Spring naar inhoud
Zoeken
Ambassade Hotel espressomartini tiamaria

Hier drink je de beste koffiecock­tails van Amsterdam

JP Schaddé van DoorenJP

Wij vinden dat je een cocktail kunt drinken op elk moment van de dag, maar daar zijn we dan ook Cityguys voor. Je ochtend starten met een old fashioned of een negroni is niet per se het allerbeste idee. Maar een cocktail met koffie kan natuurlijk wel! Dus ben je gek op cocktails en drink je graag koffie? Bingo! Je kunt die zelf maken, maar aangezien wij luier zijn dan Huggies, scoren wij een koffiecocktail gewoon in de stad. Omdat het Tia Maria maand is gingen we op jacht naar de beste plekken van Amsterdam om een koffiecocktail te scoren.

Blue­spoon Restau­rant & Bar

We komen hier sinds jaar en dag voor de koekies – en die krijg je bij een kop koffie. Bluespoon is een restaurant waar je heerlijk kunt eten, gevestigd in het Andaz hotel met kamers waar je sowieso een keer een feestje moet hebben gegeven (erin slapen/sporten mag natuurlijk ook) en HALLO! Die cocktailbar! Hier maakt Martin Eisma met zijn team fenomenale cocktails en wat denk je als je er koffie én cocktails kunt krijgen die perfect zijn? Juist. Drinken. Ze denken hier goed na over duurzaamheid, ze hebben zelfs een Close the Loop programma, no-waste cocktails worden gecombineerd met bites uit de keuken. Dus als je hier een espresso martini bestelt dan drink je die van koffie die over is, waar ze vervolgens weer cold brew van maken. Tia Maria erbij en geloof ons, dat is een feestje voor je mond.

Bluespoon cocktail tiamaria

Brasserie Ambas­sade

In het Ambassade Hotel vind je een cocktailbar met een betaalbare kaart. Hier drinken gasten van het hotel en gasten die in de buurt wonen rustig (of niet zo rustig, wat jij wilt) hun drankje. Het is een schrijvershotel, wat het enorme aantal boeken verklaart waar je tussen zit. Het eten in de brasserie is fantastisch, hier wil je een keer lunch of diner gehad hebben. Het hotel hangt helemaal vol met kunst, wat ook genieten is. Maar goed, we hadden het over cocktails. In de cocktailbar kun je naast een kopstootje (bier & jenever) ook fijne cocktails bestellen. Een koffiecocktail? Geen probleem. De espresso martini kun je drinken met uitzicht op de Herengracht, of onder het genot van een potje schaak. Puur genieten.

Brasserie Ambassade

  • Herengracht 339, Amsterdam
Meerrrr info
Ambassade Hotel espressomartini tiamaria

Bar Twen­ty­Sev­en

Op de Dam, waar de Koninklijke Industrieele Groote Club huist, vind je in hetzelfde pand ook een luxe hotel met bijbehorend restaurant Bougainville, dat een Michelinster heeft. En daarbij komt ook nog eens Bar TwentySeven! Deze bar op de 4e verdieping heeft uitzicht op de Dam en waar je ook kijkt, het ziet er enorm chique uit. Ze pretenderen er ongekende service te hebben – en dat klopt. Bij deze service horen ook flinke prijzen, maar hey, je moet je zuurverdiende geld ergens aan uitgeven. Dat deden wij aan een Clear Espresso Martini (€25). Een werkelijk waar geniaal drankje, helder, gemaakt met vodka, Tia Maria, chocolade, vanille en koffie. Prachtig drankje, dat al naar gelang je er meer van drinkt steeds meer tonen van chocolade prijs geeft. Daarbij dronken we een cafe Fredo, die slechts 11 euro kost – maar die komt zonder de alcohol die gebruikt is in de clear espresso.

Bar TwentySeven

  • Dam 27, Amsterdam
Tell me more
Twentyseven cocktail tiamaria clearespresso

TEDS

“Wake me up, then fuck me up” zei een dame eind jaren ’80 bij een bar in Londen. Dat is het moment dat de Espresso Martini verzonnen is en daar zijn we de bartender die ‘m verzon (Dick Bradsell) nog altijd dankbaar voor. Bij TEDS in Amsterdam staat ie ook op de kaart (€8,50) en daarom is dit een ideale plek om je dag te beginnen. We nemen hier graag de eggs benedict die op een croissantje komt (ook €8,50) en we houden het meestal niet bij 1. Als je hier wakker wordt en vervolgens toch weer enigszins beschonken naar buiten wandelt is het niet onze schuld hoor!

TEDS

  • Bosboom Toussaintstraat 60, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Wake me up, then fuck me up”
Espresso Martini Machine Steven

Over Tia Maria

Tia Maria is ontstaan in de 17de eeuw toen een jonge Spaanse aristocraat vluchtte voor de koloniale oorlog op Jamaica. Het dienstmeisje redde één familieschat, een kleine juwelendoos met zwarte parel oorbellen en een oud manuscript met het recept voor een mysterieuze likeur. Het recept is vernoemd naar deze vrouw: Tia Maria. Het recept is pas in de jaren ’40 herontdekt en op de markt gebracht. Tot op de dag van vandaag is Tia Maria een favoriet van liefhebbers van koffiecocktails over de hele wereld. Daarom is dit artikel in samenwerking met Tia Maria gemaakt. Elk jaar organiseert het merk in april de Tia Maria Month. Dan kun je op heel veel plekken in Nederland cocktails met deze drank scoren en waar zie je op hun website.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!