Spring naar inhoud
Zoeken
Deus ex Machina Werkplek

De Jor­daan: de beste cafés en restaurants

Steven StrijboschRoger BloemStevenRoger

De Jordaan is de meest karakteristieke volksbuurt van Amsterdam. Waar veel toeristen zich vergapen aan de schattige geveltjes en idyllische bruggezichten, duiken wij liever in een van de fantastische (bruine) kroegen en fijne restaurants. Voor ons (en, vooruit, jouw) gemak nemen we ook meteen De 9 Straatjes, Nine Little Streets, mee. Handig!

Gossler & Florin

De naam "Gossler & Florin" is een eerbetoon aan de historische Daalder-munt. Een dikke knipoog naar het verleden van dit befaamde hoekpandje (voorheen zat hier Daalder Atelier). Flaneer hier met een fantastische Crémant (en een oester met kalfsjus) aan een bistrotafeltje midden in de Jordaan. Stap vervolgens binnen om te dineren. Begin met een soort deconstructed gazpacho (17,50) en zet er een zwezerik (21,50) of een Poulet Noir (65,-) bij en heel veel beter gaat het niet worden. Alhoewel... als dessert nemen we hier altijd de experimentele mojito van de cocktailkaart. Ja, mojito's in 2023. Deze moet je een keer geproefd hebben.

Gossler & Florin

 • 1015 KK, Amsterdam, Noord-Holland

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more

Sins of Sal

Als het Salmuera-eigenaar Vincent Uzcudun niet was, dan wel cocktailkoning Martin Eisma die ons het afgelopen jaar helemaal gek maakte met de aanstaande komst van Sins of Sal. "Het wordt een beetje zoals Salmuera, maar dan precies met wat jullie lekker vinden." Oh. Dat wordt een partijtje meemaken.

En, wat kregen ze gelijk. Smash-burgers, tostada's met zwezerik, oesters met leche de tigre en een paloma-cocktail van de tap. De allereerste avond hier stonden we onder een neonrood wanddecor mezcal uit een uitgeholde beenmerg te shotten. Bij Sins of Sal gaan we nog vele hete avondjes beleven.

Sins of Sal

 • 1015 MN, Amsterdam, Noord-Holland

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

La Fiori­ta

La Fiorita is een absolute parel in de Jordaan. Niet alleen een kek woordgrapje omdat dit Italiaanse restaurant van buur-pizzeria La Perla is, maar vooral omdat hier elk gerecht net zo verrassend lekker is als dat het eruit ziet. Zó lekker dat JP er zelfs foto's van gaat maken – dat zegt wat.

Het Menu Dello Chef (65,-) staat vol topgerechten: van de antipasti met o.a. Crudo di Vitello (kalfsvlees met hazelnoot), Cavoletti di Bruxelles (ja, zelfs de spruitjes met pancetta zijn hier fenomenaal) en de vis van de dag met een fantastische jalapeño-saus. Dan moet de pappardelle met wild zwijn en de stoof van edelhert nog komen. Wat een weelde.

We zijn benieuwd hoe vaak we hier onwetend zijn voorbij gefietst. Een schande. Mocht er nog ooit een lockdown komen, sluit ons dan alsjeblieft op in de afgesloten wijnkelder van La Fiorita.

La Fiorita

 • 1015 RK, Amsterdam, Noord-Holland

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more

Deus Can­ti­na

Onze favoriete werkplek in De 9 Straatjes. Niet alleen omdat er altijd wel een fijn plekje te vinden is in deze prachtige ruime zaak aan de Herengracht, maar ook omdat je tegelijkertijd uitstekend kunt brunchen én borrelen. Laten we wel wezen: zo'n artikel tikt toch net even lekkerder met een bloody mary in je klauwtjes. Voor de brunch gaan we voor de Kimchi Toast (lekker met de Uiltje bierkaas) en de Burgerdict Florentine; een Wagyu-burger mét poached eggs. Voor €13. Dan snap je dat we hier elk weekend terugkomen.

Nee, je hoeft nog niet naar huis. Bij Deus Cantina kun je namelijk ook je eigen borrelplank samenstellen, met rillettes van makreel, een blikje ganzenpaté en pittige worst van edelhert. Protip: bij die worst bestel je een Brothers in Law New England IPA .Als je nog meer dorst hebt is een tripje naar de buren een uitstekend idee: want het autenthieke Arendsnest is een van onze favoriete biercafé's van Amsterdam.

Deus Cantina

 • Herengracht 88, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
JP bloody mary eggs benedict wagyu kimchi

Zo verleid je JP om een dagje aan Cityguys te werken.

Proe­flokaal A. Van Wees

Dit proeflokaal is al vijftig jaar een absolute klassieker in Amsterdam. Er is simpelweg geen betere plek in De 9 Straatjes om jenever te drinken. En kopstoten. Van Wees heeft namelijk een uitgebreid bierassortiment waar eindeloze kopstootcombinaties uit voortkomen. Ja, dan zijn we fan.

Proeflokaal A. van Wees

 • Herengracht 319, 1016 AV Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info

Box Soci­aal

Na jarenlang stampvol te hebben gezeten met expats en dagjesmensen in De Plantage, was het hoog tijd voor een tweede locatie van Box Sociaal. Aan de Bloemgracht eet je nu een van de beste katerverpulverende burgers van de stad: de Kater Breakfast Sandwich. Als je daar al niet warm van wordt, bestel je er gewoon een Hot Chick bij. Vette, zachte pannenkoeken met gebakken kippendijen gedrenkt in maple siroop, chiliboter én ei. Wij hebben altijd dorst in een boozy brunch, maar hier worden we dolgelukkig van.

Box Sociaal (Jordaan)

 • Bloemgracht 47, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Felix Meritis

Het eten bij Restaurant Felix is een lust voor het oog.

Lebanese Sajeria

De perfecte snelle lunch scoor je bij The Lebanese Sajeria.

The Lebanese Sajeria

De flatbreads van The Lebanese Sajeria zijn in korte tijd heel populair geworden in Amsterdam, en terecht. Zie je ergens rond lunchtijd een rij staan in de Wijde Heisteeg dan ben je waarschijnlijk aan het juiste adres. Nergens in de buurt krijg je zo snel, zo’n lekkere lunch voorgeschoteld. Vega’s bestellen hier de zaatar met halloumi, vleeseters zijn eigenlijk verplicht de beef met labneh naar binnen te schuiven.

The Lebanese Sajeria

 • Utrechtsestraat 69, Amsterdam
 • Wijde Heisteeg 1, Amsterdam

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more

Kaget­su

Fijn eethuisje op de Hartenstraat waar je terecht kan voor originele Japanse gerechten of, gewoon, sushi. Geen all you can eat, maar gewoon een fijn gerecht bestellen, waardoor er niet bespaard hoeft te worden op de vis en je gewoon heerlijke sushi kan eten. Kijk alleen al naar die ebi tempura sushi op de foto en je weet wat ik bedoel! Lees ook ons artikel over de beste sushi in Amsterdam.

Kagetsu

 • Hartenstraat 17, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Brasserie Ambassade

Wij schrijven ook wel eens een stukje.

Brasserie Ambas­sade

Eerlijk: we komen niet heel vaak in een bibliotheek. Boeketromans, het vroegere werk van Friedrich Nietzsche en de volledige Suske & Wiske collectie downloaden we altijd illegaal. Totdat we Brasserie Ambassade ontdekten. Schrijvershotel pur sang. Misschien in eerste instantie omdat we er espresso martini's gingen drinken, maar we zijn blijven hangen door de uitstekende kaart met rillette de canard, steak tartare en een gigantische côte de boeuf. En, zodat Roger ons snoeihard kan inmaken met schaken.

Brasserie Ambassade

 • Herengracht 339, Amsterdam
Tell me more

Scream­ing Beans

Heerlijke koppen koffie, uitmuntende service en fijn advies: Screaming Beans is dé plek in De 9 Straatjes voor koffiepuristen. Ook kun je in deze zaak terecht voor een snelle sandwich of croissant. Het broodje serranoham met truffelmayonaise is er eentje die je bij een bezoek eigenlijk niet kunt overslaan.

Screaming Beans

 • Singel 276, Amsterdam
Tell me more

Mis je een locatie in dit lijstje? Laat het ons dan weten op Twitter of Instagram via @CityguysNL.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!