Arnhem: verrassende stedentrip in Gelderland
Vroeger waren er maar drie redenen om naar Arnhem te gaan: 1) whisky drinken op de Veluwe, 2) drie punten pakken in het GelreDome en 3) de trein naar Nijmegen. Anno 2024 is er ontzettend veel veranderd in de stad. Lees onze tips voor een verrassende en bijzonder smakelijk weekend in Arnhem.
The Church
Chef-kok Bart Leussink en maitre Janiek van den Broeck hebben met The Church een (verborgen) Lutherse kerk omgetoverd tot een waanzinnige restaurantervaring. Wellicht vinden mensen graffiti in een kerkomgeving godslastering, maar hier past het. Net als de "zwevende" hotelkamers in de nok van de kerk. Zodoende kun je dus, als je écht niet meer weg wilt (of kunt), ook nog blijven slapen.
Dan het eten, want slapen is voor dagjesmensen. Wij dineren de 9-gangen Chef Experience aan de chef's table: een open keuken midden in de kerk. Zo zit je tussen de kerkbanken ineens hemels te dineren. De setting is duidelijk minder stijf dan bij andere high-end dining spots waar we de afgelopen tijd hebben mogen plaatsnemen. Begrijp ons niet verkeerd: het blijft wel serieus lekker.
De amuse van hamachi met hollandaise en een sorbet van geoxideerde paddenstoel zet direct de toon. De gepekelde en gerookte ribeye met sherry wordt na het serveren prachtig gecompleteerd door de chefs. De snoekbaars met lardo di colonnata is fenomenaal. Over de matchende wijnen zijn we al even sprakeloos. Volgens de overlevering zit Roger nog steeds verliefd aan de bar.
In 2024 maakte The Church haar debuut in de Michelingids. Een ster ontbreekt nog. Al hebben ze die niet nodig om overduidelijk te shinen.
Als import-Amsterdammer heeft “Church” wellicht een iets andere bijsmaak, maar geloof ons: hier in Arnhem is het óók heet. Al is het op een andere smakelijke manier. En met minder leren riempjes, maar dat terzijde.
JANS’
Naast het Musis Sacrum & Stadstheater in Arnhem vind je JANS'. Een gigantische halfronde zaak met groot terras en dito bar. Het is duidelijk dat dit een all-day concept is voor jong én oud. Van leestafel tot wijnbar. Iedere woensdag staat er hier een ander wildgerecht op het menu. Op het terras zit de halve stad zonnestralen te koppen.
Wij komen hier voor de lunch, of ja, een rits "Genietmomenten" — tussengerechten van plusminus €15,-. De sticky rib komt met echt een fantastische sambal, het eendenboutje blijkt het verkleinwoord onwaardig. Wat een unit. Bij het chef's menu (€45,-) krijg je vier van deze "verleidelijke genietmomenten" voor de prijs van drie. Dat is best een goede deal hè. IJskoude Cornet erbij en het weekend kan beginnen.
De toekomstplannen van JANS' lijken eindeloos. Blijkbaar zijn er óók nog plannen voor een dakterras en aparte borrelbar.
Hotel Haarhuis
Wat een transformatie heeft het stationsplein van Arnhem de afgelopen decennia doorgemaakt. Een beetje scepticus kent het amper terug. Al is gelukkig niet álles van glimmend glas en oersaai staal. Het eeuwenoude Haarhuis staat er nog, met een nieuwe lotbestemming: het beste hotel van de regio te worden. Dat is best wel gelukt. Met Hotel Haarhuis heeft Arnhem haar eerste vijfsterrenhotel.
Wij verblijven in een van de "City Boardrooms", met eigen bad, keuken én gigantische tafel om aan te werken. Zo worden we toch een beetje gedwongen om daadwerkelijk te arbeiden tijdens ons verblijf in Arnhem. En deze guide te schrijven, bijvoorbeeld. Het blijkt dat er ook nog kamers zijn met een eigen sauna. Dat leidt vanzelfsprekend tot spraakmakende badjasavonturen.
Ook als je niet hoeft te overnachten heeft Hotel Haarhuis uitstekende redenen om binnen te stappen. In rooftopbar BLOU kijk je over het centrum van Arnhem met een cocktail in de klauwen. Beneden heeft Restaurant LOCALS alle ingrediënten om een succes te worden. Hier wordt met lokale seizoensgroenten gekookt, het liefst geplukt uit hun eigen vertical farm. Met Triptyque's Niven Kunz als culinair adviseur moet dat wel goed komen.
Dan is er ook nog The Storage, een whiskybar in de kelder van Hotel Haarhuis. Helaas hadden we nog niet de kans om die te exploreren. Moeten we weer terug. Verdorie.
Foodhall Arnhem
Genoeg van horeca in omgebouwde kerken? Bij de Foodhall Arnhem aan de Rijnkade kun je even op vakantie naar twaalf verschillende bestemmingen. Via de (verstopte) ingang loop je zo een andere wereld gedaan. En eerlijk: dat is écht knap gedaan. Hier eet je pizza, ceviche en mezzes — er is zelfs een Carpaccio Club. Aan de centrale bar drink je een rits cocktails, of een sloot speciaalbier.
In de zomer kun je hier ook terecht voor stadsstrand Rose's Beach.
DAVO proeflokaal
Ook gevestigd aan de Rijnkade is het proeflokaal van bierbrouwerij DAVO uit Deventer. Fijn als afsluiter van een zomerdag aan het water, een dagje sightseeing of als je gewoon even zin hebt om 15 verschillende bieren te proeven. Absolute uitblinkers zijn het huisbier Caféracer en brouwersfavo Roadtrip. Moeten we nu ook een keer naar Deventer voor een artikel? Eigenlijk wel hè.