Spring naar inhoud
Zoeken
De Drie Fleschjes Amsterdam Centrum 4

De Dam: de beste cafés en restaurants

Steven StrijboschSteven

‘Dam Square’ wordt vaak gezien als het absolute toeristisch hart van Amsterdam. Daarom fietsen we er meestal het liefst met een grote boog omheen. (Spontaan overstekende touwtjesmutsen zijn namelijk vreselijk lastig te ontwijken.) Gelukkig zijn er in de buurt van Het Paleis op de Dam zeker een aantal horecaparels te vinden. Door deze guide weet je in ieder geval altijd waar je toeristenvriendjes (of onwetende familieleden) wél mee naar toe moet nemen.

Restau­rant Verlan

Kijk, je kunt hier gewoon duizend keer de Oeuf Mayonaise bestellen en dan ben je de gelukkigste persoon op aarde – mits je geen veganist bent.

Probleem is dat je dan beenmerg met langoustine en foreleitjes (€12,-), de gerookte steak tartaar van bavette met pommes anna en bottarga (€16,-) en de blinis met crème fraîche en drie verschillende soorten viseitjes (€8,-) mist. Dat wil je niet. Wat je wel wilt doen: drie dagen daarna terug om de rest van het menu te bestellen. Wat een aanwinst voor Amsterdam op de plek waar ooit Envy furore maakte.

We zouden bijna zeggen: volg deze lui gewoon niet op Instagram, anders zit je weer linea recta op de fiets voor een krab tartelette, een waanzinnige eendenborst of, inderdaad, duizend eitjes met mayonaise.

Restaurant Verlan

 • 1016 HL, Amsterdam, Noord-Holland

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info
Bar The Tailor Cocktail Mr H
Wynand Fockink en Lowlander in langste kopstootbar

Wynand Fockink

Dikke kans dat je ons hier minimaal één keer in de week aan de bar ziet slurpen. Dit proeflokaal van deze likeurstokerij is verstopt in de Pijlsteeg achter het Krasnapolsky-hotel op de Dam, maar eenmaal gevonden wil je hier nooit meer weg. De likeuren en jenevers van Wynand Fockink zijn namelijk een lust voor de keel én het oog. Als Hans dan ook nog een overheerlijk biertje voor je tapt is het helemaal genieten. Geduld is overigens wel een schone zaak, want élke klant is hier koning.

Wynand Fockink Proeflokaal en Slijterij,

 • Pijlsteeg, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

The Tai­lor @ Anan­tara Grand Hotel Krasnapolsky

Weinig gebouwen in Amsterdam zijn zo iconisch als Hotel Krasnapolsky bij het monument op de Dam. En, wat (te) weinig locals weten: naast geweldig slapen kun je hier ook fantastisch cocktails drinken. Bij The Tailor is barmanager Alex "Monty" Montrose (met zijn team) in de geschiedenis van Mr. Krasnapolsky gedoken. Het resultaat is een kaart met vijftien cocktails, ingedeeld in de drie voornaamste hobby's van de hotel-naamgever: tuinieren, ondernemen en de kunst van het kleermaken.

Tip van de sluier: beginnen met een Green Fingers (een soort clarified bloody mary met Botanist Gin, Martini Abrato en Greenhouse soda) en dan doorpakken met de Mr. H (o.a. Deense Stauning Smoke Whiskey, vermouthreductie en jasmijnthee), een cocktail die perfect past bij de uitstraling van de bar. Tja, ook niet zo gek als je The Tailor heet.

The Tailor

 • Dam 9, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info
Steven bij Venus & Adonis op de Prinsengracht

"Mag ik nu eindelijk eten?"

Venus & Adonis

Idyllisch hoekpandje met prachtige authentieke ambiance aan de Amsterdamse grachten? Check. Geniale menukaart vol steak tartare, côte de boeuf en ribs van de BBQ? Check. Om een of andere reden al jarenlang nietsvermoedend voorbij gefietst? Eh... dat ook.

Onacceptabel eigenlijk. En wat zijn we blij dat we deze prachtige verschijning aan de Prinsengracht eindelijk hebben ontdekt. Restaurant Venus & Adonis doet alles ijzersterk: van de oesters met Hollandaise vooraf tot de Nederlandse kaasplank als dessert. Als je ook nog eens een plekje verovert aan de voorzijde met uitzicht op de gracht is deze zaak een absoluut verplicht nummer voor elke (import-)Amsterdammer.

Venus & Adonis

 • 1016 HH, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Ramen-Ya (tijdelijk gesloten)

Om de hoek bij Wynand Fockink vind je Japans restaurant Ramen-Ya. Gekscherend noemen we dit altijd de beste ‘ramen’ van de Wallen. Hilarisch zijn we. Klopt. Amsterdam kent inmiddels vele noedelsoepzaakjes, de één nog hipper dan de ander. Bij Ramen-Ya weinig poespas, maar wél veel keus. Wij komen hier vooral voor de bliksemsnelle service, de bijbehorende bao buns (met gefrituurde kip) en de grote noedelporties. Want zuinig zijn ze allerminst.

Ramen-Ya

 • Oudezijds Voorburgwal 236, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Champagne en oesters bij Cecconi's

Cec­coni’s (Soho House)

We willen niet heel pretentieus overkomen, maar over het algemeen zijn we alleen in het Soho House om champagne te drinken met Boris Veldhuijzen van Zanten. Helaas neemt hij ons niet wekelijks mee, dus moeten we naar het bijbehorende Italiaanse restaurant Cecconi's om onszelf toch een béétje hip en happening te voelen. Zonder gein: het eten bij Cecconi's wordt zwaar onderschat. Ondanks de prijzen. De rundertartaar, truffel en kwartelei (€25,-), de tagliatelle Alfredo met zwarte truffel (€36,-) en de spaghetti met kreeft en chili (€39,-) komen in uitzonderlijk royale porties. Vinden wij dikzakken fijn!

Cecconi's

 • 1012 VT, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Tell me more

Bar Vasari

Wij houden natuurlijk van een stukkie klasse en stijl, dat zie je direct. Flaneren doen we dan ook graag bij Bar Vasari. Cultureel verantwoord én vet lekker. De champagne kost zeven euro per glas, maar je kunt ook gewoon een koffie kloeken in de fraaie binnentuin. Stukkie onontdekt dolce vita in Amsterdam. Daarna kun je gewoon weer normaal doen bij Van Wees of Café de Geit.

Bar Vasari

 • 1016 CH, Amsterdam, Noord-Holland

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

THE DUCHESS

The Duchess staat met stip in ons artikel over de fijnste hotelbars van Amsterdam. Deze cocktailbar — tegenover het W Hotel — is een lust voor het oog en een fantastisch beginpunt voor een fancy date. De nieuwe menukaart (ontwikkeld door Andrea Boix — een van de beste bartenders van Nederland) is werkelijk magnifiek. Ga hier aan de bar zitten en bestel direct een Gasoline Sazerac (een bizarre mix van truffel en tankstation). Oh, en vergeet je hele dikke portemonnee niet.

THE DUCHESS

 • Spuistraat 172, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more
De Drie Fleschjes Amsterdam Centrum 3

Buigen voor de borrel!

De Drie Fleschjes

Drankorgels opgelet: dit proeflokaal is een absolute parel van de stad. Ik zeg ‘drankorgel’, want hier hebben ze dus nog een authentieke stellage met houten vaten in de zaak. En wij maar denken dat het gewoon een synoniem was voor alcoholist. Zo leer je nog wat van al dat drinken! De Drie Fleschjes is naar eigen zeggen het oudste proeflokaal van de stad en heeft een bijzonder grote selectie jenevers, corenwyn en likeuren. Bukken voor de barman!

De Drie Fleschjes

 • Gravenstraat, Amsterdam
Meerrrr info
JP bij de verjaardag van The Lobby van Hotel V

The Lob­by Nesplein

Dit hotel bezoeken we zelfs als we er niet slapen. Wel zijn we hier vaak in de ochtend al te vinden. Waarom? The Lobby gaat véél eerder open dan de Drie Fleschjes en Wynand Fockink, dus als je in de ochtend al een drankje kunt gebruiken dan is dit the place to be voor een glas bubbels, of een bloody mary. Of allebei. Misschien wel het leukste personeel van Amsterdam zorgt hier ook voor een goed ontbijt, een (uitgebreide) lunch, je diner of een goed glas wijn.

Hotel V - The Lobby

 • Nes 49, Amsterdam
 • Fizeaustraat 2, Amsterdam
 • Weteringschans 136, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Natuurlijk zijn er een heleboel andere horecazaken in de buurt van de Dam. Zo moeten bierliefhebbers minstens een uurtje rondsnuffelen in de Beertemple, is het nieuwe terras van Cut Throat op het Beursplein een verademing voor de buurt en hebben we een belachelijke burger gegeten bij Brasserie De Roode Leeuw. (Check zelf maar het filmpje hierboven!) Hebben we iets gemist of heb je tips voor ons? Stuur ons een berichtje op @cityguysnl.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Changel­og

  • The Food Department

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!