Spring naar inhoud
Zoeken
Eierbal groningen

Gronin­gen: ide­ale ste­den­trip in het Hoge Noorden

JP Schaddé van DoorenJP

Je wilt een weekend weg en je hebt geen flauw idee waarheen. Je hebt Amsterdam en Rotterdam inmiddels wel gezien, hoeft niet zo nodig naar het buitenland maar wilt wel iets leuks. "Er gaat niets boven Groningen" zeggen ze er zelf en we zijn het daar wel mee eens. We gingen er langs om de beste restaurants te selecteren en de nodige drankjes te drinken. Met deze tips ga je je in Groningen goed vermaken!

Slapen

Groningers zijn fantastische mensen en als het om regels gaat, dan weten ze wel hoe ze de burger tevreden moeten houden. Er is altijd wel een kroeg open want de stad kent geen sluitingstijden, dus je hoeft niet per se een kamer te boeken. Het is ook nog eens een studentenstad, dus als je in die kroeg een beetje je best doet dan komt die ‘slaapplek’ ook wel goed. Maar stel je voor dat je wel de zekerheid van een kamer wilt hebben, dan worden wij heel blij van het zeer betaalbare Student Hotel dat zich aan de noordkant van de stad bevindt.

Student Hotel Groningen

  • Boterdiep 9, Groningen
Tell me more

Eten & Drinken

Je kan Groningen niet uit zonder een eierbal te hebben gegeten. Ze verkopen deze snacks in praktisch iedere snackbar dus zorg dat je er eentje te pakken krijgt. Verder hebben we nog wat andere toppers van restaurants bezocht waar we nogal over te spreken waren.

Eierbal groningen

Block & Barrels

Midden in het centrum zit Block & Barrels enigszins verborgen, maar als je het eenmaal gevonden hebt dan zul je hier blij van worden. Dit restaurant heeft vlees, veel vlees. Goed vlees. Je kunt hier zomers heerlijk in de binnentuin op het terras zitten en genieten van de biertjes die broers Mark & David voor je hebben geselecteerd. De knappe bediening zal je adviseren over welke gedroogde worst je moet nemen, wat op dat moment het beste stuk vlees van de braai is (de broers zijn Zuid-Afrikaans) en ervoor zorgen dat je optimaal geniet. Als je met een groep komt eten, dan kun je een grote vleesplank bestellen, zoals die hieronder op de Cityguys instagram te zien is.

Block & Barrels

  • Hoogstraatje 3-5, Groningen
Meerrrr info
Black n Barrels Groningen Vlees Restaurant

Hanasato

Heb je wel eens sushi gegeten bij zo’n Shabu Shabu? Dat noemen wij altijd de McDonald’s van de sushi – en dat kan natuurlijk ook heerlijk zijn. Maar Shabu-shabu is een Japans gerecht om de smaak van wagyu vlees nog beter uit te laten komen. Je gaart het vlees door het kort in een zogenaamde dashi-bouillon te leggen, samen met de groenten die je erbij geserveerd krijgt. Het goedkoopste menu (met black angus) eet je voor iets meer dan 40 euro en het kan ook met vis, maar wij vonden het wagyu menu echt fenomenaal. Fantastische plek om naartoe te gaan als je met een geliefde bent.

Japans Restaurant Hanasato

  • Gedempte Zuiderdiep 55, Groningen
Meerrrr info

DOT

Aan het stadsstrand van Groningen ligt DOT, waar je lekker goedkoop kunt eten en drinken. Je moet het eten wel zelf binnen bestellen, maar het wordt aan je tafel gebracht en trust us: je wilt dit. Het ziet er allemaal gezellig uit, de mensen die er werken zijn dat ook en hadden we al gezegd dat het eten er gewoon fijn is? Een patatje stoofvlees is hier een goed idee, de pannenkoekjes met pekingeend zijn vet lekker maar eigenlijk ziet alles er fantastisch uit en de prijzen zijn dus lekker laag.

DOT Groningen

  • Vrydemalaan 2, Groningen
Tell me more

Lunchen, bor­re­len en dansen

Als je zoals Cityguys nog even wilt werken dan is de Uurwerker een goede spot, maar ook voor een biertje, wat eten of een kop koffie ben je hier aan het juiste adres. Gewoon voor een snelle hap, of als je Amsterdam zo hard mist dat je een biertje van Brouwerij ’t IJ wilt drinken natuurlijk. Overal zijn hier stopcontacten te vinden, dus even je telefoon opladen is ook een goede reden voor je bezoek aan de Uurwerker.

De Uurwerker

  • Uurwerkersplein 1, Groningen
Meerrrr info

Café de Sigaar

Een relaxte plek aan het water, midden in de stad. Ideaal voor een Happn of Tinder date (hebben we gehoord, van een vriend). We hebben er niet gegeten, maar wel uren op het terras doorgebracht met biertjes en wijntjes en er alles van de borrelkaart besteld.

Eetcafé de Sigaar

  • Hooge der A 2, Groningen
Meerrrr info

Mr. Mofon­go

Sinds 2013 is Mr. Mofongo dé plek in Groningen waar je je cocktails drinkt. Daarvoor kon je al lunchen in het enorme pand, maar in het diepste geheim bouwde eigenaar Patrick een cocktailbar. Daarin is zelfs een eigen distilleerderij gehuisvest, waar de bartenders wel raad mee weten. In de cocktailbar is een bizarre robotarm te vinden die de brouwsels uit deze distilleerderij voor je pakt. Inmiddels is Mr. Mofongo uitgebreid met een koffiezaak, een wijnbar en er is zelfs een terras te vinden op het dak! Deze zaak is echt te gek en je trip naar Groningen is niet compleet zonder bezoek aan deze machtig mooie zaak.

Mr. Mofongo

  • Oude Boteringestraat 26, Groningen
Tell me more
Mr Mofongo Groningen

The Stock­room

Nederland is met The Stockroom een fantastische speakeasy rijker. Om deze cocktailbar in te komen moet je eerst door de opslagruimte van het naastgelegen restaurant. Hierna kom je in een te gekke ruimte waar je aan de bar, op chille zitjes of zelfs buiten kunt zitten om te genieten van topcocktails. Deze bar magazijn!

The Stockroom

  • Oosterstraat 24-1, gemeente Groningen

€€€ — Af en toe

Tell me more
The Stockroom Groningen

Ultiem ontspan­nen aan het water bij het Hoornsemeer

Als je een aantal dagen in Groningen bent en je hebt zin om even te chillen, dan regel je een OV-fiets op het station en fiets je in een kwartiertje naar het Hoornsemeer (houd rechts aan bij het kanaal, anders duurt het langer dan een kwartiertje). Op een zomerse dag ligt het hier lekker vol met mensen die verfrissing zoeken in het water. Je kunt er niets kopen, dus zorg dat je eten en drinken meeneemt. Tip: bij Molen de Helper lig je superchill.

Hoornsemeer

  • Molenpad, Haren
Meerrrr info

Het Groninger Museum

Als je het station uit komt lopen, dan kun je zo direct het Groninger Museum in wandelen. Dat is ook best een aanrader, ongeacht welke expositie er is. Het gebouw is al tof, van zowel binnen als buiten maar de vaste collectie is ook heel goed, met veel werken van kunstenaarsvereniging De Ploeg (vonden we vet). De exposities zijn over het algemeen ook absoluut de moeite waard (onlangs David Bowie, Rodin & nu Maarten Baas tot eind september).

Groninger Museum

  • Museumeiland 1, Groningen
Tell me more

Gaat er niets boven Groningen?

Als je naar één van onze tips gaat, laat je dan even weten hoe je het vond? Vinden we leuk. Mag op Instagram of op Twitter, of waar je maar wilt natuurlijk. Veel plezier in Groningen!

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!