Spring naar inhoud
Zoeken
Vilnius Weekendguide Hill of Three Crosses

Citytrip Vil­nius Week­endguide — Stad vol verrassingen

Matthijs HaagsmanMatthijs

Wie aan een citytrip in Europa denkt, denkt niet meteen aan Litouwse hoofdstad Vilnius. Maar wie de gok waagt wordt zeker niet teleurgesteld! Litouwen is het meest zuidelijke land van de Baltische staten, trad in 2004 toe tot de Europese Unie en sinds 2015 kun je hier betalen met de Euro. De hoofdstad Vilnius ligt in het oosten van het land zo’n 30 km van de grens met Wit-Rusland. Deze stad zit vol verrassingen. Wie een grauwe en grijze Oostblokstad verwacht komt absoluut bedrogen uit. Het stikt er van de bars, burgerspots en coffeebars. Vilnius is awesome en nog goedkoop ook! Een Uber vanaf de luchthaven naar het centrum kost €4, Een halve liter bier €2,50 en koffie €1,50. Nog niet overtuigd? Check m’n favoriete spots hieronder.

Vilnius Sacha Kleinblatt

Sacha Kleinblatt

Keulė Rūkė

De wijk vlakbij het trein- en busstation is een toffe en opkomende wijk. Hier vind je Keulė Rūkė, een plek die vooral bekend is om de kussende Puttin en Trump maar ook voor een Pulled pork burger kun je hier goed terecht. In deze wijk staat ook de 110 jaar oude markthal genaamd Halės Turgus. Zo’n markthal spreekt mij als Rotterdammert wel aan natuurlijk. In deze hal van meer dan 8000 vierkante meter kun je tussen alle stalletjes met vers vlees, vis, lokaale groente en wolle sokken een echte oost-europese sfeer proeven.

Keulė Rūkė

 • Pylimo gatvė 66, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info
Vilnius Guide Matthijs Haagsman Cityguys Putin

Kablys

In de stad vindt je geen veelzijdiger plek dan Kablys. Dit cultuurhuis is een concertpodium, skatepark, bar en hostel. Maar vooral een van mijn favoriete clubs. In de winter is dit de plek waar je ook op maandagnacht kan doorhalen. Kablys kun je herkennen aan het gigantische gebouw met zuilenrij en haak.

Kablys

 • Kauno g. 5, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info

Opi­um

Als je van electronische muziek houdt en in Vilnius bent is een bezoekje aan Opium een must. Mijn absolute favoriet voor de nacht met de niets verhullende naam bezorgt je een ongedwongen vibe en waarschijnlijk een prima kater.

Opium

 • Islandijos g. 4, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info
Vilnius Guide Opium Cityguys

Jamai­ka

Moe? Jamaika is hoe dan ook het het gezelligste Hostel van de stad waar het zomaar kan dat je per ongeluk nog even Tequila staat te shotten met de barman.

Jamaika

 • Visų Šventųjų g. 9, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info

BREW

Ga voor een kickstart van je dag na een lange nacht naar BREW. Barista Andželika maakt een uitstekende espresso of Flat White voor je zodat je in deze donkere coffee bar rustig wakker kunt worden.

BREW

 • Pylimo g. 19, Vilnius, Litouwen
Tell me more

Alaus Bib­liote­ka

Meer zin in bier? Ga dan naar Alaus Biblioteka! Deze gasten hebben letterlijk een bibliotheek vol bier met 17 bieren op tap en meer dan 300 op fles genoeg keus.
Ben je hier met je zojuist gescoorde tinder-date? Check dan vooral de ‘secret room’ achter de boekenkast voor een private bier drink sessie.

Alaus Biblioteka

 • Trakų gatvė 4, Vilnius, Litouwen
Tell me more

Špun­ka

Mijn favoriete bar is toch wel Špunka. Een kleine bar met een lokale bier-selectie. Als je hier binnenkomt is het net alsof je iemands huiskamer binnen stapt die vol zit met Litouwers. Niet te verwarren met Lee Towers. Deze bar ligt in het de “Onafhankelijke” wijk Užupis.

Špunka

 • Užupio g. 9, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info

Užupis

Užupis is een creative wijk in het oosten van de stad die zichzelf onafhankelijk verklaart heeft met eigen regels en wetten. Mijn persoonlijke favoriet: Een hond heeft het recht een hond te zijn. Behalve de beste Barbier in town Herr Katt is de wijk niet extreem exciting maar je kunt hier wel een officiële Užupis stempel in je paspoort scoren! Ga hiervoor naar Bar Užupio kavinė.

Užupio kavinė

 • Užupio g. 2, Vilnius, Litouwen
Tell me more
Uzupis Vilnius Weekendguide

KGB Muse­um

De KGB (veiligheidsdienst van de Sovjets) had haar hoofdkwartier in Vilnius aan de hoofdstraat, gedimino prospektas In een enorm en statig gebouw.

Feitje: Op het plein daar tegenover waar nu trots een Litouwse vlag wappert stond ooit een groot Lenin standbeeld.

In dit voormalige hoofdkwartier is nu het The Museum of Genocide Victims ofwel KGB Museum gevestigd. Een ticket kost maar 4,- en check vooral de voormalige gevangenis in de kelder. Hier vind je tientallen cellen in originele staat die zo’n 30 jaar geleden gewoon gebruikt werden. Impressive!

The Museum of Genocide Victims

 • Aukų g. 2, Vilnius, Litouwen

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info

Hill of three crosses

Nog energie over? Beklim dan de Hill of Three Crosses.
Vanaf hier heb je een perfect uitzicht over de stad. Prima plek om in de zomer te chillen met zonsondergang.
Kalnų parkas, Vilnius

Kalnų parkas

 • Kalnų parkas, Vilnius, Litouwen
Tell me more
Vilnius Weekendguide Hill of Three Crosses

Le Butch­er

Er gaat niets boven een goede burger na sightseeing en lichamelijke inspanning. Ga naar Le Butcher voor mijn persoonlijke favoriet in town: Le Bloody Beef Deluxe. Krap bij kas? Tussen 4 en 6 heb je een burger en bier voor 5,50!!

Le Butcher

 • Mėsinių g. 3-13, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info
Vilnius Weekendguys Le Butcher

Piz­za­land

Als je meer zin hebt in pizza ga dan naar Pizzaland. Een cheesy naam maar awesome pizza en people!

Pizzaland

 • Trakų g. 4, Vilnius, Litouwen
Meerrrr info
Ben je in Vilnius op toffe spots geweest? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter of tag @CityguysNL op Instagram.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!