Op brouwereis door Pilsen en Centraal-Bohemen
Terwijl de halve bierminnende wereld in lederhosen richting de regionen van München trekt voor Oktoberfest, reizen wij een kleine 100 km verder — naar de bakermat van pils: Pilsen (Plzeň). Dit zijn onze tips voor het pilsparadijs van Tsjechië. Na strave!
Pilsner Fest: het grootste bierfestival van Tsjechië
Pilsner Fest is zo'n beetje de Koningsdag van Pilsen, alleen kleurt de hele stad twee dagen lang groen in plaats van oranje. En wordt hier iets veel belangrijkers gevierd dan de monarchie: bier. En in het bijzonder: pils. Eerlijk? Dat groen staat ons eigenlijk ook veel beter.
Dit hele festival staat in het teken van de allereerste batch Pilsner Urquell, gebrouwen op 5 oktober 1842. Elk eerste weekend van oktober viert Pilsen dus de geboortedag van Pils, met muziek, feest en niet geheel verrassend: bijzonder veel bier.
Normaal is de brouwerij van Pilsner Urquell het bruisende bierhart van de stad, maar tijdens Pilsner Fest 2025 verandert werkelijk elke hoek van de stad in een feestterrein. Overal stromen de taps: in de biergarten bij de historische stadsmuur, bij de grote St. Bartholomew-kathedraal, en in elk steegje waar een bar past.
Door de hele stad krijg je een lesje schuimkunde. Bestel je de klassieke Hladinka met een romige schuimlaag, ga je voor de Šnyt (Schnitt) van half bier, half schuim of drink je liever je pils met alleen maar schuim? Dan is de Mlíko voor jou.
Twijfel je over het bezoeken van een Oktoberfest, maar zoek je iets minder massaals of commercieels? Verwacht bij Pilsner Fest geen schlagers, lederhosen of liters lauw bier in een snikhete biertent. Wij houden het vanaf nu bij de perfect getemperatuurde Hladinka's in Pilsen.
Pilsner Urquell Brewery
Ons motto tijdens een citytrip is vrijwel altijd: train de hersencellen, voordat je ze benevelt. Vooruit dan maar. Op naar de brouwerij van Pilsner Urquell, de bierkathedraal die bekend staat als de absolute bakermat van pils.
De naam Urquell betekent namelijk “de eerste bron” of “het origineel”. Deze plek is een soort nulpunt van de pilsrevolutie, waar in oktober 1842 het eerste glas goud werd getapt en de rest van de wereld dacht: "da's nondejus mooi spul, doe mij er nog tachtien". Of iets vergelijkbaars.
Naast de industriële en commerciële kant van deze brouwerij (er is zelfs een bustransfer van het visitor centre en de mouterij), is er één absolute eye-catcher: de eeuwenoude catacomben. Onder de brouwerij ligt namelijk 9 kilometer aan ondergrondse gangen — koud, mysterieus en doordrenkt van hoplucht.
Hier drink je ongefilterd bier rechtstreeks uit houten vaten, exclusief voor bezoekers. Je kunt deze pilsversie dus nergens anders krijgen, wat op zich al reden genoeg is om de tour te boeken (of, als we eerlijk zijn, er permanent een tentje op te zetten).
Locals drinken lokale biertjes bij Lokál
Meer dan pils in Pilsen
Pilsen is niet alleen de stad van de legendarische Pilsner Urquell, maar er is ook voldoende voor avontuurlijke bierliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de klassieke biersoort(en).
De eerste stop in Pilsen? Lokál, pal tegenover het theater, midden in het culturele hart van de stad. Hier scoor je de klassieke Tsjechische gerechten (denk goulash, knedlíky en worst), maar eerlijk: wij komen vooral voor de bieren.
Kom ’s avonds nog eens terug, maar dan bij de buren: het wat hippere Výčep Pod Divadlem. Hier vind je sloten NEIPA’s, stouts en andere vloeibaar genot in een soort laboratorium-setting. Ook bij brewpubs KEGzistence en Raven kun je de keel prima smeren.
Voor een doorgewinterde Cityguy is 23:00 natuurlijk nog maar het begin van de dorst.
Purkmistr: badderen in bier
Die Tsjechen zijn zó gek op bier, dat ze er zelfs regelmatig in gaan zitten badderen. Is gezond, zeggen ze. Bij microbrouwerij Purkmistr zit je letterlijk te marineren in een geheim recept van gist, hopextracten en andere kruiden. Het mengsel is blijkbaar hartstikke goed voor je huid. Wij babygezichten geloven ze braaf, maar vooral omdat je terwijl je ligt te garen in een badkuip ook een ongelimiteerde hoeveelheid pils kunt tappen. Knappe Cityguy die dat tapje leeggetankt krijgt tijdens het zweten.
Bij Purkmistr krijg je een bad met een tap. Die willen we thuis ook.
Courtyard by Marriott Plzen
Ooit een mandje met blikken bier gezien bij de ontbijttafel? Bij het ochtendbuffet van het Courtyard by Marriott Plzen staat er gewoon Pilsner Urquell tussen de watermeloen en de scrambled eggs. Da's pas echt ontbijten als een baas. Die Tsjechen snappen het in ieder geval: zo snel mogelijk beginnen met waar je de vorige avond mee bent geëindigd.
Qua ligging kan het hotel niet veel beter: nog geen vijftien meter rollen zit je op het terras bij Parkan (Šenk Na Parkánu) voor een uniek ongefilterd pilsje. Ernaast vind je ook de ingang van het kilometerlange ondergrondse tunnelsysteem, waar je gegarandeerd kennis gaat maken met een Tsjechische kopstoot. Gelukkig is een helm verplicht.
Uitgaan in Pilsen
Let wel op: vrijwel alle horeca gaat om 23:00 al dicht. Waarom in hemelsnaam? Nou... de locals beginnen al op een mooie tijd met tanken en het moet wel leuk blijven voor de horeca (en bovenal het personeel). Toch maar eens checken of we Tsjechisch bloed hebben. Gelukkig zijn er een aantal uitzondering op de avondkloek.
Fijne plek om te drinken (en zelfs te dansen) is MōōVEMENT. Hier hebben ze ongeveer 27 verschillende spatjes-varianten met Becherovka, dus dan begrijp je ons enthousiasme wel. Hier komen we er bijvoorbeeld achter dat een Becky Jus d'Orange ook lekker is ná half tien 's ochtends.
Grote kans dat je deze plek overigens over het hoofd ziet, zélfs met je aangeschoten neusje halfdiep in Google Maps. Zie je een felblauwe advertentie voor desserts en bagels? Gek genoeg ben je dan precies op de juiste plek.
Nóg meer bier? Ja.
Door naar Centraal-Bohemen, een regio rondom Praag vol kastelen, steengroeves en natuurlijk: brouwerijen en unieke plekken om bier te proeven.
Het MMX Beer Hotel is de ideale uitvalsbasis voor wie graag boven de biervaten slaapt, met een eigen microbrouwerij binnen handbereik. Maar eerlijk is eerlijk — na één (of drie) huisgebrouwen pints krijg je vanzelf jeukende voeten. Want zo’n perfecte tussenstop vraagt er gewoon om dat je met gierende banden verder trekt: richting Pilsen, Praag of de volgende dorstlesser op je bierroute.
In de buurt zijn namelijk nog veel meer fantastische plekken om in aanraking te komen met de Tsjechische biercultuur. Wil je de brouwereis nog verder voortzetten? Proef amberkleurige dorstlessers bij Kytín (de lichtrokerige Kytínský doutnák 13 is ge-wel-dig) en drink letterlijk álle biertypes bij Olivův Pivovar (waar je al vanaf 09:00 's ochtends welkom bent voor een tasting). Mooie tijd.
Wie echt een keertje letterlijk off-the-beaten-track wil: bij Zastávka Nizbor drink je bieren van Bernard (de 11 is geweldig) in een verlaten treinstation. In de bijbehorende wagons kun je zelfs blijven slapen mochten de drankjes naar je hoofd stijgen (of de gefrituurde kaas naar je maag).
Bohemia Sekt: bubbels van Starý Pilsen
Genoeg van bier of Becherovka? Lijkt ons vrijwel onmogelijk, maar deze regio staat ook bekend om haar mousserende wijnen. De kwaliteit van de wijngaarden wordt zelfs vergeleken met streken die je associeert met champagne (qua ligging, bodem en klimaat), al mag Bohemia Sekt zich officieel geen champagne noemen.
Bij Bohemia Sekt hadden we zomaar zelf de tourguide kunnen zijn: eerst drinken, dan praten. Zo beginnen we onze rondleiding graag. We leren hier vervolgens alles wat je moet weten over bubbelwijn: van gist, methode, rijping, tot dat magische moment waarop de fles “ontgist” wordt door bevriezing van de nek.
Foto van Jody Mijts (Ongewoon Lekker)
Kozel: geitige biertjes in de brouwerij
Als je fan bent van geitjes én biertjes dan is de brouwerij van Kozel de uitgelezen plek voor jou. Hier drink je de mannelijke geit in vloeibare vorm. Klinkt raar, kloekt lekker. Kozel betekent immers simpelweg “mannelijke geit” in het Tsjechisch.
Tijdens de tour krijg je een kijkje achter de ketels, in de gistingruimtes, in het historische brouwhuis en kun je ongefilterd Kozel proeven in de kelder. Aan een prachtige koperen bar gemaakt uit oude leidingen drink je half-half (een combi van lager én donker bier) of andere Kozel-klassiekers.
De combi van lager én donker bier smaakt nog lekkerder in de catacomben van Kozel
Černokostelecký Pivovar
Deze grootste, nog daadwerkelijk producerende, houtgestookte brouwerij ter wereld fungeert eigenlijk als een soort Nationaal Biermuseum. Hier krijg je echt een fascinerende blik op de geschiedenis van het Tsjechische bier, met 4000 m² aan brouwapparatuur uit de 19e en 20e eeuw.
Er worden hier dus nog echt bieren geproduceerd volgens de traditionele methode. Het vlaggenschip van de brouwerij is absoluut de Černá Svině (Black Swine), een donkere Tsjechisch lager. Volgens de brouwer een ode aan de verloren gegane brouwerijen door het IJzeren Gordijn.
Twee maal per jaar organiseert Černokostelecký Pivovar een bierfestival: één in mei en één in september. Naast een breed scala aan (lokale) bieren en livemuziek, is de Bierestafette het absolute hoogtepunt, waarbij teams van 200 deelnemers 22 km rennen met een bierfust op hun schouders. Ja, wij drinken het ook liever op.
Breakfast for champions!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisitPilzen en #VisitCzechia en Visit Central Bohemia. Alle tips in dit artikel zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen. Wil je nog meer persoonlijke tips voor je reis naar Tsjechië? Stuur ons dan een bericht op Instagram.