Spring naar inhoud
Zoeken
Ben Alberto

Dit gebeurt er met je als je de Glob­al Finals van Dia­geo’s World Class wint

Roger BloemRoger

Wat houdt het in om Diageo’s World Class competitie te winnen en hoe the fuck win je in godsnaam deze intense bartendercompetitie? Met deze vragen nam Roger het vliegtuig naar Berlijn om de global finals van de World Class competitie van 2018 bij te wonen.

World Class wattus?

De World Class competitie van Diageo is misschien wel de meest prestigieuze bartendercompetitie op aarde. Om alleen al de competitie in Nederland te winnen moet een bartender verschillende kennistesten goed doorstaand, cocktails ontwikkelen, cocktails presenteren, cocktails kunnen onderscheiden en je collega’s aftroeven in een speedronde. Dit jaar scoorde Ben Lobos van Dr. Rotterdam het beste tussen de topbartenders van o.a. Door 74 en Pulitzer Bar, waarmee hij in het rijtje kwam van Alberto Matallana, Kevin Kroon en Tess Posthumus. We volgden Ben al eerder en waren er ook bij op de global finals.

Ben Lobos Winner Diageo Worldclass

Glob­al Finals

Het is natuurlijk fantastisch om een titel als World Class op je naam te hebben. De competitie winnen in eigen land is al een big deal. Als je dan ook nog eens de 56 winnaars uit de andere landen de baas bent, kun je wel zeggen dat je een flinke cocktailhero bent en dat je zo ongeveer de champions league van de cocktailbartendersscene hebt gewonnen. Dat dit een gigantische impact heeft op je leven mag duidelijk zijn, en het is dan ook volstrekt normaal dat alle bartenders die dit niveau halen dag en nacht aan het werk zijn om alle presentaties en drankjes te perfectioneren. Maar wat houdt het nou eigenlijk in om te winnen en wat doet dit met je leven? Om hier een beter beeld van te krijgen gingen wij de landgrenzen over en stelden we deze vraag aan drie voormalig winnaars van World Class.

Op een dag stond ik achter de bar en kwam er een vrouw naar mij toe met de vraag of ik cock­tail­con­sul­tant wilde wor­den voor de James Bond films.”

Erik Lor­inz — win­naar 2010

Het winnen van de global finals van World Class was een gigantische gamechanger in mijn leven. Nu ik eraan terugdenk vind ik het grappig om te bedenken dat je achter de bar misschien wel hetzelfde doet als voordat je World Class wint, maar dat de winst ervoor zorgt dat je onder een vergrootglas ligt, waardoor iedereen opeens meekrijgt wat je doet. Hierdoor heb je de kans om te benadrukken wat je doet en hoe je dat doet.

In 2010 duurde de competitie vier dagen en wisten we niet wie er won tot het allerlaatste moment. Nadat ik de global finals had gewonnen kwam er echt onvoorstelbaar veel op mij af. Zo kreeg ik een keer een mailtje met de vraag of ik de cocktails wilde voorzien voor de bruiloft van Formule 1 baas Bernie Ecclestone. Het eten werd bereid door een chef met 3 Michelin Sterren en de Black Eyed Peace zorgden voor de muziek. Hoe vet is dat!

Op een dag stond ik achter de bar en kwam er een vrouw naar mij toe met de vraag of ik cocktailconsultant wilde worden voor de James Bond films. Sindsdien ben ik verantwoordelijk geweest voor de cocktails in de films Skyfall en Spectre. Dit zijn ‘once in a lifetime opportunities’ die niet elke bartender zomaar krijgt.

Michi­to Kaneko — win­ner 2015

Toen ik de global finals won sprak ik echt geen woord Engels. Sinds 2015 reis ik de hele wereld over en leer ik onwijs veel van bartenders vanuit verschillende landen. Die kennis probeer ik weer mee te nemen naar Japan om zo de bartenders hier bij te brengen dat er meer is dan de Japanse manier van bartenden. We hebben een unieke stijl, maar kopiëren elkaar nog veel te veel.

Mijn win­nende drankje? Je hebt wel win­nende 60 drankjes nodig om deze com­peti­tie te winnen!”

Kait­lyn Stew­art — win­naar 2017

Om alleen al de competitie in je eigen land te winnen is een gigantische opdracht. Er wordt mij altijd gevraagd wat mijn winnende drankje was, maar de realiteit is dat je wel winnende 60 drankjes nodig hebt om deze competitie te winnen. Bij die drankjes horen dan nog verhaaltjes, presentaties en entertainment. Nope. Het is niet één briljant drankje dat de winst binnensleept.

Om eerlijk te zijn dacht ik nooit dat ik zou winnen. Ik dacht nooit dat ik zou winnen, aangezien ik een bartender voor de bartenders ben. Dan kijk ik naar de Japanse bartenders… die hebben zoveel skills en het is zooooo mooi om naar te kijken.

Het jaar na mijn World Class winst was een rollercoaster. Ik was jurylid in verschillende finales in de wereld en ik heb veel van de masterblenders ontmoet. Afgelopen twee maanden bezocht ik 11 landen en ik kan een jaar later nog steeds niet geloven dat ik heb gewonnen Nu ben ik opeens regelmatig op TV. Ik had nooit gedacht dat ik TV-werk zou doen.

Of er nog iets op mij lijst staat? Natuurlijk! Ik zou graag een keer cocktails maken voor een rockband. Ik heb geen idee of de Red Hot Chili Peppers nog drinken, maar anders zou dat een fantastische ervaring zijn.

Kaitlyn Stewart

Maar hoe ging het met Ben?

Ben kwam de challenges van dag één supergoed door, waardoor hij zich schaarde bij de laatste twintig. Dit resulteerde in nog één laatste nacht keihard doorknallen met z’n chaperon Maurits, waarbij ze de laatste paar challenges voorbereidde. Ondanks het harde werk en de talloze uren voorbereiding behaalde Ben niet de laatste vier. Hieronder een aantal foto’s van zijn challenges.

20181006 114744 01
20181007 115743 01
Ben Alberto
Roger Ingmar
20181007 164632 01
20181007 203833 01
20181008 212253 01

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Cityguys bezocht al een aantal jaar wekelijks cocktailbars. Eerst in Amsterdam, later door heel Nederland en zelfs Europa. Sinds 2015 bezoeken we de Nederlandse finales van World Class en vorig jaar werden we zelfs gevraagd door Diageo om de top 10 bartenders van Nederland te interviewen. Dit jaar had één van ons de eer om mee te mogen naar de wereldwijde finales in Berlijn, waar we de mogelijkheid kregen om het hele circus van dichtbij te zien en de beste cocktailbartenders ter wereld te interviewen.