Spring naar inhoud
Zoeken
Leiden Weekendguide Cityguys

Lei­den: De beste plekken voor een week­end in de Sleutelstad

JP Schaddé van DoorenJP

Stu­den­ten­stad & 3 oktober

Inwoners van de stad noem je Leidse Glibbers en het is een geweldige stad om te studeren. Ik hoor je denken: boeiend. Maar dat betekent dus automatisch ook dat er veel zaken zijn waar je goedkoop kunt eten (La Bota bijvoorbeeld). En drinken.

Een korte geschiednisles leert ons dat het op 3 oktober feest is in de stad. Althans, op 2 oktober is het feest en op 3 oktober wordt gevierd dat de stad bij het Spaanse Beleg van Leiden in 1574 ontzet werd door een geuzenvloot. Dus. Rondom deze dagen eet je hutspot of haring en wittebrood op straat, maar op alle andere dagen? Dan kun je beter naar de onderstaande favoriete plekken.

Café Viss­ch­er

Als je de trein uit stapt dan rol je hier zo naar binnen. Het heet Café Visscher (vroeger heette het Van Buuren) en het is een restaurant waar een chef staat die weet wat ie doet. Zelf zeggen ze: "Kneitergoed eten en drinken zonder poespas." Zonder poespas serveren ze een heerlijk boerderijkippetje. Wij bestellen die overigens altijd mét poespas. Beter. Foie gras, 10 euro extra. Kaviaar? Hebben ze ook. Diner is top, maar het is misschien nog wel beter om hier te beginnen met een lunch. Dan heb je in elk geval een goede bodem gelegd.

Café Visscher

  • Stationsweg 7, Leiden

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Lei­d­sch Beleg

Leidsch Beleg noemt zichzelf de 'beste broodjeszaak van Leiden' en dat is meestal een slecht teken. Hier niet. Topzaak. Het broodje Brak hebben we hier het vaakst gegeten en die doet precies wat het moet doen: Je op een brakke dag weer een beetje levend maken. Pistoletje met kipfilet, bacon, mayo, chilisaus en uitjes.

Leidsch Beleg

  • Turfmarkt 12, Leiden

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Hen­do

Een snackbar? Ja, we sturen je gewoon naar een snackbar. Dé snackbar. Er zijn er trouwens 2, maar JP gaat altijd naar die op de Marnixstraat. Voor een patatje speklap. Die neem je dan met mayo en pindasaus. Flinke lading friet, gefrituurde speklappen eroverheen met chilisaus en gebakken uitjes. Delicatesse. Pilsie erbij, beetje Leids ouwehoeren. Wat wil een mens nog meer.

Hendo

  • Marnixstraat 9, Leiden

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more
Patatjespeklap hendo

Bar Lokaal

Achter de Hooglandse Kerk vind je Bar Lokaal, wat de hele dag open is. Betaalbaar topontbijtje, ook een goede plek om even je laptop erbij te pakken en te werken. Met de lunch stroomt het dan weer vol en voor het diner kun je beter even reserveren. Precies die dingen die je wilt staan op het menu, denk aan steak tartare, buikspek en eend. Dat kiezen wij dus altijd, maar ook de vegetarische opties zijn heerlijk.

Bar Lokaal

  • Hartesteeg 13, Leiden

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Sushi Ben­to

Midden op de Haarlemmerstraat vind je Sushi Bento. Denk TL buizen, kleine zaak, niet heel typisch voor een zaak met sushi. Waarom je hier dan toch moet zijn? JP heeft hier een miljoenmiljard spicy tuna ngiri gegeten, dus die moet je sowieso even nemen. Daar eten kan dus in het romantische licht van de TL buizen, maar afhalen voor op je hotelkamer is ook een goed idee (ze schenken hier geen alcohol).

Sushi Bento

  • Haarlemmerstraat 233, Leiden

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Drinken in Leiden

Waar moet je zijn voor een goed drankje? We zijn helaas nog niet bij Olaf geweest, maar Bar Olaf schijnt topcocktails te hebben. Verder moet je zijn bij zaken als:

  • Einstein
  • De Twee Spieghels (jazz)
  • Café de Vergulde Kruik
  • Terras bij Annie's Verjaardag

Bonte Koe

Geweldig café in een steeg achter de Hooglandse Kerk. Net als de eerder genoemde cafés trouwens, maar De Bonte Koe heeft een speciaal plekje in ons hart. SAS Pils voor minder dan 3 euro en een lading andere bieren van de tap. Slaan we nooit over als we in Leiden zijn.

Café de Bonte Koe

  • Hooglandsekerk-Choorsteeg 13, Leiden

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Bonus: De Kiboets

Het maakt eigenlijk niet uit wat je allemaal gegeten hebt, een broodje shoarma van De Kiboets past er altijd bij. Als JP hier aan de bar gaat zitten krijgt ie zonder dat er wat gezegd wordt meteen een biertje, een broodje shoarma en een pita ham kaas. Jij zult even moeten uitspreken dat je dit wilt, maar geloof ons: dit wil je.

De Kiboets

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info
Kiboets Leiden

Musea in Leiden

Er is natuurlijk meer dan eten en drinken. Zeker in Leiden. Varen door de grachten is een leuk idee, dat kun je makkelijk regelen op de Beestenmarkt. Maar ook de musea zijn geweldig, dus met je museumkaart is een bezoek aan Leiden een perfect idee. Wij vinden het Rijksmuseum Boerhaave top, maar ook het RMO (Rijksmuseum van Oudheden) is een bezoekje waard. CORPUS en Naturalis liggen iets buiten de stad en ook dat zijn aanraders - zeker met kinderen. Het Japanmuseum Sieboldhuis is ook geinig, net als de Hortus Botanicus.

Dé hotspots van Leiden op 'n kaartje

Dit vind je misschien ook wel tof!

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!