NDSM: van fine-dining tot cocktailfestival
NEXT
Wie regelmatig met de veerpont richting NDSM-kade dobbert ziet wekelijks een nieuwe toren herrijzen. Toch blijft er één echte blikvanger: NEXT. Met hoofdletters. Want dit terras-restaurant-cocktailbar-panoramadeck-werkplek poogt next level te zijn.
Wat blijkt: dat is geen gotspe of grootspraak. Sinds de aanstelling van topchef (en full-time sneakerkoning) Jaimie van Heije en head-chef Vilmos Dohnal (Vermeer*) in 2024 is het team compleet. En dat merk, zie én proef je.
Van de oestertasting bij het binnenrollen tot het afsluitende drankje aan de cocktailbar. Hier is mij een partijtje over nagedacht. Zo ook de menukaart. Met ongetemd enthousiasme vertelt elk personeelslid over hun persoonlijke favoriet. De conclusie: hier moet je álles bestellen.
Wij starten met geslurp: een kleurrijk oesterpalet met smokey paloma, Aperol spritz en de “normaal”, die vervolgens best wel “geniaal” is. Eenmaal aan tafel de French Toast met Pata Negra, gepaird met de Truffle Shuffle — een fluweelzachte whisky sour cocktail van bourbon en truffel.
Denk je dat het niet beter kan? Blijkt er ook een brioche lobster roll op de kaart te staan. Vooruit, doe maar.
Alle hoofdgerechten bij NEXT NDSM hangen rond de 20,-; zoals shortrib, polderlam en een (heeeeel lekker) kippetje. Het driegangenmenu inclusief sides kost 55,-.
PLEKK
Meer zin in slippers dan in hoge hakken? De andere zaak van NEXT-eigenaren (Sjoerd Steenbeek en Michiel de Vries) is stadsstrand PLLEK. Net zo lekker uitzicht, maar dan wel tachtien keer meer calma-calma. Al jaren een absolute favoriet bij Amsterdamse locals die houden van zand en zon.
Pllek
- T.T. Neveritaweg 59, Amsterdam
Helling 7 / Lagerwal
Anno 2022 moest ineens half Amsterdam op open vuur gaan koken. Een trend waar wij carnivoren maar al te gelukkig van worden. Waar past zo'n keuken beter dan op een plek waar branden, lassen en ander vuurwerk op dagelijkse basis gebeurd? Precies: Helling 7. Gevestigd op de enige actieve scheepswerf van de stad.
Het restaurant is vrijwel volledig gebouwd uit hergebruikt materiaal van de werf, waardoor het perfect past in de rauwe, industriële omgeving van de NDSM. Zo komt de houten vloer van het restaurant ook, je raadt het al, uit het dek van een schip. Behalve de witte tafellakens. Die zijn nieuw. Absolute sterren van de vuurwerkshow zijn de pulpo, tomahawk en de zeebaars van de BBQ. Heel heet allemaal.
Lagerwal
Onder Helling 7 vind je een van de grootste terrassen van Amsterdam. Aan het water. Tussen de gigantische containerschepen. Klinkt vaag, is vet. Hier scoor je hele fijne cocktails (die je ook per pitcher kunt bestellen). Denk moderne biertuin, met ook nog betere muziek. Verwacht cocktailfestivals, BBQ-battles en fijne feestjes die net even uit de klauwen lopen. Al dan niet georganiseerd door onszelf. Vinden we lekker.
Uiteraard zijn er nog een heleboel andere, al bekende redenen om naar NDSM te varen of te fietsen. Voor de beste brunch duiken we op zondag de Cannibale Royale in. Wat zijn jouw tips voor NDSM? Laat het ons weten via Instagram!