Spring naar inhoud
Zoeken
Ramen Ya Bao Buns Chicken

De Dam: de beste cafés en restaurants

Steven Strijbosch Steven

‘Dam Square’ wordt vaak gezien als het absolute toeristisch hart van Amsterdam. Daarom fietsen we er meestal het liefst met een grote boog omheen. (Spontaan overstekende touwtjesmutsen zijn namelijk vreselijk lastig te ontwijken.) Gelukkig zijn er in de buurt van Het Paleis op de Dam zeker een aantal horecaparels te vinden. Door deze guide weet je in ieder geval altijd waar je toeristenvriendjes (of onwetende familieleden) wél mee naar toe moet nemen.

Wynand Fockink

Dikke kans dat je ons hier minimaal één keer in de week aan de bar ziet slurpen. Dit proeflokaal van deze likeurstokerij is verstopt in de Pijlsteeg achter het Krasnapolsky-hotel op de Dam, maar eenmaal gevonden wil je hier nooit meer weg. De likeuren en jenevers van Wynand Fockink zijn namelijk een lust voor de keel én het oog. Als Hans dan ook nog een overheerlijk biertje voor je tapt is het helemaal genieten. Geduld is overigens wel een schone zaak, want élke klant is hier koning.

Wynand Fockink Proeflokaal en Slijterij,

  • Pijlsteeg, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Ramen-Ya

Om de hoek bij Wynand Fockink vind je Japans restaurant Ramen-Ya. Gekscherend noemen we dit altijd de beste ‘ramen’ van de Wallen. Hilarisch zijn we. Klopt. Amsterdam kent inmiddels vele noedelsoepzaakjes, de één nog hipper dan de ander. Bij Ramen-Ya weinig poespas, maar wél veel keus. Wij komen hier vooral voor de bliksemsnelle service, de bijbehorende bao buns (met gefrituurde kip) en de grote noedelporties. Want zuinig zijn ze allerminst.

Ramen-Ya

  • Oudezijds Voorburgwal 236, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Cec­coni’s

We willen niet heel pretentieus overkomen, maar over het algemeen zijn we alleen in het Soho House om champagne te drinken met Boris Veldhuijzen van Zanten. Helaas neemt hij ons niet wekelijks mee, dus moeten we naar het bijbehorende Italiaanse restaurant Cecconi's om onszelf toch een béétje hip en happening te voelen. Zonder gein: het eten bij Cecconi's wordt zwaar onderschat. Ondanks de prijzen. De rundertartaar, truffel en kwartelei (€25,-), de tagliatelle Alfredo met zwarte truffel (€36,-) en de spaghetti met kreeft en chili (€39,-) komen in uitzonderlijk royale porties. Vinden wij dikzakken fijn!

Cecconi's

  • 1012 VT, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Tell me more

THE DUCHESS

The Duchess staat met stip in ons artikel over de fijnste hotelbars van Amsterdam. Deze cocktailbar — tegenover het W Hotel — is een lust voor het oog en een fantastisch beginpunt voor een fancy date. De nieuwe menukaart (ontwikkeld door Andrea Boix — een van de beste bartenders van Nederland) is werkelijk magnifiek. Ga hier aan de bar zitten en bestel direct een Gasoline Sazerac (een bizarre mix van truffel en tankstation). Oh, en vergeet je hele dikke portemonnee niet.

THE DUCHESS

  • Spuistraat 172, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more

De Drie Fleschjes

Drankorgels opgelet: dit proeflokaal is een absolute parel van de stad. Ik zeg ‘drankorgel’, want hier hebben ze dus nog een authentieke stellage met houten vaten in de zaak. En wij maar denken dat het gewoon een synoniem was voor alcoholist. Zo leer je nog wat van al dat drinken! De Drie Fleschjes is naar eigen zeggen het oudste proeflokaal van de stad en heeft een bijzonder grote selectie jenevers, corenwyn en likeuren. Bukken voor de barman!

De Drie Fleschjes

  • Gravenstraat, Amsterdam
Tell me more

The Lob­by Nesplein

Dit hotel bezoeken we zelfs als we er niet slapen. Wel zijn we hier vaak in de ochtend al te vinden. Waarom? The Lobby gaat véél eerder open dan de Drie Fleschjes en Wynand Fockink, dus als je in de ochtend al een drankje kunt gebruiken dan is dit the place to be voor een glas bubbels, of een bloody mary. Of allebei. Misschien wel het leukste personeel van Amsterdam zorgt hier ook voor een goed ontbijt, een (uitgebreide) lunch, je diner of een goed glas wijn.

Hotel V - The Lobby

  • Nes 49, Amsterdam
  • Fizeaustraat 2, Amsterdam
  • Weteringschans 136, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Eggs Royale en Bloody Mary Hotel V The Lobby

Natuurlijk zijn er een heleboel andere horecazaken in de buurt van de Dam. Zo moeten bierliefhebbers minstens een uurtje rondsnuffelen in de Beertemple, is het nieuwe terras van Cut Throat op het Beursplein een verademing voor de buurt en hebben we een belachelijke burger gegeten bij Brasserie De Roode Leeuw. (Check zelf maar het filmpje hierboven!) Hebben we iets gemist of heb je tips voor ons? Stuur ons een berichtje op @cityguysnl.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Changel­og

    • The Food Department

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!