Spring naar inhoud
Zoeken
Jopenkerk Bier Haarlem

Haar­lem: het mooie zus­je van Amsterdam

JP Schaddé van DoorenJP

Haarlem is een prachtige stad. Of je hier nu komt voor een museum, een goede lunch, een uitgebreid diner of een gezellige borrel; the place to be. Niet per se als vrijgezel, want Haarlem heeft waarschijnlijk de hoogste dichtheid aan stelletjes van heel Nederland. Als je een bed nodig hebt dan kun je dus het best terecht aan 't Houtplein bij het Carlton Square Hotel en niet op Tinder. Waar moet je verder precies zijn? Cityguys zocht het voor je uit.

Eten in Haarlem

Wat onze favoriete restaurants zijn lees je hieronder, maar we hebben nog wel wat tips. Zo is de Roast Chicken Bar heel chill, moet je zeker een keer lunchen bij Metzo, een broodje Ballerina scoren bij PaRi en lunchen bij Jamón Jamón Delicatessen.

Frenchie

Frenchie is de Franse Bulldog die hier zo af en toe in de zaak is. Hier eet je fantastische taco’s, bestel je bijna altijd de nachos, drink je wijn, bier en cocktails en geniet je de hele dag door. Behalve zondagavond (en maandag), want dan zijn ze gesloten om zelf uit eten te gaan. Vinden wij natuurlijk de beste reden ever.

Frenchie

  • Gedempte Oude Gracht 46, Haarlem
Tell me more
Finch Haarlem Tacos
Nachos Finch Haarlem Cityguys

Meneer Frans

Meneer Frans is de beste plek voor als de zon schijnt. Nog niet heel Haarlem heeft dit terras gevonden, wat niet gek is. Je moet door een sportzaak om er te komen maar als je er dan eenmaal bent en de kaart bekijkt, dan weet je nooit wat je moet kiezen. Omdat namelijk alles een goed idee is. Een kaasfondue in een brioche bol bijvoorbeeld, de pittige kip of alles met avocado.

Meneer Frans

  • Gedempte Oude Gracht 90-92, Haarlem
Tell me more

ML

Naast een hotel is dit een bistro, vind je er een bar en een enorm terras. Midden in het gebouw zit nog een parel verstopt, namelijk een restaurant met een Michelinster – waar je ML misschien al van kende. Je zou je hier dus gerust een heel weekend kunnen vermaken, maar er staan nog meer locaties in deze lijst. In 2018 zijn ze verhuisd naar deze locatie en hier werken ze vanuit verschillende keukens om je fantastisch eten en heerlijke drankjes te serveren.

Restaurant ML

  • Klokhuisplein 9, Haarlem
Meerrrr info
Manen ML lemoncurd rest gerecht

Bar & Kitchen Zocher

Wij aten in dit restaurant aan de chef’s table en dat is van harte aan te raden. Chef Bastiaan Koenders verzorgt dan namelijk naast goed eten ook een avond vol vermaak. Of je er nu komt voor een burger of het chefsmenu (kies het chefsmenu, drie gangen voor €29,50), hier zit je goed. Heb je geen zin in eten? Ook goed. Dan drink je cocktails aan de bar bij Pank, die zijn top en de mensen achter de bar houden – net als de chef – wel van een geintje. Veel plezier!

Hotel Haarlem Zucher
Je wist al dat Cityguys gek zijn op jopen, maar we zijn ook echt hele­maal leip van Jopenbier.”

De Jopenkerk

Je wist al dat Cityguys gek zijn op jopen, maar we zijn ook echt helemaal leip van Jopenbier. Wist je dat het eerste biertje van deze brouwer Witte Rook heet? En dat ze dat jaarlijks in een kleine batch maken – en dat ie heerlijk is? In de Jopenkerk is het bier net zo goedkoop/duur als in de rest van de stad, omdat ze graag hebben dat je overal Jopenbier drinkt. Doe dat dus zeker, maar kom hier even voor een proeverij (pairing met food: goed idee!). Met wat geluk staat biersommelier Jelle aan je tafel. Met 20 jaar ervaring in de horeca en al 8 jaar bij Jopen weet hij je alles te vertellen over zowel de kerk als het bier. Heel leuk!

Jopenkerk

  • Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem
Tell me more
Jopenkerk Bier Haarlem
Bierproeverij Jopenkerk Haarlem

Bar Wig­bolt en Stiel’s

Bij Wigbolt vind je alle Haarlemse mannen die in hun overhemd een gintonic staan te klappen en de bijbehorende mevrouwen. Mooie bar, tikkeltje druk soms maar wel heel gezellig. Een klein stuk verderop vind je Cafe Stiel’s, met veel livemuziek en hier kan het dak er soms zomaar helemaal vanaf gaan. Je vindt 1 van deze 2 locaties sowieso leuk. Als bijna alles dicht is kun je naast Stiel’s nog naar Bugsy’s om iemand te scoren. Je hebt het niet van ons.

Cafe Stiel's

  • Smedestraat 21, Haarlem
Tell me more

Frans Hals Museum

Na een avondje goed drinken kun je prima van je kater af komen in Haarlem. Of eigenlijk meer buiten de stad; aan het strand bij Zandvoort of Bloemendaal is het bijna altijd genieten. In de stad zijn musea genoeg te vinden en onze favoriet is het Frans Hals Museum. Niet alleen een prachtig pand, ook een heerlijke tuin en niet te vergeten: kunst waar je u tegen zegt.

Frans Hals Museum

  • Groot Heiligland 62, Haarlem
Meerrrr info

Verder te doen in Haarlem?

Met kinderen moet je langs bij meneer Paprika, voor lunch of gewoon vanwege het speelgoed wat ze er verkopen. Als je in de buurt bent dan koop je een bos bloemen bij Dennis Flowers (en doe de groeten van Cityguys). De leukste events in de stad zijn Haarlem Jazz & More, Haarlem Culinair, Lammetjesdag en Proefpark Haarlem. Veel plezier!

Heb jij mooie tips voor ons? Hebben we toch nog wat gemist? Kan natuurlijk gebeuren! Mail ons dan via tips@cityguys.nl en dan komen we graag langs om te proeven. Deel een like uit op onze Facebookpagina, dan zorgen wij ervoor dat je op de hoogte blijft van al het leuks de komende tijd.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!