Spring naar inhoud
Zoeken
LuminAir Amsterdam - Cocktailbar Hilton

Cen­traal Sta­tion: de beste cafés en restaurants

Steven StrijboschSteven

Voor veel nationale en internationale bezoekers is het Centraal Station het begin- en eindpunt van een trip naar Amsterdam. In dit artikel schrijven we over onze favoriete hotspots in de buurt van Amsterdam Centraal, of je nu je trein hebt gemist of gewoon nog niet naar huis wilt.

Lumi­nAir

Deze bar boven Amsterdam is één van de nieuwste hoogtepunten van de stad. Letterlijk. Je kent deze rooftopbar misschien nog als Skylounge, maar sinds de verbouwing heet dit dus LuminAir. Vanuit de bovenste verdieping van het Hilton op het Oosterdok heb je een fantastisch uitzicht over het centrum van Amsterdam en de (vrij nieuwe) IJ-boulevard. Achterin de zaak vind je een grote ronde cocktailbar. Maar waar we meestal het liefst ergens aan de bar hangen, flaneren we bij LuminAir het liefst op het gigantische dakterras – vooral rond zonsondergang.

LuminAir (Doubletree by Hilton)

  • Oosterdoksstraat 4, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
IMG 9050

The Seafood Bar

Laten we eerlijk zijn, het Damrak is niet onze favoriete straat in Amsterdam. Sterker nog: het liefst gaan we hier met 97234 km per uur op onze Swapfiets overheen terwijl we slalommend toeristenrijen en Iamsterdam-mutsen proberen te vermijden. Gelukkig hebben we nu een reden om even stil te staan in deze straat: The Seafood Bar in de monumentale Beurs van Berlage.

Oesters, kreeft, dolgelukkige schoonmoeders; je vindt het hier allemaal. Althans, naar dit visrestaurant tussen Centraal Station en de Dam neem je zelfs moeiteloos je (schoon)ouders mee. Of je eet gewoon de Mixed Grill (met scampi, inktvis, schol, gamba, zalm en zeebaars) helemaal in je eentje op. Snappen wij ook wel. Vergeet alleen geen slabbetje om te doen en een fles/glas/jacuzzi Christoffe Champagne te bestellen. Vis moet immers zwemmen!

The Seafood Bar (Berlage)

  • Beursplein 1, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Smashburger bij Vooges

Vergeet bij Vooges niet te vragen naar de kelderrestanten!

Vooges aan t IJ (voorheen Nieges)

Waar vroeger alle horeca hartstikke kopje-onder ging daar aan het water achter Amsterdam Centraal, heeft uitgerekend Nieges de vloek opgeheven. (‘Nieges’ betekent zoiets als ‘ongeluk’ in het Amsterdamse dialect. Stukje ironie naar de mensen toe.)

Inmiddels heeft "Meneer Nieges" plaatsgemaakt voor Vooges aan 't IJ – eerder bekend van de gelijknamige horecazaken in Zandvoort en Haarlem. Het restaurant heeft een groot terras, met uitzicht over het water en natuurlijk Amsterdam Noord. Maar, Vooges niet alleen maar een (na)zomerse hangout waar we met onze hoofdjes zonnestralen proberen te koppen. De knusse zitjes rond de open haard zijn ideaal voor de wat koudere of nattere wintermaanden. En, wat blijkt: het diner is ook nog eens fenomenaal.

Zo starten we met een portie oesters met chorizokrokant en champagne. De rest van het menu geeft ons nog even keuzestress. Want álles lijkt ons hier lekker. Tarbot met beurre noisette, een smashburger en piepkuiken met ponzu-jus. Uiteindelijk bestellen we de gefrituurde pijlstaartinktvis met daarbij de ravioli met venkelworst van Brandt & Levi. Je kunt niet alles hebben. Toch? Ineens komt er ook een portie boneless ribs op tafel. "De chef was teleurgesteld dat jullie de ribs niet hebben besteld." Kijk, bij Vooges weten ze ons wel gelukkig te maken.

Naast terrashangen en dineren kun je hier ook aardig bordspellen spelen — zeker als ze in de winter besluiten om de vuurkorf aan te slingeren.

Vooges aan 't IJ

  • Westerdoksdijk 40H, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

ARCA

Voor restaurant ARCA van het art'otel, tegenover Centraal Station, is tweesterrenchef Henrique Sá Pessoa overgevlogen uit Portugal. Voor de gelegenheid neemt hij zijn hele team mee. Niet als doel om hier ook twee Michelin-sterren bij elkaar te koken, maar vooral om Amsterdam te verleiden met de fantastische Portugese keuken.

Alleen al door een snelle blik op het menu heb je directemundo zin in de zomer. Gegrilde tonijnsteak met zoete aardappel, inktvis in witte wijn en een zijdezacht buikspek met sinaasappel. De een nog frisser en verfijnder dan de ander. De Portugese bitterbal met chorizo en kalfsnek is een fantastische knipoog naar de Nederlandse borrelcultuur.

Tel hier enkele fantastische Portugese wijnen bij op en je snapt dat we redelijk fan zijn van ARCA.

ARCA

  • Martelaarsgracht 5, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Huevos Rancheros Cut Throat Bloody Mary

Cut Throat

Het komt bijna nooit voor, maar we krijgen héél soms een complimentje over onze baarden. De boys (en girls!) bij barbershop Cut Throat zorgen ervoor dat al je gezichtsbeharing er helemaal strak bijstaat. Ook als je geen baard (of hoofdhaar) hebt, ben je trouwens hier aan het juiste adres. In de zomer heeft Cut Throat een groot terras midden op het Beursplein, met Bloody Good Mary's en een awesome brunchkaart van Ed's Caribbean Street Food. Chicken, waffles, brunchcocktails en fijne hiphop: bij Cut Throat zit het wel snor.

Meer tips en hotspots rond het Paleis op de Dam vind je in dit artikel.

Cut Throat Bar

  • Beursplein 5, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Makreel bij Carstens

Carstens

Na meer dan twee jaar dichte deuren is Carstens terug van weggeweest. Nieuwe chef, nieuw concept, zelfde kwaliteit. Zo vind je in elk gerecht lokale, Nederlandse ingrediënten. Bijvoorbeeld bij de Chermoula Makreel en de Tongnato, met rundertong van Zorg & Natuur, spekbokking en kappertjes. Lang geleden dat een 'vitella tonato' zó interessant was. Het maakt ons in ieder geval heel benieuwd wat de nieuwe chefkok Jeroen Bruinsma (voorheen Vermeer) brengt: want Carstens heeft elk seizoen weer een nieuwe menukaart.

Carstens

  • Hasselaerssteeg 1, Amsterdam
Tell me more

Café Harlem

Geen horecazaak waar we zó vaak binnenlopen als Café Harlem op de Haarlemmerstraat. Het is ook eigenlijk lastig uit te leggen wat we daar altijd doen. Ja, bier drinken. En nog eentje. Misschien nog een kleintje om het af te leren? Beetje ouwehoeren aan de bar en het is ineens drie dagen later. Je zou het onze stamkroeg kunnen noemen. Voor anderen is het vooral de nachohemel, want deze zaak staat bekend om zijn fenomenale porties.

Toevallig dorstig dichterbij de Wallen? Ga aan de gracht zitten bij Mata Hari in het Red Light District.

Harlem

  • Haarlemmerstraat 77, Amsterdam
Meerrrr info

Bellez­za

Verborgen op een klein binnenplaatsje op De Wallen vind je Restaurant Bellezza. In het pakhuis waar vroeger restaurant Blauw aan de Wal zat, wordt een vijfgangendiner (€67,50) volledig gepaird met video en audio. Onze favoriete combi: een paddenstoelengerecht met krokante zwezerik en kalfsjus met citroengras en kaffir. Bij het uitserveren groeien er verschillende paddenstoelen om je heen, en na een aantal happen verandert de ruimte in een kunstzinnige trip.

Restaurant Bellezza

  • Oudezijds Achterburgwal 99, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Lolo

Tja, als je naar de befaamde Lolo Ferraro bent vernoemd, moet je niet raar opkijken dat je regelmatig tegen een verbouwing aan zit te kijken. In 2022 heeft niet alleen de voorgevel een zetje gekregen, maar heeft het hele restaurant (vroeger Anna) een extreme make-over gehad.

Aan de Warmoesstraat heeft de zaak een kleurrijke cocktailbar, aan het Oudekerkplein zit het restaurantgedeelte dat inmiddels veel weg heeft van een authentiek Italiaans binnenplaatsje. Tussen de bar en restaurant zit je aan een lange smalle keuken. Perfect voor een truffelravioli met een negroni, toch?

Lolo

  • 1012 GZ, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Quarti­er Putain

De favoriete koffiezaak van Jean-Paul; en dat heeft niet eens iets te maken met de rode lampjes van de buren. Zegt ‘ie. Inmiddels is Quartier Putain wel iets bekender geworden bij toeristen — en zijn de prijzen daarom ook wat omhoog gegaan — maar het blijft een fantastische plek om Wallen-wandelaars te kijken. En koffie te drinken. De Koffieschenkerij tegenover heeft overigens ook een tof verstopt terrasje, waar je verrassend rustig kunt zitten midden in de Red Light-hectiek.

Quartier Putain

  • Oudekerksplein 4, Amsterdam
Tell me more
Vermeer michelin jp

Restau­rant Vermeer

In de keuken van chefkok Chris Naylor wordt op fantastische wijze geëxperimenteerd met seizoensgroenten van lokale kwekers. Zo krijg je dus ineens een wortelbouillon met een kimchi-ravioli geserveerd. En die blijkt dan geniaal te zijn. Niet wat je verwacht, wel wat je nodig hebt. Naar deze zaak ga je niet als je nét de trein hebt gemist en zin hebt in een vliegensvlug kaasbroodje. Het zesgangenmenu van deze sterrenzaak kost €100,-. Voor een absolute topervaring boek je de chef's table, waarbij je letterlijk midden in de keuken zit. Waanzinnig.

Restaurant Vermeer

  • Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam
Meerrrr info
Ramen Kingdom Tonkotsu Japan

Ramen King­dom

We schreven al eens over Ramen Kingdom als een van de beste ramen van Amsterdam: liefhebbers van de Japanse keuken (en anime) scoren hier hun noodlesoep. Een van de weinige horecazaken waar wij wel even voor in de rij voor willen staan om een plekje te veroveren aan de counter - en dat zegt wat. De bijbehorende Super Mario en karakteristieke Japanse snoepautomaten op de Prins Hendrikkade zijn eigenlijk niet te missen. Bij Ramen Kingdom eet je gegarandeerd alle noodles uit je tonkotsu ramen, en meer, want die laat je gewoon bijvullen. Geserveerd met een legendarische Kamehameha.

Ramen Kingdom

  • Prins Hendrikkade 83h, Zaandam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Uiteraard zijn er nog veel meer hotspots in de buurt van het Centraal Station. Toeristen neem je altijd even mee voor een kop koffie bij DoubleTree Hotel — al is het alleen al voor het uitzicht over de stad. Dimsum eet je bij Sea Palace, de grote Chinese boot aan de oostkant van het Centraal Station. Cocktailliefhebbers moeten langs Tales & Spirits en Vesper, in de Haarlemmerbuurt. Uiteraard kun je ook het pontje nemen naar Amsterdam Noord, voor o.a. Adam Toren en Tolhuistuin. En voor de beste burger van Amsterdam.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!