
Mexico City: streetfood, speakeasies en showworstelen
Tacos al pastor, ambachtelijke mezcals en eeuwenoude pulque – in Mexico City vind je op elke straathoek iets verrukkelijks. Geen wereldstad zo makkelijk om al proevende te ontdekken, maar voor de vorm: hier een greep uit onze favoriete streetfood, speakeasies en alles daar tussen in.
Handshake
De beste cocktailbar ter wereld—en dat van Nederlandse hand. Bij binnenkomst wordt elke klant luidkeels begroet door het voltallige personeel. De cocktails zijn tot in perfectie uitgebalanceerd, het tempo ligt hoog en de vibe is strak geregisseerd zonder ooit afstandelijk te worden. Sterker nog: het is gewoon écht gezellig. Hier wil je de hele avond blijven hangen, maar helaas werken ze (nu nog) met shifts. Gelukkig krijgen we in 2025 ook een Handshake-locatie in Amsterdam, maar tot die tijd: vlieg ervoor naar Mexico City.

El Califa de León
Een toonbank, wat tl-licht én een Michelinster: bij El Califa de León serveren ze de hoogstgewaardeerde tacos van Mexico-Stad. De Gaonera is hun signature dish; flinterdun rundvlees, gebakken op open vuur, gekruid met alleen zout en limoen. De show in de open keuken is het perfecte voorprogramma voor een avond Lucha Libre in Arena México of een voetbalwedstrijd in het Azteca Stadion. En het beste: je bent met vijf euro weer buiten. Of je bestelt er, net als wij, gewoon nóg drie.

Tlecān
Voel je als Indiana Jones of Lara Croft terwijl je afdaalt in deze infernale agavegrot. Rokerig licht, aardse geur, Azteekse goden aan de muur; Tlecān is een ware cocktailtempel. De hele menukaart is eigenlijk een Mexicaanse geschiedenisles in drankvorm, een eerbetoon aan de traditionele mezcals, vol zeldzame distillaten van grote én kleine agaveboeren. De heilige graal? De beste paloma die we ooit dronken. Steengoed.

Licorería Limantour
Deze bar is al jaren een vaste waarde in de top van de World’s 50 Best Bars, en dat is te proeven. Het menu is losjes geïnspireerd op Mexicaans streetfood, maar dan in vloeibare vorm. Onze favoriet is de Margarita al Pastor. Deze cocktail komt met een ‘tacomix’, een mengsel van ananassap, verse kruiden en serranopepers. Je wordt rechtstreeks geteleporteerd naar een taco-stand—alleen dan zonder de vette vingers en wat saus op je shirt.

Pulquería Las Duelistas
Pulquerías zijn traditionele Mexicaanse bars waar je pulque drinkt—een eeuwenoude, licht alcoholische drank gemaakt van het gefermenteerde sap van de agaveplant. Bij Las Duelistas drink je het zoals het bedoeld is: in een kleurrijke, chaotische ruimte vol muurschilderingen, met Mexicaanse klassiekers op de jukebox en lokale legendes die met gemak een paar liter achteroverslaan. Magnifico.
Koffie in Mexico City
Qūentin Café
Een kleine oase van rust in het met yogabroeken gevulde Roma Norte. Loop via een betonnen gangetje naar een binnenplaats vol planten. Hier drink je een fantastische coldbrew om even bij te komen van het vele drin—, eh: wandelen. Van deze zaak worden zelfs de Cityguys productief. Maar wat verwacht je anders als de straat Ámsterdam heet.

Rayo
De cocktailervaring begint hier al in de lift, letterlijk. Voor je de bar binnenstapt, krijg je al een eerste drankje aangereikt. Boven wacht een stijlvolle rooftop bar waar de agavecultuur op een voetstuk staat. Het beste? Je kunt hier een tastingmenu bestellen met mini-versies van álle cocktails. Doe maar drie keer!

Taqueria Orinoco
De allereerste én allerlaatste tacozaak waar we tijdens ons verblijf zaten — niet omdat we er een hele week bivakkeerden overigens, maar dat had zomaar gekund. Voor deze tacos de chicharrón en tacos al pastor kom je namelijk zéker terug. Probeer ook de zes verschillende salsas die je gegarandeerd moet wegspoelen met een sloot ijskoude Modelo. Van de pequin peper staan wij in ieder geval nog steeds te tanken. Gelukkig zijn ze elke dag tot (minimaal) 03:30 open. Zullen we weer gaan?

Ontbijten in Mexico City
La Esquina del Chilaquil
Je kunt het jezelf amper voorstellen, maar soms hebben zelfs de Cityguys voldoende tacos in hun bescheiden buikjes. Gelukkig zijn er dan ook andere streetfood-mogelijkheden, zoals de “tortas” van La Esquina del Chilaquil in het hippe Hipódromo. Binnen een paar minuten heb je een fantastisch broodje in je klauwen — zelfs als er een flinke rij staat. Dit is ontbijten als un jefe.
Jenni’s Quesadillas
Onze all-time favoriete Jenni from the block. Ja, zelfs beter dan die ene Jennifer Lopez. Elke ochtend om 11:00 staat deze dame op de hoek van Colima en Merida. Ook hier ga je (uiteraard) voor de chicharon (of de tinga), alleen zit er dan gewoon ook een gigantische hoeveelheid gesmolten kaas op. Bekverbranden was nog nooit zo lekker. She’s real.