Spring naar inhoud
Zoeken
Bergenmons

Ste­den­trip Mons (Bergen): voor de Waalse Feesten naar Zuid-België

Steven StrijboschSteven

Als je de uitnodiging krijgt om naar Bergen te gaan komt er direct één vraag in je op: welke Bergen in godsnaam? Bergen aan Zee? Dat stadje in Noorwegen? Moeten we op wintersport?! Neen. We bezochten het Belgische Bergen om daar de ‘Fêtes de Wallonie’ mee te maken. Wij lezen feest, dus wij zijn erbij.

Mar­t­in’s Dream Hotel

Allereerst de plek der overnachting, want die was op z’n zachtst gezegd bijzonder: Martin’s Dream Hotel. Wat klinkt als een homo-erotisch etablissement blijkt een fantastisch omgebouwde kerk te zijn. Alle kamers hebben een geheel eigen, soms bizarre stijl en indeling. Zo is er één kamer die gewoon simpelweg “Carnaval” heet. Vind ik mooi. Wij slapen in een soort kapel, met gigantische kerkelijke ramen met uitzicht over het dorpje. Idyllisch.

Martin's Dream Hotel

  • Rue de la Grande Triperie 17, Bergen, België
Tell me more
Uitzicht Martins Dream Hotel

Cit­i­zen Fox

De gezellige binnenplaats van Citizen Fox is onze favoriete spot in de zomer — zeker als je niet per se fan bent van het hangen op de Grote Markt. Deze Belgische ‘biergarten’ heeft veel weg van een Irish Pub, met een dertigtal verschillende bieren (van Guinness tot Goose Island IPA) en heel prima burgers. JP at hier een burgerunit waar ‘ie drie maanden later nog steeds vol van zat. De cocktailkaart zag er overigens ook uitstekend uit, maar we waren te druk met bierdrinken dus die zul je even zelf moeten testen. Sorry.

Citizen Fox

  • Rue de la Coupe 7, Bergen, België
Meerrrr info
Burgers Mons Belgie e1573735151737

Mosaïc

Het komt niet vaak voor dat we een winkel uitlichten, maar voor Mosaïc in Mons maken we een uitzondering. Hier koop je lokale lekkernijen, zoals honing, chocolade en pasta’s, maar wij komen hier (uiteraard…) voor de vele lokale bieren. Onze absolute favoriet is een fantastisch champagnebier genaamd Brute, met de bieren van Brasserie 113 op een goede tweede plek. Mosaïc is naast winkel ook een cultureel trefpunt en ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Doe vooral even David de vriendelijke groeten als je er binnenloopt!

Mosaïc

  • Rue d'Havré 114, Bergen, België
Tell me more
Cityguys tasting Mons e1573731567866

Brasserie Dese­vaux

Het is even fietsen via het nieuwe knooppuntennetwerk Vhello, maar met de elektrische stalen rossen van VisitMons voel je jezelf binnen twintig minuten in de middeleeuwen. Mits je een fles bier gaat drinken op de oude binnenplaats van Brouwerij / Brasserie Deseveaux. Met name de Sarazēn is een prachtig, fruitig bier met een gouden kleur waarvan je meteen zin krijgt in nóg een fles. Dus die bestel je dan maar.

Brasserie Desevaux

  • Rue d'Hanneton 8, Boussu, België
Tell me more
Bierbrouwerij Belgie Cityguys e1573731621237

Vilaine Fille Mau­vais Garçon

Soms, heel soms, hebben we even geen zin in een burger. Dan kun je kiezen voor een wafel en dat hebben we in Bergen dan ook veelvuldig gedaan, al waren die wel gevuld met kip, kebab en/of kaas. Barbaars! Ja, dat zijn we. Maar we genieten ook van goed eten en dat kun je bij Villaine Fille. Zowel ’s middags als ’s avonds eet je hier voor €35 het menu ‘Doudou’. Je hebt dan per gang twee keuzes, die steeds weer moeilijk zijn omdat alle gerechten je hier doen watertanden al vóór je ze op je bord hebt. Als je niet de hele avond de tijd hebt dan moet je dat wel even aangeven, anders zit je hier uren aan tafel.

Vilaine Fille Mauvais Garçon

  • Rue de Nimy 55, Bergen, België

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

l’Ate­lier

In dit café gooien ze de bar vol met shotjes en steken ze ‘m vervolgens in de fik, dus dan weet je wel hoe laat het is. ESCALATIE-TIJD! Er staan hier zó veel shots op de kaart dat zelfs wij ze niet allemaal hebben kunnen proberen. Schandalig eigenlijk. L’Atelier is overigens niet alleen een Chupitos-kloon; je kunt hier namelijk ook terecht voor een goed biertje. En cocktails. Iets waar we natuurlijk ook niet echt vies van zijn. Kortom: heb je zin in feest? Hup! Naar l’Atelier!

Disclaimer: het uitgaansleven van Bergen is dus allesbehalve suf. In het dorpje wonen zo’n 15.000 studenten; dat betekent dat het eigenlijk altijd wel érgens feest is. Alleen al op het Marché aux Herbes zitten een tiental kroegen en disco’s. Tijdens de Waalse Feesten krijg je op dit plein zelfs zomaar een gratis Corona in je vuistje gedrukt. Vinden we mooi.

l'Atelier

  • Rue des Fripiers 46, Brussel, België
Tell me more
Mons Dronebeelden

Texas Cof­fee House

Als je feest hebt gevierd in Mons (de Waalse feesten keren elke september terug, dus zorg dat je erbij bent) dan moet je daarna goed ontbijten. Brunchen. Lunchen. Of minstens een kop koffie scoren. Nou, dat kan dus bij Texas Coffee House. Een koffie, de BLT wafel en wat pannenkoeken helpen je er sowieso weer bovenop, hoe slecht je je ook voelt. Dit is de ideale manier om wafels in je gezicht te duwen. Genieten!

Texas Coffee House

  • Rue d'Havré 34, Bergen, België
Meerrrr info
Texas Coffee House Cityguys

Ver­geten we nog iets?

Als je met de auto naar Bergen komt (het is maar drie uur rijden vanuit Amsterdam!) dan moet je sowieso even langs Mr. Gaston rijden. Burgers en frietjes voor een prikkie, en zeker de moeite waard. En dan nog iets, we hadden het al over de wafels in het Texas Coffee House maar Waffles & Go heeft zoete wafels (leuk) en hartige (bizar lekker) die je ook zeker moet proeven. Een wafel met kebab en/of kaas. Klinkt vreemd. Is awesome.

Doe ff sociaal joh!