Leiden: De beste plekken voor een weekend in de Sleutelstad
Een ontzettendkorte geschiedenisles leert dat het op 3 oktober feest is in Leiden. Althans, op 2 oktober is het feest en op 3 oktober wordt gevierd dat de stad in 1574 bij het Spaanse Beleg ontzet werd door een geuzenvloot. Dus. Rondom deze dagen eet je hutspot of haring en witbrood op straat. Maar op alle andere dagen? Dan zorg je zelf voor feest bij onze favoriete horecazaken van Leiden.
Paco Ciao
Wij zijn wel van de verborgen parels. Een geheime tacokelder, een speakeasy-bar in de koelcel of dineren in het magazijn van een sushi-importeur. Van dat soort unieke concepten gaat ons horecahart sneller kloppen.
Zo ook bij Paco Ciao in Leiden. Vanuit het treinstation loop je richting centrum zo langs een statig monumentaal pand. Mooi, maar van buiten lijkt het geenszins een horecagelegenheid. Wie goed spiekt door het raam ziet een hoog neo-klassiek plafond met daarachter een botanische serre. Ziet er hip en happening uit. Net als wij. Wij naar binnen.
Moeite met de voordeur vinden? Doe gewoon het tegenovergestelde als tijdens een coming out day en je komt vervolgens terecht in een koortsdroom aan Pinterest-boards. Aan de muren hangen ingelijste portretten van een gefuseerde Kim Jong Un en Donald Trump, overal staan retro-parasols en op de menukaart word je aangestaard door Tupac of Mona Lisa. Volkomen logisch. We zijn zó overwhelmed dat we van de schrik maar een biertje bestellen.
Paco Ciao is een ervaring an sich en we moeten dus sowieso een keer terug om ook wat te eten. Het liefst in die botanische serre. Mits het niet 32 graden is.
Bar Olaf
Holy Smokey Black Margarita. Die vier woorden hadden gewoon de enige redactionele bijdrage kunnen zijn in dit artikel en dan kwamen we er gewoon zielsgelukkig mee weg. Alleen dit zwarte rookmonster is al reden om deze Leidse bar te bezoeken. Paar jalapeno-poppers en een kip-tostada erbij en het begint verdacht veel op Mexico te lijken.
Blijkt dat er bij Bar Olaf ook nog andere fantastische drankies op de kaart staan. Hier Rye Je Voor Om (bourbon, Braziliaanse Cachaça en chililikeur), Specu Laas Je Likken (Olaf's twist op de Esma) en Wat zit er onder je kilt? voor wat stevige Schot in de zaak. We verdenken sterk dat Roger hier de cocktailnamen heeft verzonnen.
De Bonte Koe
Dit geweldige café in een steeg achter de Hooglandse Kerk is altijd een goed idee. Komt het omdat je hier een SAS-pils scoort voor minder dan 3 euro? Ja. Zijn er ook nog 21 andere redenen, waaronder Weihenstephaner en Guinness? Ook ja. De Bonte Koe slaan we nooit over als we in Leiden zijn.
Zitten we niet aan de bar bij dat bruin etablissement? Grote kans dat we dan in De Vergulde Kruik hangen.
Café Visscher
Als je de trein uit stapt dan rol je hier zo naar binnen. Het heet Café Visscher (vroeger heette het Van Buuren) en het is een restaurant waar een chef staat die weet wat ie doet. Zelf zeggen ze: "Kneitergoed eten en drinken zonder poespas." Zo serveren ze een heerlijk boerderijkippetje. Wij bestellen die overigens altijd mét poespas. Beter. Foie gras, 10 euro extra. Kaviaar? Hebben ze ook. Diner is top, maar het is misschien nog wel beter om hier te beginnen met een lunch. Dan heb je in elk geval een goede bodem gelegd.
Leidsch Beleg
Leidsch Beleg noemt zichzelf de 'beste broodjeszaak van Leiden' en dat is meestal een slecht teken. Hier niet. Topzaak. Het broodje Brak hebben we hier het vaakst gegeten en die doet precies wat het moet doen: namelijk je op een brakke dag weer een beetje levend maken. Een pistoletje met kipfilet, bacon, mayo, chilisaus en uitjes. Moet je hebben.
Hendo
Een snackbar? Ja, we sturen je gewoon naar een snackbar. Dé snackbar. Er zijn er trouwens 2, maar JP gaat altijd naar die op de Marnixstraat. Voor een patatje speklap. Die neem je dan met mayo en pindasaus. Flinke lading friet, gefrituurde speklappen eroverheen met chilisaus en gebakken uitjes. Delicatesse. Pilsie erbij, beetje Leids ouwehoeren. Wat wil een mens nog meer.
Bar Lokaal
Achter de Hooglandse Kerk vind je Bar Lokaal, wat de hele dag open is. Betaalbaar topontbijtje, ook een goede plek om even je laptop erbij te pakken en te werken. Met de lunch stroomt het dan weer vol en voor het diner kun je beter even reserveren. Precies die dingen die je wilt staan op het menu, denk aan steak tartare, buikspek en eend. Dat kiezen wij dus altijd, maar ook de vegetarische opties zijn heerlijk.
Sushi Bento
Midden op de Haarlemmerstraat vind je Sushi Bento. Denk tl-buizen, kleine zaak, niet heel typisch voor een zaak met sushi. Waarom je hier dan toch moet zijn? JP heeft hier een miljoenmiljard spicy tuna nigiri gegeten, dus die moet je sowieso even nemen. Daar eten kan dus in het romantische licht van de TL buizen, maar afhalen voor op je hotelkamer is ook een goed idee (ze schenken hier geen alcohol).
Bonus: De Kiboets
Het maakt eigenlijk niet uit wat je allemaal gegeten hebt, een broodje shoarma van De Kiboets past er altijd bij. Als JP hier aan de bar gaat zitten krijgt 'ie zonder dat er wat gezegd wordt meteen een biertje, een broodje shoarma en een pita ham kaas. Jij zult even moeten uitspreken dat je dit wilt, maar geloof ons: dit wil je.
Musea in Leiden
Er is natuurlijk meer dan eten en drinken. Zeker in Leiden. Varen door de grachten is een leuk idee, dat kun je makkelijk regelen op de Beestenmarkt. Maar ook de musea zijn geweldig, dus met je museumkaart is een bezoek aan Leiden een perfect idee. Wij vinden het Rijksmuseum Boerhaave top, maar ook het RMO (Rijksmuseum van Oudheden) is een bezoekje waard. CORPUS en Naturalis liggen iets buiten de stad en ook dat zijn aanraders - zeker met kinderen. Het Japanmuseum Sieboldhuis is ook geinig, net als de Hortus Botanicus.