Spring naar inhoud
Zoeken
Smashburger The Beef Chief

Noord & NDSM: eten en drinken aan de overkant van IJ

Steven StrijboschSteven

Bacalar

Taco's en tostada's in een voormalige parkeergarage. Kan gewoon in Noord. Naast de oester-taco's en Rédor pilsjes, moet je sowieso gaan voor de black pudding taco's met mango en habanero salsa. Totalmente loco – echt gestoord lekker. De cocktailkaart is ons ook op het lijf geschreven, met micheladas, mezcals en margaritas waar je maar blijft van bestellen. La leyenda cuenta dat wij hier nog steeds zitten.

Bacalar

  • 1031 HT, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Bacalar Amsterdam Noord

Pelusa

Nog ééntje dan. De slogan van Pelusa is er zo eentje die naast onze Jägermeister-tattoo op de onderrug kan. En dan heet de eigenaar ook nog eens Steven. Tja, dan kan het natuurlijk alleen maar geniaal zijn. Laat hem vooral voor het bier (en de ciders!) zorgen en bestel vervolgens de hele menukaart. Wellicht is de picanha wel op, want de kans is groot dat wij hier in een hoekie zo'n heel staartstuk van de BBQ zitten te verorberen. Geniaal.

Gastropub Pelusa

  • Leen Jongewaardkade 41, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Whats App Image 2024 05 30 at 14 16 21

Roger heeft vast lekkerdere foto's van het voorgerecht, maar alleen de snacks zijn al geweldig bij Cafe Cress

Café Cress

Wie tijdens een tripje Noord de verleiding van Bacalar en Pelusa heeft kunnen weerstaan, heeft geluk. Voormalig Bar Boeket is nu namelijk Café Cress. Elke week wordt hier een nieuw menu gekookt.

Verwacht pulpo met spiering, met stilton gevulde soesjes en een kneiterdikke porcetta. Gelukkig is Café Cress niet op maandag en dinsdag geopend, want anders hadden we hier elke dag heengegaan om de bara met lamsschouder te bestellen. Crazy.

Op het grote terras (met volop zon in de avond) drink je hier al een Cuba Libre voor 7,-. Die palmbomen en witte stranden bedenk je er dan vanzelf wel bij.

Cafe Cress

  • Johan Van Hasseltkade 322, Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more

The Beef Chief & Brouw­er­ij Oedi­pus (tijdelijk gesloten)

Bij Brouwerij Oedipus scoor je de bekende bieren zoals Mannenliefde en Thai Thai, maar wij komen hier voor die geniale gek in de keuken: The Beef Chief. We kunnen het écht niet vaak genoeg herhalen: de burgers van Simon, alias The Beef Chief, zijn de allerbeste van Amsterdam (het universum?!). Onze vaste bestelling is een Rebel Waltz met een gigantische lading patriot fries, maar eigenlijk moet je hier de hele kaart proberen. Alleen van het typen van deze woorden krijgen we al honger. En dorst. Gelukkig zit er een bierbrouwerij in deze burgerzaak ;)

Oedipus

  • Oedipus Brewing, Gedempt Hamerkanaal, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Schermafbeelding 2018 11 14 om 10 51 12
Schermafbeelding 2018 11 14 om 10 49 37

Gedempt Hamerkanaal

Even verderop zitten zitten twee van onze andere favoriete horecagelegenheden in Amsterdam Noord: Coba Taqueria en Skatecafé (Karin & Yvonne). Bij die eerste gaan we langs om onszelf te wanen in een aflevering van Narcos, bij die tweede omdat we tijden willen herbeleven dat we het nog niet doodeng vonden om van een halfpipe af te donderen. Waar we precies naar toe gaan hangt eigenlijk maar van één ding af: hebben we zin in Mezcal of toch meer goesting in Jäger? Waarschijnlijk allebei. Wie toffe experimentele wijn en heerlijke happen wil gaat langs bij de gigantische nieuwe urban winery van Chateau Amsterdam.

Skatecafe

  • Gedempt Hamerkanaal 42, Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more

Helling 7 / Lagerwal

Helling7

In een ander artikel lieten we al weten enorm under the impression zijn van Helling 7. Het is inmiddels zó erg, dat we er zelfs een flink eind voor om fietsen.

Lagerwal

De NDSM heeft nu een van de grootste terrassen van Amsterdam. Aan het water. Tussen de gigantische containerschepen. Klinkt vaag, is vet. Hier aan het water scoor je hele fijne cocktails (die je ook per pitcher kunt bestellen). Soort moderne biertuin, met ook nog betere muziek. Verwacht cocktailfestivals, BBQ-battles en fijne feestjes die net even uit de klauwen lopen. Vinden we lekker.

Helling 7

  • Tt. Melissaweg 57, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Schermafbeelding 2018 11 14 om 10 55 56

FC Hye­na

Verstopt achter een paar autohandelaren en een parkeerterrein ligt een bescheiden boulevard aan het IJ; met De Goudfazant, Hangar en dus FC Hyena. Met stip de meest belachelijke voetbalvereniging van Amsterdam. Vooral omdat iedereen er eigenlijk altijd het liefst op de bank zit. Of het nu is voor een obscure cultdocumentaire, het zonovergoten terras of voor de uitstekende shared dining kaart. Wij aten hier burrata met groenten, een flinke portie ribs (voor 9 euro!) en een plankje met bier-gerijpte kaas. Allemaal hartstikke top, zelfs als de zon niet schijnt.

FC Hyena

  • Aambeeldstraat, Amsterdam
Tell me more

Euro Piz­za

Euro Pizza is de zoveelste nieuwe reden om het pontje te pakken naar Noord. Een pizzeria verscholen in een oude garage, met een schamel terrasje op een parkeerplaats en met maar drie (!) pizza's op de menukaart. Helemaal bijzonder als je bedenkt dat er, in ieder geval bij de pizza's, geen vlees aan te pas komt.

We eten de Pizza Passard (sjalotten, walnoten, citroen, peterselie en ansjovis) en de Fennel Pie (venkel, gefermenteerde aardappel en burrata), met vooraf een heerlijke toast van rode poon. Weer eens wat anders dan die diepvriesfrisbees van Euro Pizza die je kunt halen bij de Stach. Wij vinden het in ieder geval prachtig.

Euro Pizza

  • Gedempt Hamerkanaal 79, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
JP Sammie Sangria boot

Sam­mie San­gria (Per­ma­nent gesloten)

Ooit berucht als zendschip van piratenzender Radio Veronica en sinds mei 2018 in gebruik als terras, restaurant én discotheek. Het Noorderschip is in zéér korte tijd uitgegroeid tot een van mijn favoriete terrassen in Amsterdam – en dat is een hele prestatie. Hier drink je ijskoude Biri’s van Brouwerij ’t IJ met fantastisch uitzicht op het water en de splinternieuwe Pontsteiger. Praktisch voor jou (én je waardeloze fietsconditie) dat daar vandaan tegenwoordig een pontje gaat!

Sinds zomer 2022 heeft Sammie een nieuwe locatie: op de rooftop van Botel, de buurman van het Veronicaschip.

Veronicaschip

  • NDSM-Pier 1, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Schermafbeelding 2018 11 14 om 10 53 28

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere, al bekende redenen om naar Amsterdam Noord te varen of te fietsen. In de zomer zijn we bijvoorbeeld groot fan van De Ceuvel en Pllek. Voor de beste brunch duiken we op zondag de Cannibale Royale in. Wellicht zie je ons die avond ervoor nog shinen in onze smoking tijdens een van de events in de A’damtoren. Wat zijn jouw tips voor Amsterdam Noord? Laat het ons weten via Instagram!

Disclaimer: Let op dat veel van de bovenstaande horeca-ondernemingen alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn geopend.

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!