Spring naar inhoud
Zoeken
Katz Delicatessen

New York City: van rooftop­bar tot cocktailkelder

Steven StrijboschSteven

Als zelfbenoemde “Stadse Jongens” kan er natuurlijk maar één ultieme metropool zijn om onze werkhobby uit te voeren: Tokyo! Oh, en New York City natuurlijk. Laten we die eerst doen. In deze guide reizen we van Upper Manhattan naar Red Hook Brooklyn. Dit zijn onze favoriete horecazaken van New York.

Momo­fuku (East Village)

Als Roger bijna begint te huilen van geluk weet je hoe laat het is: we zitten aan een chef’s table van een culinair genie óf de gele regenjassen zijn in de aanbieding. In dit geval, het eerste. Tien jaar geleden stond David Chang’s Momofuku al bekend als een van de 50 beste restaurants ter wereld. Anno 2023 lijkt er niet veel veranderd. Gelukkig maar.

Bij Momofuku zitten we schouder-aan-schouder aan de minimalistische, moderne bar met open keuken. We starten met de Pork Buns, gestoomde baos met retemals buikspek, hoisinsaus en wat komkommer. Voor de spicy kick doen we er ook een beetje kimchi op. We lijken er blijkbaar ineens verstand van te hebben, want dat maakt de bao gewoon nóg lekkerder.

De Tuna Crudo is fenomenaal zacht en bomvol smaak, en dan moeten de befaamde noodles nog komen. De Smoked Pork Ramen met (ja-haaa, alweer) buikspek en een gepocheerd ei is de beste noodlesoep die we buiten Japan hebben gegeten. Soms zijn minder woorden beter dan meer. Dit was perfect.

Momofuku Noodle Bar

  • 1st Avenue 171, New York

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Momofuku Noodle Bar Ramen

Katz Del­i­catessen

De legendarische broodjes met pastrami van deze Joodse deli zijn een absolute klassieker in NYC. Voor onze trip werden we bang gemaakt voor ellenlange rijen en schandalige wachttijden. Wat ons betreft totaal onnodige stemmingmakerij. Gewoon doordeweeks komen, vóór de lunch, en je zit gebakken.

Gebakken, maar vooral: gesmoked. De pastrami wordt namelijk uren boven hardhout gerookt om de perfecte textuur en smaak te krijgen. Zo maakt Katz al meer dan 130 jaar hét meest besproken broodje van New York. Net te vet, net te sappig, net te veel vlees om in één keer in je gezicht te proppen. Lekker.

Terwijl Sally (van Harry met Sally) een orgasme moest faken bij Katz, begint het bij JP er al na één hap direct uit te druipen. De mosterd, bedoelen we. Smeerlap. Bijpassende drankje is de exclusieve Katz Ale (gemaakt in samenwerking met Brooklyn Brewery), een bruin biertje dat we misschien normaal gesproken een beetje te zoet vinden.

Geeft niks, het is nog ochtend.

Katz's Delicatessen

  • East Houston Street 205, New York

€€€ — Af en toe

Tell me more
Katz Delicatessen

Sadelle’s (SoHo)

We gaan meestal niet naar een restaurant om het voedsel vervolgens zelf nog in elkaar te zetten. Een uitzondering op deze regel is Sadelle’s: op voorhand getipt als dé authentieke brunchbeleving in New York City. Wij dus linea-recta als desperate huismannen richting SoHo. Wat blijkt: het valt niet tegen.

Eerst nog even wennen. De beste bagels van NYC komen namelijk “normaal gesproken” van een afgetrapte sandwichshop — dat weet iedereen die meer dan drie minuten heeft doorgebracht in De Grote Appel. Nu eten we bagels waarbij de ingrediënten gescheiden worden gebracht op een minuscuul plateautje.

Dat voelt dan toch een beetje Waldorf-Astoria, maar gelukkig: geen zoetigheid op deze toren. We kiezen voor tonijnsalade, Noorse zalm en de “sable”. Moesten we even Googlen, kan gebeuren. Het blijkt zandvis, pacifistische koolvis of zwarte kabeljauw. Onze definitie: fenomenaal.

Bijna zonde om op een bagel te stoppen, maar JP weet ons te overtuigen. Het helpt ook mee dat hij tegelijkertijd van zijn lekkerste Bloody Mary ooit aan het slurpen is. Statement. Is het de gerookte paprika? Is het de pacifistische koolvis? Is het de kater van gisteren? Ja.

Sadelle's

  • West Broadway 463, New York

€€€ — Af en toe

Tell me more
Sadelle's bagels JP Cityguys

La Esquina

Eerst door de personeelsingang van een tacowinkeltje, dan afdalen via een oneindig steile trap, door een bomvolle keuken (mét chefs!) om vervolgens in een donkere kelder met wat kaarslicht te belanden. Het klinkt als het begin van een softporno óf als een plek waar je gegarandeerd een stukje ziel gaat verliezen. Het blijkt beiden waar.

La Esquina is een Mexicaans restaurant dat al zo’n 20 jaar verstopt zit onder een taqueria ten noorden van Little Italy (Nolita, dus). Een hele klus om te vinden en een nog grotere klus om binnen te komen — veel werk voor wat voer, maar je moet wat over hebben voor de beste taco’s en tequila van New York.

Want mi gado wat is deze speakeasy een fiesta voor alle zintuigen. Alsof Salmuera en Calle Ocho een met agave geïnfuseerde liefdesbaby hebben gemaakt. Geniale taquitos met Pork Belly Chicharron en Bistec con Queso. Met daarbij tequilacocktails waar een muurbloempje spontaan de macarena van gaat dansen.

Als we op het punt staan voor een vertrek kijkt JP ons schuldbewust aan. “Misschien heb ik nog de ribs besteld…” Waarna op magische wijze een bizar bord vol Costillas de Puerco op tafel verschijnt. Het blijken ribs die moeiteloos van het bot, zó in onze met mezcal doordrenkte keeltjes glijden.

Wie sluit ons ALSJEBLIEFT op in deze kelder?

La Esquina

  • Kenmare Street 114, New York

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
La Esquina New York City

Home­town Bar-B-Que (Red Hook)

Dacht je bij Katz Delicatessen het lekkerste vlees van je leven te hebben gehad, vind je in een uithoek van Brooklyn deze authentieke Amerikaanse BBQ-zaak. Mochten we ooit overgaan op een dieet van boerenkool en kropsla, laat ons dan even een willekeurige foto zien van Hometown.

Idioot knapperige en sappige brisket, beef spareribs die zo van het bot vallen… zelfs de worsten zijn geweldig. Een stukkie Texas, in New York City. Met uiteraard een gigantische Star Spangled Banner, en een podium voor livemuziek. Het is allemaal zó krankzinnig goed dat we twee dagen later terug gaan voor de pastrami sandwich.

Meer tips in Red Hook:

  • Red Hook Lobster Pound — Een betere plek voor lobster rolls kun je niet verzinnen. Gooi daar one dollar oesters bij én een knoflookrijke New England Seafood Boil, met de beste mosseltjes die JP ooit heeft gehad — en ja, dat zegt wat.
  • Keg & Lantern Brewing — Wie nog beweert dat Amerikanen geen bier kunnen brouwen heeft simpelweg niet genoeg gedronken. Vooral de New England IPA’s gaan hier gevaarlijk lekker naar binnen. Voor fantastische views van een ondergaande zin en het Vrijheidsbeeld is Strong Rope een absolute aanrader.
  • Defonte’s — Bagels? Neen, hero subs are everything. Bij de Italiaanse deli Defonte’s worden al honderd jaar geniale broodjes gebouwd. De Steak Pizzaiola is geweldig, maar probeer gewoon zoveel mogelijk “heroes” uit.

Hometown Bar-Be-Que

  • Van Brunt Street 454, New York

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Home­town Bar-B-Que Red Hook Brooklyn New York

De pastramisandwich van Hometown Bar-B-Que in Red Hook

Dain­tree Rooftop & Lounge

Wellicht wist je dit al, maar er zijn best wat hoge gebouwen in New York. Leuk voor de vertigo en de nekpijn, maar vooral: rooftops. Onze favoriet in Manhattan is Daintree Rooftop & Lounge. Door de panoramische ramen of het dakterras heb je een onbelemmerd uitzicht op o.a. het Empire State Building.

Het uitzicht, het Martini-menu en de service is fantastisch, maar het allerbeste: de happy hour deals tussen 16:00 en 18:00. Drink een Umami Old Fashioned (met Diplomatico en Whistlepig) of een Garden Party cocktail met vitaminewater — wat blijkbaar helemaal hip is in NY.

Daintree

  • West 38th Street 25, New York

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info
Daintree New York City

Cock­tails

Apotheke

Deze speakeasy in Chinatown is gevestigd in een voormalig opiumhol en heeft veel van die vage esthetiek behouden. Vinden we mooi. Het Apotheke-menu is onderverdeeld in drie categorieën: Health & Beauty, Euphoric Enhancers en Painkiller. Raad eens wat onze favoriet was?

Do Not Disturb

Weinig plekken zo sexy in New York als Do Not Disturb — en dat dorp staat toch best bekend als bovengemiddeld appetijtelijk. Bij DND voelt het alsof je figureert in een film, met prachtig uitgedoste mensen en met de cocktails als ster van de avond. De Pero Like, Mejor en de West End Girls krijgen vijf sterren.

Dante

Deze bekroonde Greenwich Village hotspot is al meer dan honderd jaar dé plek voor New York’s aperitivo hour. Heerlijk elegant, maar tegelijkertijd totaal toegankelijk. Met tien Martini’s op de kaart snappen we wel waarom. Tussen 15:00 en 18:00 is er een speciaal Negroni-menu. Meenemen.

Dante (West Village)

  • Hudson St 551, New York

€€€ — Af en toe

Tell me more
Cocktails Apotheke New York City Chinatown

Cocktails in Apotheke (Chinatown) New York

Dé hotspots van New York op 'n kaartje

Meer van onze avonturen in New York op je beeldscherm? Volg ons op Instagram!

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!