Spring naar inhoud
Zoeken
Quartier Putain Amsterdam Koffie Cityguys

Cen­traal Sta­tion: de beste cafés en restaurants

Steven Strijbosch Steven

Voor veel nationale en internationale bezoekers is het Centraal Station het begin- en eindpunt van een trip naar Amsterdam. In dit artikel schrijven we over onze favoriete hotspots in de buurt van Amsterdam Centraal, of je nu je trein hebt gemist of gewoon nog niet naar huis wilt.

Café Harlem

Geen horecazaak waar we zó vaak binnenlopen als Café Harlem op de Haarlemmerstraat. Het is ook eigenlijk lastig uit te leggen wat we daar altijd doen. Ja, bier drinken. En nog eentje. Misschien nog een kleintje om het af te leren? Beetje ouwehoeren aan de bar en het is ineens drie dagen later. Je zou het onze stamkroeg kunnen noemen. Voor anderen is het vooral de nachohemel, want deze zaak staat bekend om zijn fenomenale porties. Toevallig dorstig dichterbij de Wallen? Ga aan de gracht zitten bij Mata Hari in het Red Light District.

Harlem

  • Haarlemmerstraat 77, Amsterdam
Tell me more
Huevos Rancheros Cut Throat Bloody Mary

Cut Throat

Het komt vrijwel nooit voor, maar we krijgen héél soms een complimentje over onze baarden. (Vooral Roger.) De boys bij barbershop Cut Throat zorgen ervoor dat al je gezichtsbeharing er helemaal strak bijstaat. Ook als je geen baard (of hoofdhaar) hebt ben je trouwens meer dan welkom. In de zomer heeft Cut Throat een groot terras midden op het Beursplein. Tot ons grote verdriet is de awesome brunchkaart met burgers helaas verdwenen. *crying in frituurvet* Daar is wel een waanzinnige Bloody Mary in fles voor in de plaats gekomen.

Meer tips en hotspots rond het Paleis op de Dam vind je in dit artikel.

Cut Throat Bar

  • Beursplein 5, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
JP Steven Bloody Mary Nieges

Meneer Nieges

Waar voorheen alle horeca hartstikke kapot ging daar aan het water achter het Centraal Station, heeft uitgerekend Meneer Nieges de vloek opgeheven. (‘Nieges’ betekent zoiets als ‘ongeluk’ in het Amsterdamse dialect. Stukje ironie naar de mensen toe.) Het restaurant heeft een groot terras, met uitzicht op het IJ en het steeds interessanter wordende Amsterdam Noord. Naast bloody mary’s drinken en brunchen kun je hier ook aardig bordspellen spelen — zeker als ze in de winter besluiten om de vuurkorf aan te slingeren.

Meneer Nieges

  • Westerdoksdijk 40H, Amsterdam
Meerrrr info

Quarti­er Putain

De favoriete koffiezaak van Jean-Paul; en dat heeft niet eens iets te maken met de rode lampjes van de buren. Zegt ‘ie. Inmiddels is Quartier Putain wel iets bekender geworden bij toeristen — en zijn de prijzen daarom ook wat omhoog gegaan — maar het blijft een fantastische plek om Wallen-wandelaars te kijken. En koffie te drinken. De Koffieschenkerij tegenover heeft overigens ook een tof verstopt terrasje, waar je verrassend rustig kunt zitten midden in de Red Light-hectiek.

Quartier Putain

  • Oudekerksplein 4, Amsterdam
Meerrrr info
Vermeer michelin jp

Restau­rant Vermeer*

In de keuken van chefkok Chris Naylor wordt op fantastische wijze geëxperimenteerd met seizoensgroenten van lokale kwekers. Zo krijg je dus ineens een wortelbouillon met een kimchi-ravioli geserveerd. En die blijkt dan geniaal te zijn. Niet wat je verwacht, wel wat je nodig hebt. Naar deze zaak ga je niet als je nét de trein hebt gemist en zin hebt in een vliegensvlug kaasbroodje. Het zesgangenmenu van deze sterrenzaak kost 100,-. Voor een absolute topervaring boek je de chef's table, waarbij je letterlijk midden in de keuken zit. Waanzinnig.

Restaurant Vermeer

  • Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam
Meerrrr info
Ramen Kingdom Tonkotsu Japan

Ramen King­dom

We schreven al eens over Ramen Kingdom als een van de beste ramen van Amsterdam: liefhebbers van de Japanse keuken (en anime) scoren hier hun noodlesoep. Een van de weinige horecazaken waar wij wel even voor in de rij voor willen staan om een plekje te veroveren aan de counter - en dat zegt wat. De bijbehorende Super Mario en karakteristieke Japanse snoepautomaten op de Prins Hendrikkade zijn eigenlijk niet te missen. Bij Ramen Kingdom eet je gegarandeerd alle noodles uit je tonkotsu ramen, en meer, want die laat je gewoon bijvullen. Geserveerd met een legendarische Kamehameha.

Ramen Kingdom

  • Prins Hendrikkade 83h, Zaandam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Uiteraard zijn er nog veel meer hotspots in de buurt van het Centraal Station. Toeristen neem je altijd even mee voor een kop koffie bij DoubleTree Hotel — al is het alleen al voor het uitzicht over de stad. Dimsum eet je bij Sea Palace, de grote Chinese boot aan de oostkant van het Centraal Station. Cocktailliefhebbers moeten langs Tales & Spirits en Vesper, in de Haarlemmerbuurt. Uiteraard kun je ook het pontje nemen naar Amsterdam Noord, voor o.a. Adam Toren en Tolhuistuin. En voor de beste burger van Amsterdam.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!