardag, gezelliger.

Black Smoke

 • Boomgaardstraat 1, Antwerpen

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Cityguys pro-tip: Eigenlijk hebben we binnen Cityguys maar één regel: Bloody Mary’s mogen alleen maar tussen 10:00 en 14:00 worden genuttigd. Voor Black Smoke maakten we een uitzondering. En boy, wat is het soms lekker om de regels te breken. De wodka in deze Bloody Mary wordt namelijk gefatwashed in het vet van de bavette, wat de cocktail een heerlijke rokerige smaak meegeeft. Toegegeven, hij ziet er minder sexy uit dan de menukaart doet vermoeden, maar is alsnog een absolute aanrader.

Bocadero

Ergens jammer dat ze deze reeks horecazaken aan de Schelderivier niet Strandwerpen hebben genoemd, maar ja, we zijn natuurlijk niet allemaal city marketeers. Bocadero in de Waagnatie is simpelweg de beste plek in Antwerpen om een zonnestraal te koppen — oh, en het uitzicht is ook niet verkeerd.

Bocadero

 • Rijnkaai 150, Antwerpen

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Bocadero Antwerpen Cityguys
De ober lacht nerveus na het horen van onze bestelling. Dit kri­j­gen jul­lie… nooit op…” Chal­lenge accepted.”
Lean Back van Fat Joe is waarschi­jn­lijk geschreven met deze Rubia Gal­le­ga in het achter­hoofd. Na elke hap leun je weer even geni­etend achterover.”

Relais & Châteaux FranQ / Gas­tro­bar FranQ

Je zult het misschien niet geloven, maar zelfs wij moeten ooit slapen. I know, bizar (en onacceptabel). In Antwerpen eindigen onze nachtelijke escapades standaard in Relais & Châteaux FranQ, een voormalig bankgebouw met een prachtige lobby en dito binnenplaats. Na de franco prosecco bij binnenkomst weet je het meteen: dit is een hotel voor ons.

Naast fantastisch slapen (we willen deze bedden eigenlijk meenemen in onze fannypacks), kun je bij FranQ ook nog geweldig eten. Het hotel herbergt namelijk een restaurant met een Michelin-ster én een Gastrobar met een wat prijsvriendelijkere menukaart. Die moeten we natuurlijk uitspelen. Onze bestelling: Gillardeau-oesters gemarineerd met mango, tequila en chili, beef pastrami van De Laet & Van Haver, een bisque van schaaldieren en tot slot een zalige terrine van ganzenlever met Chartreuse. Dat laatste gerecht is al een reden om linea recta weer terug te gaan naar Antwerpen.

Relais & Châteaux FranQ

 • Kipdorp, 2000 Antwerpen, Antwerpen, België

€€€ — Af en toe

Tell me more

Stads­brouw­er­ij de Koninck

Aan de rand van het Koning Albertpark en de Antwerpse wijk Berchem vind je het imperium van Duvel Moortgat. Althans, dat voelt zeker zo. Sinds 2010 is Duvel de eigenaar van Stadsbrouwerij De Koninck en de daar aangrenzende gebouwen, gevuld met brasserieën, rooftopbars en geheime cocktailkelders*.

Voordat je dit toffe gebied gaat verkennen (vergeet de rooftop bij YUST niet) raden we sowieso aan om de brouwerij-tour te doen. Het is gratis met de Antwerpen City Card en je krijgt er ook nog eens twee biertjes bij. Althans, eentje moet je wel zelf tappen. Draaien wij onze hand niet voor om natuurlijk. Of ja, eigenlijk wel dus.

*Benieuwd naar die geheime cocktailkelder (1833)? Stuur ons even een DM op Instagram.

Bezoek Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen

 • Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen, België

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
De Koninck Biertasting Antwerpen

Smokey Jo’s Garage

Bij deze zomerpop-up in de oude opslagplaats van Stadsbrouwerij de Koninck komen eigenlijk al onze favoriete Antwerpse zaken bij elkaar. De BBQ-experts van Black Smoke staan achter het vuur, cocktailmakers van o.a. Brasserie Appelmans zijn de bazen van de bar en ter afsluiting bestel je een Duvel 666 om het allemaal weg te spoelen. Alsof Ronaldinho, Johan Cruijff en Kevin De Bruyne samen in één elftal spelen. Watertanden. Smokey Jo’s Garage is geopend van mei tot september, maar check de website voor de exacte openingstijden en -dagen.

Smokey Jo's Garage

 • Boomgaardstraat 17, 2018 Antwerpen, België

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Bar Paniek

Chaos, crisis in de zaal, zijn het goedkope biertjes? Oké, doe ze maar allemaal. Bar Paniek is gevestigd in een oud havengebouw aan ’t Eilandje, zo’n vijf minuten lopen van de MAS. Alsof de NDSM-werf een kindje heeft gemaakt met de Fenix Food Factory. In deze gigantische werkplaats (en op het grote terras) scoor je tapbiertjes voor €2,-. Moet je hebben.

Bar Paniek

 • Kattendijkdok-Oostkaai 21B, Antwerpen
Tell me more
Bar Paniek Antwerpen

Man­hat­tn’s Burgers

Deze burgerzaak kenden we al van onze avonturen in Brussel, maar Manhattn's is gelukkig ook in Antwerpen te vinden. Nu komen we niet heel snel op de Groenplaats, maar als we in de buurt zijn hebben we altijd even zin in een snelle kipburger. Naast een pintje bestel je dan als sides nóg twee burgers: de Rockefeller (bacon en gekarameliseerde ui) en de Gatsby (emmentaler en truffelmayo). Bij bierdrinken hoort namelijk een goede burgerbodem.

Manhattn's Antwerpen

 • Groenplaats 1, Antwerpen

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Burger Brussel

Dog­ma

Onze citytrips zijn pas compleet wanneer we minimaal een aantal cocktailbars bezocht hebben. Voor cocktailtips bij onze zuiderburen schakelen we altijd onze Belgische cocktailhero Tim Lefèvre in. Waar Dogma boven aan zijn lijstje staat. Deze chille toegankelijke speakeasy heeft alles wat je verwacht van een klassieke cocktailbar. Klassiek ingericht met net interieur. Muziek met een jaren '20 vibe (die van de vorige eeuw) en een menukaart vol goede en unieke drankjes.

Roger ging helemaal los op de volle Bloody Mary (€15,-) met hoi sin en chipotle Amontillado cherry, terwijl JP vooral genoot van een Japanese Blossom (€13,50); een elegante dry martini met lychee en fino cherry en grapefruit.


Dogma

 • Wijngaardstraat 5, Antwerpen

€€€ — Af en toe

Tell me more
Dogma Cocktailbar Antwerpen JP Roger en Steven Cityguys

Cityguys Pro-Tip: Deze speakeasy heeft nóg een verborgen gedeelte te hebben wanneer je onderaan de trap de kast doorgaat.

Camino

Een paar straten buiten het toeristische gedeelte van het centrum vind je Camino. Hier kwamen wij voor een schijnbaar legendarisch broodje buikspek dat helaas al een tijdje niet meer op het menu stond. Niet getreurd, want het buikspek was alsnog te vinden in de bibimbap bowl. Een Koreaanse kom rijst met verschillende ingelegde groenten, saus en dus een aantal flinke plakken buikspek. Uitstekend.

Camino

 • Muntstraat 4, Antwerpen

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Camino Antwerpen Buikspek

Otomat

Als je Antwerpen echt wil verkennen loop je een dag naar het noorden van de stad om het oude havengedeelte te verkennen. Hier zijn oude scheepsloodsen omgebouwd tot toffe horecaspot als Bar Paniek, Zomerbar en het eerder genoemde Bocadero, omdat de keeltjes van al dat lopen redelijk dorstig worden raden wij een tussenstop aan voor een Duveltje bij Otomat. Omdat ze hier pizza's maken met biergist in het deeg zijn de pizza's extra krokant. Dat konden wij natuurlijk niet overslaan. De ritmo de la nacho met guacamole eet weg als een schaal loaded nacho's en is daarom de perfecte snack tussen lunch en diner.

Otomat

 • Van Schoonbekeplein 11, Antwerpen

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Tram 3 Antwerpen JP

Tram 3

Wie in het centrum van Antwerpen loopt moet een biertje doen met de locals. Nergens kan dat beter dan bij Tram 3. Een toffe tent met uiteraard een flinke selectie aan bieren en verschrikkelijk aardige lui achter de bar. Bij lekker weer raden we je aan om helemaal door de zaak te lopen om plaats te nemen op het kleine verborgen terrasje. Hier heb je dé kans om Papegaie van de tap te bestellen: een heerlijk ongefilterd blond biertje dat wegdrinkt als vruchtensap met verraderlijk hoog alcoholpercentage van 8%, wat helemaal verklaart waardoor je na drie pinten elkaar begint na te praten.

Tram 3

 • Oude Koornmarkt 38, Antwerpen

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Le Souffleur Cocktails Antwerpen

Le Souf­fleur

Verborgen in het centrum van Antwerpen vind je cocktailbar Le Souffleur. Vernoemt naar de toneelfluisteraars uit het theater. Om hier binnen te komen draai je het juiste nummer op de telefoon die je achter in de zaak vind. (Don't worry, de hints zijn duidelijk).

Dit is de perfecte spot om je avond te beginnen met een aantal drankjes en kleine snacks. Omdat de bar verstopt zit in een koffiezaak raden we je uiteraard de espresso martini aan. Daarnaast vind je op het programma een drie aged cocktails. De negroni, een manhattan en een martini. Uiteraard kunnen we niet zomaar de locatie van deze verborgen parel prijsgeven, dus we wensen je vooral veel succes met het vinden van de juiste koffiezaak. Toi toi toi!

Le Souffleur

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Dé hotspots van Antwerpen op 'n kaartje

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!