
New York City: van rooftopÂbar tot cocktailkelder
Als zelfbenoemde “Stadse Jongens” kan er natuurlijk maar één ultieme metropool zijn om onze werkhobby uit te voeren: Tokyo! Oh, en New York City natuurlijk. Laten we die eerst doen. In deze guide reizen we van Upper Manhattan naar Red Hook Brooklyn en Long Island City. Dit zijn onze favoriete restaurants, bars en bezienswaardigheden in New York.
Katz DelÂiÂcatessen
De legendarische pastrami van deze Joodse deli is een absolute klassieker in NYC. Bij Katz Delicatessen bestel je eigenlijk geen broodjes, hier bestel je een hartinfa--eh... een hemelse broodcreatie. Of twee.
Katz maakt al meer dan 130 jaar dé meest besproken sandwich van New York. Het gepekelde rundvlees wordt hier uren boven hardhout gerookt om de perfecte textuur en smaak te krijgen. Het resultaat: net te vet, net te sappig, net te veel unit om in één keer in je gezicht te proppen. Net te lekker.
Naast de pastrami ga je hier voor de brisket met gravy. Die is óók goddelijk en zelfs de veelvreters van Cityguys kunnen na twee van deze monsters een hele dag vooruit zonder ook maar een greintje honger te krijgen. Da's indrukwekkend.
Terwijl Sally (van Harry met Sally) een orgasme moest faken bij Katz, begint het bij JP er al na één hap direct uit te druipen. De mosterd, bedoelen we. Smeerlap. Spoel het weg met een ijskoude Dr. Brown’s Cream Soda en je bent bijna een echte New Yorker.
Tip: Kom doordeweeks en vóór de lunch, dan vermijd je potentiële rijen.

MomoÂfuku (East Village)
Als Roger bijna begint te huilen van geluk weet je hoe laat het is: we zitten aan een chef’s table van een culinair genie óf de gele regenjassen zijn in de aanbieding. In dit geval, het eerste. Tien jaar geleden stond David Chang’s Momofuku al bekend als een van de 50 beste restaurants ter wereld. Anno 2025 lijkt er niet veel veranderd. Gelukkig maar.
Bij Momofuku zitten we schouder-aan-schouder aan de minimalistische, moderne bar met open keuken. We starten met de Pork Buns, gestoomde baos met re-te-mals buikspek, hoisinsaus en wat komkommer. Voor de spicy kick doen we er ook een beetje kimchi op. We lijken er blijkbaar ineens verstand van te hebben, want dat maakt de bao gewoon nĂłg lekkerder.
De Tuna Crudo is fenomenaal zacht en bomvol smaak, en dan moeten de befaamde noodles nog komen. De Smoked Pork Ramen met (ja-haaa, alweer) buikspek en een gepocheerd ei is de beste noodlesoep die we buiten Japan hebben gegeten. Soms zijn minder woorden beter dan meer. Dit was perfect.

Sadelle’s (SoHo)
We gaan vrijwel nooit naar een restaurant om het voer vervolgens zelf nog in elkaar te zetten. Een uitzondering op deze regel is Sadelle’s: op voorhand getipt als dé authentieke brunchbeleving in New York City. Wij dus linea-recta als desperate huismannen richting SoHo. Wat blijkt: het valt niet tegen.
Eerst nog even wennen. De beste bagels van NYC komen namelijk “normaal gesproken” van een afgetrapte sandwichshop — dat weet iedereen die meer dan drie minuten heeft doorgebracht in De Grote Appel. Nu eten we bagels waarbij de ingrediënten gescheiden worden gebracht op een minuscuul plateautje.
Dat voelt dan toch een beetje too Waldorf-Astoria, maar gelukkig: geen zoetigheid op deze toren. We kiezen voor tonijnsalade, Noorse zalm en de “sable”. Moesten we even Googlen, kan gebeuren. Het blijkt zandvis, pacifistische koolvis of zwarte kabeljauw. Onze definitie: fenomenaal.
Bijna zonde om op een bagel te stoppen, maar JP weet ons te overtuigen. Het helpt ook mee dat hij tegelijkertijd van zijn lekkerste Bloody Mary óóit aan het slurpen is. Statement. Is het de gerookte paprika? Is het de pacifistische koolvis? Is het de kater van gisteren? Ja.

La Esquina
Alleen het vinden van deze zaak is al een avontuur. Eerst door de personeelsingang van een tacowinkeltje, dan afdalen via een oneindig steile trap, door een bomvolle keuken (mét chefs!) om vervolgens in een donkere kelder met wat kaarslicht te belanden. Het klinkt als het begin van een softporno óf als een plek waar je gegarandeerd een stukje ziel gaat verliezen. Het blijkt beiden waar.
La Esquina is een Mexicaans restaurant dat al zo’n 20 jaar verstopt zit onder een taqueria ten noorden van Little Italy (Nolita, dus). Een hele klus om te vinden en een nog grotere klus om binnen te komen — veel werk voor wat voer, maar je moet wat over hebben voor de beste taco’s en tequila van New York.
Want mi gado wat is deze speakeasy een fiesta voor alle zintuigen. Alsof Salmuera en Calle Ocho een met agave geĂŻnfuseerde liefdesbaby hebben gemaakt. Geniale taquitos met Pork Belly Chicharron en Bistec con Queso. Met daarbij tequila-cocktails waar een muurbloempje spontaan de Macarena van gaat dansen.
Als we op het punt staan voor een vertrek kijkt JP ons schuldbewust aan. “Misschien heb ik nog de ribs besteld…” Waarna op magische wijze een bizar bord vol Costillas de Puerco op tafel verschijnt. Het blijken ribs die moeiteloos van het bot, zó in onze met mezcal doordrenkte keeltjes glijden.
Wie sluit ons ALSJEBLIEFT op in deze kelder?

Musea in New York
Het architectonische pretpark Guggenheim naast Central Park is een van de meest bekende en spraakmakende musea van New York City. Dat is niets te veel gezegd. Hier loop je via een spiraal naar beneden (of boven) terwijl je Picasso's, Pollocks en Mondriaans van alle kanten inspecteert. Hier kunnen we dus makkelijk urenlang tergend langzaam rondlopen met de handen op onze rug.
Bij Whitney Museum spot je de kunst van de moderne chaos. Als je van creaties houdt waar je stiekem weinig van begrijpt, ben je hier gegarandeerd op het juiste adres. Van Warhol tot Basquiat, van achtergelaten bezemkast tot performance art met handgemaakte circuspoppen. Hier doe je intellectueel en knik je begrijpend. Zonder dollen: dit was vrij geweldig.
ICP (geen afkorting van Indrukwekkende Cocktails & Pastrami) is het International Center of Photography. Als internationaal erkende en bekende food bloggers (/sarcasme) zijn wij natuurlijk niet vies van een fotootje. Historische journalistiek, kunstzinnige fotoreportages, bijzondere platen; en dat alles in een indrukwekkend pand in Nolita. Eindelijk eens wat anders dan beelden van vretende Cityguys. Dit is het Amsterdamse Foam on steroids.
Tickets reserveren voor deze musea en bezienswaardigheden is een uitstekend idee, tenzij je zin hebt om een halve middag in de rij te staan. Daarom hielp @visitnewyork ons met alle toegangskaarten. Héél handig. Hier bestel je zorgeloos tickets voor Guggenheim, Whitney en ICP. Wil je weten wat er nog meer te doen is in New York? Check ook hun (Nederlandstalige!) evenementenpagina.
HomeÂtown Bar-B-Que (Red Hook)
Dacht je bij Katz Delicatessen het lekkerste vlees van je leven te hebben gehad, vind je in een uithoek van Brooklyn deze authentieke Amerikaanse BBQ-zaak. Mochten we ooit overgaan op een dieet van boerenkool en kropsla, laat ons dan even een willekeurige foto zien van Hometown BBQ.
Idioot knapperige en sappige brisket, beef spareribs die zo van het bot vallen… zelfs de worsten zijn geweldig. Een stukkie Texas, in New York City. Met uiteraard een gigantische Star Spangled Banner, een podium voor livemuziek en een lading cholesterol waar niet tegenop te drinken is. Het is allemaal zó krankzinnig goed dat we twee dagen later terug gaan voor de pastrami sandwich.
Meer tips in Red Hook:
- Red Hook Lobster Pound — Een betere plek voor lobster rolls kun je niet verzinnen. Gooi daar one dollar oesters bij én een knoflookrijke New England Seafood Boil, met de beste mosseltjes die JP ooit heeft gehad — en ja, dat zegt wat.
- Keg & Lantern Brewing — Wie nog beweert dat Amerikanen geen bier kunnen brouwen heeft simpelweg niet genoeg gedronken. Vooral de New England IPA’s gaan hier gevaarlijk lekker naar binnen. Voor fantastische views van een ondergaande zon en het Vrijheidsbeeld is Strong Rope een absolute aanrader.
- Defonte’s — Bagels? Neen, hero subs are everything. Bij de Italiaanse deli Defonte’s worden al honderd jaar geniale broodjes gebouwd. De Steak Pizzaiola is geweldig, maar probeer gewoon zoveel mogelijk “heroes” uit.

De pastramisandwich van Hometown Bar-B-Que in Red Hook
RooftopÂbars
Wellicht wist je dit al, maar er zijn best wat hoge gebouwen in New York. Leuk voor de vertigo en de nekpijn, maar vooral: rooftops. En nog beter: rooftopbars.
Daintree Rooftop & Lounge is een van onze absolute favorieten in Manhattan. Door de panoramische ramen of het dakterras heb je een onbelemmerd uitzicht op o.a. het Empire State Building. Het speciale Martini-menu en de service zijn fantastisch, maar het allerbeste: happy hour tussen 16:00 en 18:00. Drink een Umami Old Fashioned (met Diplomatico en Whistlepig) of een Garden Party cocktail met vitaminewater — wat blijkbaar helemaal hip is in NY.
Overstory in het Financial District is zo'n 64 verdiepingen aan pure arrogantie, met een skyline waar zelfs JP van wegwaait. Dit is cocktails drinken op gevaarlijk hoog niveau. Dubbelzinnig, want anno 2025 staat Overstory op plek 15 beste bars in de wereld. Bestel sowieso een In The Clouds, want bij Overstory ben je gegarandeerd in de wolken. Wederom dubbelzinnig. Goed verhaal.

CockÂtailÂbars in New York
Apotheke
Deze speakeasy in Chinatown is gevestigd in een voormalig opiumhol en heeft veel van die vage esthetiek behouden. Vinden we mooi. Het Apotheke-menu is onderverdeeld in drie categorieën: Health & Beauty, Euphoric Enhancers en Painkiller. Raad eens wat onze favoriet was?
Martiny's
Deze cocktailbar is de perfecte afsluiter van een zware dag eten en drinken. Alsof je een clandestiene affaire tussen Tokyo en Amsterdam binnenwandelt. Dat voelt voor ons, heel gek, als thuiskomen. Martiny's staat op #4 van beste bars in Noord-Amerika en dat vinden wij niet vreemd.
Do Not Disturb
Weinig plekken zo sexy in New York als Do Not Disturb — en dat metropooltje staat toch best bekend als bovengemiddeld appetijtelijk. Bij DND voelt het alsof je figureert in een film, met prachtig uitgedoste mensen en met de cocktails als ster van de avond. De Pero Like, Mejor en de West End Girls krijgen vijf sterren.
Dante
Deze bekroonde Greenwich Village hotspot is al meer dan honderd jaar dé plek voor New York’s aperitivo hour. Heerlijk elegant, maar tegelijkertijd totaal toegankelijk. Met tien Martini’s op de kaart snappen we wel waarom. Tussen 15:00 en 18:00 is er een speciaal Negroni-menu. Meenemen.

Cocktails in Apotheke (Chinatown) New York
AcadÂeÂmy at CofÂfee Project NY
Omdat we onze slagaders soms ook een beetje liefde moeten geven, duiken we in Long Island City binnen bij de Academy at Coffee Project NY.
Dit is geen Starbucks waar je een halve liter suikermelk bestelt. Nee, in deze oude scheepswerf leren we hoe koffie écht hoort te smaken. We bestellen een deconstructed latte: een glas espresso, een glas gestoomde melk, bruiswater en een glas waarin vervolgens alle smaken samenkomen. Zo proef je iedere laag apart voordat je zelf het gecaffineerde meesterwerk in elkaar zet. Best vet.
Frankel’s DelÂiÂcatessen
Elders in deze guide hebben we het over Katz en Sadelle's. Frankel's Delicatessen & Appetizing is een soort liefdesbaby van deze twee geweldige hotspots. Hier eet je hemelse bagelbroodjes met zalm, verfdikke roomkaas of pastrami. En kaas. Vergeet alsjeblieft de gesmolten kaas niet.
Bij deze deli op de grens van Greenpoint en Williamsburg zie je een totaal andere kant van New York. Letterlijk. Wie hier de metro uitstapt vergaapt zich gegarandeerd op de laagbouw en rustige ambiance. Alsof je zo de set van een Soprano's-aflevering oploopt. Of in ons geval: een opname van Law & Order SVU.
Tørst
Wie bij Frankel's eet heeft vervolgens gegarandeerd dorst. En wie dorst heeft... moet naar Tørst. Een Scandinavische bierbar met 21 taps en ongeveer net zoveel coolheid als drie Cityguys met een Monkey Shoulder-jas aan. Bier in wijnglazen is natuurlijk vrij pretentieus, maar vooruit: bij Tørst mag het. Van Amerikaanse barleywines tot wel heel bekende biertjes: kijk niet gek op als hier ineens Brouwerij de Molen of Hof ten Dormaal uit de kraan stroomt.
Blijkbaar is de chef hier een Noma-alumnus en de bar food daarom óók geweldig. Helaas hadden wij toen al tachtien bagels op. Vervelend, moeten we terug.
LuciÂa’s Pizza
Er zijn dingen die je gewoon móét doen in New York: een nét te volle metro pakken, bijna overreden worden door een gele taxi en een slice scoren bij een iconische pizzeria. Lucia’s Pizza in Brooklyn is al 50 jaar een instituut en na één hap snappen we waarom. De Siciliaanse slice heeft een dikke, luchtige korst met een knapperige onderkant en een tomatensaus waar nonna trots op zou zijn.
De ster van de show is absoluut de "Papa Leone", met wodkasaus. Wodka, ja. Lekker Italiaans. Romig, pittig en gevaarlijk lekker. Vanaf nu willen we alleen nog maar rechthoekige pizza.
DĂ© hotspots van New York op 'n kaartje
Meer van onze avonturen in New York op je beeldscherm? Volg ons op Instagram!